Факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК іде в ногу з сучасними технологіями - переробка відходів Recycling and Waste Expo Ukraine

13 вересня 2020 року
Київська область, Макарівський район, с.Березівка, вул. Амстердамська,1

 Щодня та майже непомітно наш світ змінюється, і ці зміни зачіпають найрізноманітніші сфери людської діяльності. Ми живемо у насправді цікавий період – час, коли стрімко розвиваються технології, відбуваються постійні зміни та інновації. Те, що вчора здавалося неможливим, сьогодні стає нормою життя. Сучасні тренди поступово переорієнтовуються на екологічність та підтримку природного балансу, що неодмінно є дуже важливим та цінним фактором для будь-якого покоління.

Одним із провідних напрямків сучасного життя молоді виступає філософія екологічно правильного використання природних та людських ресурсів. Саме цьому присвячена виставка обладнання та технологій для ресайклінгу, управління відходами, очищення повітря та води RecyclingandWasteExpoUkraine, яка відбувається за межами Києва і яка перенесена з березня у зв’язку з карантином. 

З великим задоволенням виставку відвідали викладачі кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК – в.о. завідувача кафедри Володимир Василів, доцент Марія Жеплінська, асистент Максим Гудзенко та професор кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції Владислав Сухенко.

 

 

Тим паче, що факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК на чолі з його деканом професором Ларисою Баль-Прилипко поставив амбітні завдання щодо зміцнення здоров’я нації та відкрив спеціальність 129 Громадське здоров’я. Загальновідомий факт, що рівень здоров’я людини на 50 % залежить від умов і способу життя, на 20 % - від генетичних факторів, ще на 20 % - від екології навколишнього середовища та тільки на 10 % - від медицини. Якщо ми погоджуємось із цим дослідженнями, то 20%  доволі вагомий аспект, щоб ним нехтувати.

 

За даними звіту What a Waste від Світового банку, Україна входить у топ-10 країн за кількістю відходів – 10,6 т на одного мешканця на рік. За даними Мінрегіонбуду Українизагальна площа лише санкціонованих полігонів та звалищ в країні – 9,2 тис. га. Додайте до цього близько 30 тис. несанкціонованих звалищ, а також застаріле обладнання та технології у промисловості. Все це негативно впливає на довкілля, забруднює повітря та воду, а інколи створює небезпечні та надзвичайні ситуації.

   

На виставці демонструвався повний спектр обладнання та технологій для переробки, збору, сортування, утилізації твердих, небезпечних, органічних відходів, очищення повітря, води. Проводилась демонстрація обладнання у дії.

Оглядові майданчики складали наступні демонстраційні експонати.

Транспортні засоби, машини, обладнання, інвентар для:

-       сортування та ресайклінгу;

  

-       управління, збору, транспортування, логістики, сортування, обробки, зберігання, відновлення (рекультивації), утилізації відходів;

-       cекторів поводження з відходами, сміттєзвалищ комунального та спеціального призначень.

   

   

Захист від забруднення повітря:

-       обладнання для промислового газоочищення та аспірації повітря, фільтри

-       системи пилоподавлення, безпилового відвантаження сипких матеріалів і транспортування вловлених матеріалів;

-       вентиляційне та кліматичне обладнання.

     

Управління водою та каналізацією:

- техніка для очищення трубопроводів та інженерних мереж водопостачання, водовідведення та каналізації

- обладнання та технології для очищення стічних вод

ПрАТ "Барський машзавод" – одне з провідних підприємств, що випускає технологічне обладнання для різних галузей промисловості. Сьогодні підприємство – відомий виробничий бренд в країнах СНД і центральної Європи.

Відходи у доходи:

- обладнання та технології для виробництва енергії з вторинної сировини та відходів.

   

Загалом підсумовуючи роботу виставки та дискусійних кімнат можна сказати, що все залежить від нашого бажання, світогляду і відповідальності за якість свого життя, та життя наших дітей, повторюючи попередні данні хотів би закінчити на перспективній ноті, що у нас ще нічого не втрачено, ми можемо перебороти і себе і сміття з огляду лише на ці цифри…нам є над чим замислитись…

 

Владислав Сухенко
завідувач кафедри стандартизації та
сертифікації сільськогосподарської продукції

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook