ОН-ЛАЙН ЕКСКУРС СТУДЕНТІВ ФАКУЛЬТЕТУ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ТРАГІЧНУ ІСТОРІЮ ВИЗВОЛЕННЯ КИЄВА ВІД ФАШИСТСЬКИХ ОКУПАНТІВ

6 листопада 2020 року

   

   Наш університет традиційно вшановує пам’ять захисників України, що своїм життям вибороли для нас можливість жити у вільному сьогоденні. Напередодні річниці визволення Києва від фашистів, яку столиця нашої держави відзначає 6 листопада, студенти 1 курсу 1 групи спеціальності Харчові технології разом з куратором Зінаїдою Буровою провели тематичну он-лайн бесіду щодо цієї неординарної події, яка увійшла в історію під назвою «Київська наступальна операція». 

     Студенти ознайомились з сучасною трактовкою історичних фактів, що були значно викривлені радянськими істориками і піднесені як велика стратегічна перемога Червоної армії.

     Події осені 1943 року відомі в історії другої світової війни як «Битва за Дніпро» – кривавої спроби оволодіти Києвом, яка розпочалася ще 22 вересня із захоплення Букринського плацдарму на правому березі Дніпра. Саме з нього радянське командування двічі пробувало прорватися до столиці, прирікши на смерть безліч власних солдатів і втративши сотні танків. Лише за часів незалежності викрилися факти злочинної некомпетентності радянського керівництва, що перемагало ворога не тактикою, а масовими людськими жертвами.

 

Окупація міста тривала 778 днів, за війну місто втратило десятки будівель, був підірваний Хрещатик, на повітря злетіли всі мости і Успенський собор у Лаврі. Київська наступальна операція тривала з 3-го до 13 листопада 1943 року, її готували поспіхом, адже згідно з радянськими традиціями, Київ поспішали звільнити від нацистів до 7 листопада – головного радянського свята, до 26-ї річниці Великої Жовтневої соціалістичної революції. Столицю України було визволено військами 1-го Українського фронту під командуванням Миколи Ватутіна та Першою Чехословацькою бригадою з закарпатськими українцями. Штурм Києва почався ранком 3 листопада 1943 року. Танкісти 3-ї гвардійської армії з піхотою в ніч на 4 листопада пішли в атаку з увімкненими сиренами й засвіченими фарами. 6 листопада 1943-го солдати Червоної армії увійшли до столиці України, форсувавши з боями Дніпро.
Битва за Дніпро тривала чотири місяці, ставши однією з наймасштабніших операцій світової військової історії. У боях було задіяно близько чотирьох мільйонів людей з обох сторін. Лінія фронту становила приблизно 1400 км, загальні втрати (убиті, поранені і полонені) складають до 2,7 млн людей. За думкою істориків, загальна кількість жертв перевищує найкривавішу військову операцію людства – битву під Сталінградом. Із сотень тисяч загиблих за ці чотири місяці радянських солдат більшість загинула у вересні-жовтні на Букринському плацдармі. Значну частину з них складалитак звані "чорносвитники" – цивільні від 16 до 60 років із щойно звільнених Червоною армією населених пунктів, силоміць мобілізовані польовими військкоматами військових частин, які мали «спокутувати кров’ю» перебування на окупованих територіях.
   
В правдивому описі історії визволення Києва, як і всієї другої світової війни, ще й досі не поставлено крапку, і справжні цифри стануть відомі після роботи науковців в архівах.
 

Зінаїда Бурова
старший викладач кафедри
процесів і обладнання переробки продукції АПК

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook