Перспективи працевлаштування випускників закладів вищої освіти

23 грудня 2019 року

На кафедрі управління та освітніх технологій, в рамках засідання студентського наукового гуртка «Методологія та методика наукового дослідження» (керівник професор Журавська Н.С.), проводився круглий стіл із нагальної проблеми – перспективи працевлаштування випускників закладів вищої освіти.

У невимушеній обстановці, студенти гуманітарно-педагогічного факультету дискутували з приводу доцільності отримання студентами диплому з декількох освітніх програм, зокрема «Управління персоналом» та «Управління навчальним закладом».

Керівник гуртка проф. Журавська Н.С. наголосила, що важливе значення для майбутнього працевлаштування є правильний вибір не тільки професії, а закладу вищої освіти, бо питання про престиж та рейтинг освітнього закладу не завжди пов'язане у свідомості молодої людини з перспективою майбутнього працевлаштування за другою майбутньою професією (спеціальністю). Загалом проблема працевлаштування випускників ЗВО є загальнодержавною проблемою, яка тісно пов’язана з питаннями формування та реалізації державної молодіжної та соціальної політики і перш за все зі зміною системи вищої освіти в контексті наближення її до потреб сучасного ринку праці з урахуванням глобалізаційних впливів. Тому питання працевлаштування випускників ЗВО є актуальним і має розглядатися в комплексі вказаних проблем.

Поміж студентами розгорнулась дискусія щодо питання - проблеми сучасної системи освіти. Серед проблем ЗВО студенти назвали: невідповідність пропонованих ЗВО спеціальностей та спеціалізацій потребам ринку праці; невідповідність рівня кваліфікації випускників вимогам роботодавців, відсутність у молодих фахівців практичних навичок за отриманою спеціальністю; низька заробітна платня або її затримки (близько третини випускників через це відмовляються від пропозицій роботодавців); відсутність системи розподілу випускників, що забезпечувала б їх гарантоване працевлаштування, трудову адаптацію та соціальні гарантії.

Такі критичні висловлювання студентів у бік системи вищої освіти не змогли залишити осторонь керівника наукового гуртка. Журавська Н.С. зазначила, що у сфері трудової адаптації молоді та виходу її на ринок праці державною політикою передбачається зосередження зусиль на двох основних напрямах: сприянні працевлаштуванню (перше робоче місце, соціальні та трудові гарантії соціально незахищених категорій молоді тощо) та підтримка й підвищення економічної активності, зайнятості молоді, молодіжного підприємництва. Проблема першого робочого місця найбільш актуальна для випускників навчальних закладів різних рівнів акредитації, тому можна стверджувати, що вона особливо тісно пов'язана з освітнім комплексом. Надзвичайно важливим є чітке регулювання системи вищої освіти, що містить встановлення обсягів підготовки фахівців диференційовано за галузями та спеціальностями у відповідності до масштабів та структури попиту на робочу силу.

По закінченні дискусії, був зроблений висновок, що проблема працевлаштування випускників ЗВО повинна вирішуватися через державні правові заходи у поєднанні з оновленими економічними та організаційними механізмами реалізації цих гарантій.

Ніна Журавська,
професор кафедри управління та освітніх технологій, керівник наукового гуртка

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook