Проблеми та перспективи молочної галузі обговорили на Всеукраїнському молочному форумі – 2020

26 вересня 2020 року
     25 вересня 2020 року відбувся Всеукраїнський молочний форум – 2020, який був організований Спілкою молочних підприємств України та Центром новітніх технологій та інновацій. Участь у даному заході прийняла завідувач кафедри фінансів, професор Надія Давиденко.

     З вітальним словом до всіх учасників форуму звернувся Леонід Козаченко. Він наголосив, що українська економіка має в собі дуже велику аграрну та продовольчу складову, тому розвиток саме цих напрямків має пріоритетне значення. Україна протягом тривалого часу була лідером по виробництву молочної продукції, яку експортувала до багатьох країн світу. Проте останнім часом ситуація кардинально змінилася, значне скорочення великої рогатої худоби призвело до дефіциту якісної сировини, зростання цін та стрімкого зростання імпорту молочної продукції в Україну. Вирішення даних питань потребує втручання держави, як приклад він розповів про досвід Німеччини та Угорщини, щодо створення іпотечних банків та створення земельного банку. На завершення він побажав всім учасникам плідної співпраці та цікавої дискусії.

     Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Сергій Глущенко у своєму виступі наголосив, що молочна галузь є дуже важливою складовою української економіки та потребує швидких та дієвих зусиль підприємців та держави для подолання існуючої кризи. Крім того, він висловив щирі сподівання на широкий діалог між представниками уряду та провідних виробничих та технологічних компаній. Він зазначив, що на сайті можна ознайомитися із проєктом Закону «Про ветеринарну медицину та благополуччя тварин», який був прийнятий у першому читанні та законопроєктами «Про захист рослин» та «Про вимоги до предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами» та подати пропозицій за необхідності.

     Михайло Корилкевич, президент «Української кооперативної федерації» розповів про стан розвитку галузі. Зокрема, він наголосив, що за умови фінансової підтримки молочних сімейних ферм Україна зможе через 3-5 роки отримати справжній молочний бум. В Україні вже працює 23 сімейні молочні ферми та планується відкриття ще 25, зазначив пан Михайло. За словами президента УКФ, необхідно інвестувати в реалізацію проєкту розвитку молочних ферм майже 600 млн. доларів. Тоді кількість сімейних молочних ферм сягне 5 тисяч, а вкладені кошти окупляться за якихось 2-4 роки.

     Вадим Чагаровський, голова Спілки молочних підприємств України розповів про ідею створення форуму та необхідність об’єднання всіх хто працює в молочній галузі з метою покращення її результатів. Та висловив щирі сподівання, що буде підписаний меморандум про співпрацю з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства для підтримки аграрного сектору та галузі тваринництва зокрема.

     Сергій Лахно, радник міжнародної юридичної фірми Integrities розповів про досвід державної підтримки в Європі. Зокрема, він розповів про досвід Польщі, де протягом 2014-2020 років прямі асигнування в сільськогосподарський сектор склали близько 23,4 млрд. євро. Він зазначив, що близько 1,3 мільйона польських фермерських господарств отримали близько 3 млрд. євро прямих платежів. Значна сума коштів протягом останніх років витрачається на розвиток овочівництва та молочної галузі.

     Під час форуму учасники мали можливість обговорити питання стабільного розвитку молочного сектору економіки, збільшення робочих місць, розширення експортних можливостей української молочної продукції та викликів, які стоять перед молочною галуззю.

Зоя Тітенко,
старший викладач кафедри фінансів

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook