Основою підвищення якості юридичної освіти є постійне підвищення кваліфікації професорсько-викладацького складу.

1 листопада 2020 року

   Юридична професія є однією з найпрестижніших в Україні. Наразі гостро обговорюється питання щодо якості юридичної освіти, а саме проблема полягає в тому, що випускники юридичних факультетів невідповідають потребам ринку. Сучасний правник окрім досконалого володіння нормативно-правовою базою повинен уміти працювати в команді, критично мислити, дотримуватись академічної доброчесності тощо. Тому невід’ємною складовою забезпечення якості підготовки висококваліфікованого правника їх конкурентоспроможності на ринку праці, зумовлюють посилення вимог до сучасного викладача вищого навчального закладу.
     Викладачі юридичного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України кандидат юридичних наук, доцент Артеменко Олена Вікторівна та кандидат юридичних наук Ковальова Світлана Сергіївна не дивлячись на свій величезний педагогічний досвід (більше 20 років) прийняли нові виклики сьогодення та пройшли науково-педагогічне стажування на тему «СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ ДЛЯ ЗДОБУВАЧІВ ЮРИДИЧНОЇ ОСВІТИ», яке відбулося на території Федеративної Республіки Німеччина у м. Франкфурт-на-Одері з 24 серпня – 2 жовтня 2020року.

 


     У програмі стажування були заплановані та проведені лекції, семінари- тренінги, практикуми з сучасних проблем юридичної освіти. Тематика навчальних занять стосувалась як проблем формування правової свідомості у здобувачів вищої юридичної освіти, юридичної освіти у галузі інтелектуальної власності на прикладі досвіду країн ЄС, питання дотримання академічної доброчесності здобувачами вищої юридичної освіти в Україні та ЄС, так і перспектив використання штучного інтелекту в юридичній освіті, методології, організації та технології наукових досліджень в сучасному інформаційному суспільстві.
     Артеменко Олена Вікторівна виступила з доповіддю «ACQUISITION OF HIGHER LEGAL EDUCATION IN THE CONDITIONS OF COVID 19: REALITIES OF TODAY» в якій зазначила, що більшість Вищих закладів освіти не готовою була перейти повністю на дистанційне навчання. На думку Артеменко О.В. Національний університет біоресурсів і природокористування України з цим завданням впорався, оскільки дистанційному навчанню в усі часи приділяв багато уваги та мав у своєму навчальному процесі спочатку таку платформу як Moodle, що є всесвітньо відомою платформою, що спрямована на дистанційне навчання тим, хто цього потребує, забезпечення можливості здобувачам вищої освіти отримувати знання дистанційно.


     Ковальова Світлана Сергіївна у своїй доповіді «ДЕЯКІ ПИТАННЯ ВИЩОЇ ЮРИДИЧНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ» якій зазначила, що за роки незалежності в Україні з’явилася велика кількість закладів вищої освіти, котрі готують фахівців – юристів, але, на жаль, не завжди отримувачі освітніх послуг споживають якісний продукт. Ковальова С.С. вважає, що при формування освітніх програм головну роль повинні відігравати спеціалізовані законодавчі акти, які встановлюють правові статуси представників правничих професій.


     Це науково-педагогічне стажування надало можливість вивчити досвід діяльності вищих навчальних закладів та суб’єктів публічного адміністрування у сфері освіти й науки держав Європейського Союзу щодо організації навчального процесу у вищих школах і щодо наукової діяльності.
     Тому, наразі кандидат юридичних наук, доцент Артеменко Олена Вікторівна та кандидат юридичних наук Ковальова Світлана Сергіївна впевнені, що основою для підвищення якості юридичної освіти має стати постійне підвищення кваліфікації та міжнародне стажування професорсько-викладацького складу юридичного факультету НУБіП України. Результатом такого навчання буде висококваліфікований, конкурентно-спроможний юрист-випускник, який зможе надавати якісну правову допомогу.

Олена Артеменко
Світлана Ковальова

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook