Продовжуємо пошук додаткових ефективних засобів знезараження повітря в аудиторіях для учасників освітнього процесу в умовах пандемії

29 вересня 2020 року

Ультрафіолетове опромінення - невидиме оком людини електромагнітне випромінювання певної довжини хвилі, що займає спектральну область між видимим і рентгенівським випромінювання. Принцип бактерицидної дії ультрафіолетового випромінювання (УФ) в основному пов’язаний з тим, що фотони УФ руйнують зв’язки в нуклеїнових молекулах, ДНК або РНК, мікроорганізмів. Крім того, певною мірою УФ спричиняє фотохімічні реакції в білках мікробів.

 

Найбільш доступним,  і достатньо дешевим джерелом ультрафіолету є ртутні лампи низького тиску. Сучасні бактерицидні ультрафіолетові лампи не утворюють озон, оскільки це шкідлива реакційноздатна речовина, яка шкідливо впливає на здоров’я людей.

Бактерицидні УФ-лампи використовують у складі спеціальних приладів - УФ-опромінювачів. Наразі на ринку представлені три типи УФ-опромінювачів: відкриті, екрановані та закриті (рециркулятори). Принцип роботи останніх полягає у проходженні  повітря з приміщення  через корпус приладу, в якому працює бактерицидна УФ-лампа.

 

Якщо припустити, що повітря в аудиторії, де знаходяться люди забруднюється постійно,  важливо якомога швидше та ефективніше це «забруднення» видаляти або знезаражувати, щоб знизити ризики інфікування та розповсюдження інфекційного аерозолю. Для оцінювання  ефективного очищення (дезінфекції) повітря в практиці інфекційного контролю прийнято використовувати термін «еквівалентна кратність повітрообміну». Рекомендована швидкість дезінфекції повітря шляхом 6-кратного повітрообміну.

ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження вже експлуатує білье десятка стаціонарних рециркуляторів, які встановлені у місцях загального користування,  та переносні відкритого виконання для аудиторій.

Додатковими і ефективними засобами знезараження є рециркулятори закритого типу настільного виконання. Компанія «МедНова» на безоплатній основі надала такий пристрій для використання під час виконання лабораторних робіт.

 

Фахівці інституту, долучивши студентів і скориставшись наявним  спеціалізованим обладнанням з оптичних електротехнологій, перевірили на відповідність рециркуляторів заявленим характеристикам.

     Сподіваємось на подальшу співпрацю з компанією «МедНова» для збереження здоров’я студентів і науково-педагогічних працівників.

 

Леонід Червінський,

професор кафедри електротехніки,

електромеханіки та електротехнологій

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook