Єднання з природою через спільну працю на благо матінки природи

12 вересня 2020 року

 Через карантин і обмежувальні заходи, пов’язані з поширенням на Земній кулі пандемії, 2020 рік виявився непересічним не тільки для світової спільноти, а і для культурних рослин, що потребують постійної уваги фахівців, зокрема, кваліфікованого догляду та своєчасного захисту від несприятливих чинників. Саме ці труднощі на собі відчув садивний матеріал лісових і деревних декоративних рослин, що вирощуються на навчально-дослідному розсаднику кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій. Унікальність цього навчально-науково-виробничого структурного підрозділу кафедри площею понад 1,5 га зумовлена відсутністю штатних працівників та бюджетного фінансування його діяльності. Основний спектр робіт на розсаднику виконують викладачі, аспіранти, дипломники кафедри та студенти спеціальностей 205 –Лісове господарство і 206 – Садово-паркове господарство під час проходження ними навчальних практик і проведення практичних занять.
Значну матеріальну допомогу розсаднику надають успішні випускники, які працюють у царині вітчизняного приватного декоративного розсадництва. Такими, зокрема, є власники кращих на Україні розсадників П.П. Гоголюк та В.М. Науменко, з якими кафедра плідно співпрацює у навчальній, виробничій і наукових сферах. Масштабною є спонсорська допомога дипломників з Міжгірщини на чолі з В.Ю. Атаманюком, які минулої осені до 100-річчя кафедри з власних матеріалів збудували на розсаднику лабораторний будинок із навчальним класом.
Унікальність розсадника і у тому, що створено його за реальним проектом дипломника кафедри, нині успішного бізнесмена, Олександра Бабина. Його наявність дозволяє викладачам кафедри підтримувати фахову практичну форму, аспірантам і дипломникам проводити експериментальні дослідження, а студентам закріпити теоретичні знання та отримати вкрай важливі для їх майбутньої практичної діяльності уміння і навички. Тільки за майже 20 років діяльності розсадника він став полігоном для проведення наукових досліджень і написання понад 100 кваліфікаційних дипломних робіт і 12 кандидатських і докторських дисертацій.
Суботник, який проводили під гаслом: «Єднання з природою через спільну працю на благо матінки природи», розпочали з традиційного інструктажу з техніки безпеки, ознайомлення з виробничими частинами, колекціями та об’єктами майбутніх робіт.

За майже три години спільної роботи було доповнено маточну колекційну плантацію шпилькових, облаштовано короб для представлення на розсаднику популярного нині способу вирощування сіянців на штучних субстратах у коробах, пересаджено частину контейнерних рослин у відкритий ґрунт, здійснено санітарну і формувальну обрізки декоративних рослин на експозиційній ділянці, проведено догляд за штамбом і формування крон декоративних дерев та наземної частини кущів у комбінованих шкілках.

 

Не оминули і роботи у лабораторному будинку, з якого було винесено залишки деревини, завершено шліфування стін та розпочато їх обробіток протипожежними препаратами.

Роботі сприяли погодні умови, почуття причетності до важливої роботи та відчуття ліктя і сили колективу.
На завершення учасників чекали запашні кава і чай з медом, щира вдячність і подарунки від кафедралів та щирі запрошення до наступного єднання з природою через спільну працю на розсаднику на благо матінки природи.

Віктор Маурер,
завідувач кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій
Юрій Косенко,
доцент кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій
Фото: Юрій Іваненко,
аспірант кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook