Дистанційне зондування Землі: крок у майбутнє таксації лісу

19 вересня 2020 року
     З розширенням доступу до матеріалів супутникової зйомки високого розрізнення та розвитком безпілотних літальних технологій прийшов новий період розвитку моніторингу лісових екосистем та таксації лісу. Протягом наступного десятиліття у практику лісовпорядкування будуть впровадженні принципово нові технології таксації лісу на основі дистанційного сканування поверхні Землі. Найперспективнішою у цьому контексті провідні вчені називають лідарну зйомку, яка відкриває нову епоху у вимірюванні параметрів лісових насаджень.

     У науковому та освітньому житті кафедри таксації лісу та лісового менеджменту дистанційне зондування Землі (раніше «Аерокосмічні методи в лісовому господарстві») займало пріоритетну позицію майже півстоліття. Разом з тим, саме останні роки сповнені вагомих досягнень та технічного переоснащення наукової та навчальної лабораторій.

     Дослідна група під керівництвом д-ра с.-г. наук Віктора Миронюка підготувала кілька наукових розробок національного рівня у галузі дистанційного зондування Землі, зокрема карту лісів рівнинної частини України (https://doi.org/10.3390/rs12010187) та оцінку порушених лісів у наслідок незаконного видобування бурштину (https://doi.org/10.3390/rs12142235). Важливою для кафедри є співпраця Східноєвропейським Регіональним центром моніторингу пожеж (https://nubip.edu.ua/node/9083) щодо використання матеріалів дистанційного зондування Землі для виявлення, картографування та моделювання потенційних ризиків пожеж на території України.

     За тісної співпраці науковців кафедри з Німецько-українським агрополітичним діалогом було підготовлено аналітичні дані інвентаризації лісів на прикладі Сумської області (https://nfi.org.ua/uk/results/all-layers/). Сьогодні кафедра таксації лісу та лісового менеджменту готова забезпечити науковий та аналітичний супровід реалізації національної інвентаризації лісів в Україні з використанням даних ДЗЗ.
     Сучасна тематика аспірантських робіт кафедри таксації лісу та лісового менеджменту націлена на розробку технологій для таксації лісу за допомогою безпілотних літальних апаратів. Дрони уже «завтра» стануть надійними і ефективними помічниками для працівників лісового господарства, зокрема під час інвентаризації лісів. Над цими науковими завданнями уже працюють аспіранти Петро Дячук та Роман Задорожнюк. Ключові етапи дослідження аспірантів виконуються на базі Боярської лісової дослідної станції та у Чорнобильській зоні відчуження у співпраці з вченими Українського НДІ сільськогосподарської радіології.

     Реалізація програми «Голосіївська ініціатива - 2020», виконання науково-дослідних робіт за підтримки Міністерства освіти і науки України та допомога благодійників дозволили кафедрі сформувати навчально-наукові «повітряні сили» у складі чотирьох квадрокоптерів та безпілотного літака для досліджень та підготовки студентів у рамках функціонування центрів колективного користування науковим обладнанням.
     Ще більш важливою подією для забезпечення навчального процесу стало облаштування комп’ютерного класу, де студенти виконують практичні завдання, зокрема з дешифрування космічних знімків і створення тематичних карт.

  

     Кафедра ставить перед собою ще одне складне завдання щодо оснащення комп’ютерною технікою аналітичну лабораторію для виконання практичних робіт з інвентаризації лісу. Інформатизація лісового господарства і розширення цифрових технологій потребують ще більшого технічного переоснащення навчального процесу, тому застаріле обладнання передаємо в музейну колекцію, а новітніми приладами переоснащуємо лабораторії для впевненого кроку у майбутнє.

Андрій Білоус,
завідувач кафедри таксації лісу та лісового менеджменту
 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook