Свята, які відзначаються 14 жовтня

14 жовтня 2020 року

      День захисника України відзначається щорічно у день Покрови Пресвятої Богородиці та водночас з Днем Українського козацтва і Днем УПА.
      В українській традиції Покрова тісно пов’язана з ідеєю захисту від ворогів. У «Літописі Руському» згадується, що князь Ярослав Мудрий віддав Київ і всю Землю Руську під покров Божої Матері. Покрова Пресвятої Богородиці була одним з найголовніших свят запорозьких козаків. «…Під покровом Богородиці запорожці не боялися ні ворожого огню, ні грізної стихії, ні морської бурі» - писав український історик Дмитро Яворницький. Для запорізьких козаків це свято було храмовим, адже у центрі козацької твердині завжди стояла Покровська церква. Вона була священною для кожного січовика – від її порога вони вирушали захищати рідну землю. Саме на свято Покрови козаки проводили свої ради, на яких вибирали нового гетьмана або кошового отамана.

      У двадцятому столітті козацькі традиції наслідували бійці Української повстанської армії. Вони були єдиною військовою силою у Другій світовій війні, метою якої, була боротьба за створення незалежної Української держави, відповідно боротьба розгорнулася проти усіх держав, що намагалися завадити цьому. Наразі Українська армія активно модернізується та відновлюється аби забезпечити свободу і захист нашій країні. Наше військо стає однією з найбоєздатніших армій Європейського континенту попри війну, яка зараз триває.

    День захисника України – свято не тільки військових. Це свято свідомих громадян, які вболівають за долю нашої країни, день усіх небайдужих людей, які своєю діяльністю, сумлінною працею, забезпечують Україні захист – у всіх сферах громадського життя. У цей день, разом з Вами, я хочу вшанувати дух всіх героїв, які захищали та захищають нашу волю та суверенність! Дух козаків - сміливих і сильних воїнів. Дух наших героїв УПА. Дух тих, хто боровся і бореться за незалежність України. Я знаю, цей дух живий і він незламний!

Дудченко Марія,
студентка 4 курсу 1 групи,
спеціальність «Технологія виробництва та
переробки продукції тваринництва»

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook