Лекції on-line з дисципліни «Глобальна паразитологія» для студентів ОС «Магістр» (на базі ОС «Бакалавр») першого року навчання тривають

20 жовтня 2020 року

Основоположник вітчизняної науки «Паразитологія» академік К.І. Скрябін у часи існування Радянського Союзу якось заявив: «Ми знищили паразитизм соціальний – наша мета знищити паразитизм біологічний». Але життєвий досвід свідчить, що паразитизм, як явище, знищити неможливо. Паразитичні організми в процесі еволюції успішно пристосовуються до нових умов існування, встигають перебудовувати свої захисні оболонки таким чином, щоб на них не змогли впливати протипаразитарні лікарські засоби чи імунна система хазяїна. А у деяких випадках паразитів використовують навіть з лікувальною метою. Ось чому лікарям ветеринарної медицини-магістрам слід чітко розуміти взаємовідносини у системі паразит-хазяїн, взаємний вплив паразита на хазяїна і навпаки, що дасть змогу прогнозувати можливість і шляхи зараження тварин збудниками паразитарних хвороб і, таким чином, запобігати їх захворюванню. Ось саме ці питання і розглядаються у лекційному курсі дисципліни «Глобальна паразитологія». І зрозуміти їх суть можуть лише студенти-магістранти, які уже засвоїли дисципліну «Паразитологія та інвазійні хвороби тварин», опановуючи освітній ступінь «Бакалавр».
Теми лекційного курсу із дисципліни саме спрямовані на розкриття вищезазначених завдань, як наприклад «Морфологічні і біологічні адаптації тваринних організмів до паразитичного способу існування», «Фізіологія та імунологічні чинники у системі паразит-хазяїн», «Біологічні особливості системи паразит-хазяїн у трематод» тощо. По кожній із тем підготовлені яскраві і цікаві презентації, відеофільми, що дозволяє краще зрозуміти і засвоїти матеріал лекції. З дисципліни «Глобальна паразитологія» викладачами кафедри фармакології, паразитології і тропічної ветеринарії» розроблений і сертифікований електронний курс, який розміщений на платформі elearn і доступ до якого мають усі студенти.


На сьогодні, в умовах пандемії коронавірусної хвороби, викладачі кафедри мають лише можливості спілкуватися із студентами on-line, використовуючи платформу zoom. Але, як показує уже набутий досвід, студенти досить активно працюють, спілкуються із лектором, задають питання. Сподіваємось, що така форма навчання ненадовго, адже викладач має спілкуватися із живими студентами, бачити їх іскристі очі, а не з монітором комп’ютера. То ж зичимо усім міцного здоров’я, наснаги, витримки і ми обов’язково переможемо і цього віруса.

Михайло Прус, професор кафедри фармакології, паразитології і тропічної ветеринарії.


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook