Андрій Голубятніков – один з перших випускників освітньої програми «Комп’ютерні системи і мережі»: поради студентам як успішно працевлаштуватися

11 серпня 2020 року
     Андрій Голубятніков завершив навчання у 2019 році і це був перший випуск ОС «Магістр» за спеціальністю 123 «Комп’ютерна інженерія» ОП «Комп’ютерні системи і мережі». Працює в Райффайзен Банку Аваль на посаді експерта з тестування ПЗ. Пройшов шлях від стажера (intern) до експерта (middle) ще навчаючись у магістратурі. При цьому закінчив з відзнакою бакалаврат і магістратуру факультету ІТ.

  • Андрію, які навички були найбільш необхідні у роботі і що з навчального матеріалу тобі стало в користним у роботі?

  • Навички роботи з базами даних. Без цього нікуди – це можливо найголовніше для будь-якої спеціальності в ІТ будь то аналітик, розробник чи тестувальник;
  • знання в тестуванні ПЗ: типи і види тестування, рівні тестування, техніки тест-дизайну, написання тестової документації;
  • загальні знання: цикл розробки ПЗ, методології розробки ПЗ, життєвий цикл багу, робота з багтрекерами, клієнт-серверна архітектура, принципи WEB, HTTP тощо…
  • знання на різному рівні мов програмування та технологій: HTML5, CSS3, JS, SQL, C++, C#, Java, XML тощо.
  • На що варто звернути увагу студентам які навчаються, для розвитку себе як фахівців?

     – Досліджувати сучасні тренди в розробці ПЗ і вивчати популярні технології, програми, засоби. Навчатись не лише на парах, а й займатись самонавчанням і практикуватись у вивченому, тому що в університеті неможливо охопити весь спектр сучасних технологій. Необхідно самостійно вдосконалюватися у обраному напрямі ІТ.

  • Щоб ти порадив студентам, які будуть перший раз працевлаштовуватися?

     – Шукати можливість стажування в компанії. Посада Junior в IT передбачає наявність певного досвіду роботи, а на стажування беруть і без досвіду. На стажування легше попасти ніж на повноцінну роботу, бо нижчі вимоги і якщо показати себе з гарної сторони, то велика ймовірність, що ви залишитесь працювати і далі, тому без сумніву шукайте стажування в топ компаніях.
     Шукайте роботу/стажування вже на 2-3 курсах. Стажування, частіше за все, дозволяє поєднувати роботу і навчання, бо передбачає скорочений робочий день. До того ж, у великих компаніях це є оплачуваною активністю.
     Дуже багато залежить від вашого резюме, оскільки якщо воно не зацікавить роботодавця, то не запросять на співбесіду. Які б гарні не були знання, погане резюме, особливо при першому пошуці роботи, може зіграти проти пошукача. В інтернеті є безліч інформації та порад про те, як скласти привабливе резюме. Існують навіть сайти-конструктори для них. І важливо, щоб резюме не було порожнім – вчіться, розвивайтесь, набувайте досвіду та фіксуйте це в резюме. Будь який проект, що ви виконуєте на навчальних дисциплінах – може стати основою Вашого резюме.
     Декілька порад щодо заповнення резюме:

  1. Освіту, досвід роботи, сертифікати вказуйте лише ті, що стосуються бажаної вакансії, не потрібно писати все підряд і роздувати розмір резюме.
  2. Якщо претендуєте на посаду в ІТ, то не може йти мови про заповнення резюме українською чи російською мовами – лише англійською.
  3. Якщо мало вмінь – не бійтесь вказати навики, якими слабо володієте і вказати рівень володіння. Це дасть зрозуміти роботодавцю, що ви з легкістю зможете довчити необхідну технологію, але непотрібно брехати і вказувати те, чого не знаєте взагалі.
  4. Десять разів перевірте резюме на відсутність помилок, дайте його почитати ще комусь – наявність елементарних помилок справить про вас враження неосвіченого спеціаліста.
  5. Якщо маєте досвід – детально опишіть чим займались на посаді, які технології та засоби використовували.
  6. Знайшли цікаву вакансію і хочете надіслати резюме роботодавцю – витратьте декілька хвилин, щоб навички, що вказані у вакансії і якими ви володієте, винести в своєму резюме на перші рядки і прописати їх як у вакансії. HR зверне увагу на відповідність необхідних скілів з вакансії з вашими в резюме.
  • Якби була можливість повернутися назад, на що б ти більше звернув увагу при навчанні?

     – Університет часто дає лише базові знання, тому було б непогано глибше вивчати і більше практикуватись в роботі з БД та програмуванні, загалом більше концентруватись на предметах, на яких вивчаються сучасні та затребувані технології.

  • Щоб ти порадив майбутнім абітурієнтам?

     – Бути в тренді та не халтурити на предметах, які дають дійсно корисну інформацію, щоб потім не трати час на самостійне вивчення того, що проходили на парах. Вже б час визначитись чим хочете займатись в житті, поставити собі ціль і йти до неї, постійно розвиватись. Важливо бути кваліфікованим спеціалістом, щоб мати престижну роботу.

Розмовляв Андрій Блозва,
доцент кафедри комп’ютерних систем і мереж

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook