Карантинні жнива в навчально-дослідних господарствах університету завершуються

27 липня 2020 року
    Університетські навчально-дослідні господарства виходять на фінішну пряму у збиранні ранніх зернових та зернобобових культур. Вже завершилися жнива у НДГ «Великоснітинське» ім. О.Музиченка та «Ворзель», підходять до завершення у Агрономічній дослідній станції, біля половини площ озимої пшениці зібрали у Ніжинському агротехнічному інституті та Немішаївському агротехнічному коледжі/ Через затяжні дощі поки що відстає Заліщицький аграрний коледж ім. Є.Храпливого - тут збір зернових та зернобобових тільки почали. 

    Цьогорічний урожай нижчий за минулорічний не лише в наших НДГ, а й по всій країні. - Так, у НДГ «Великоснітинське» ім. О.Музиченка зібрано біля 750 тон озимого ячменю з середньою урожайністю 46,2 ц/га, понад 1700 тон озимої пшениці з урожайністю 28,7 ц/га і біля 90 тон вівса з урожайністю 25 ц/га. У Агростанції намолочено 1118 тон ранніх зернових: зібрано більше 700 тон озимої пшениці (середня урожайність 45,4 ц/га), біля 190 т ячменю. Причому урожайність озимого ячменю склала 55 ц/га, тоді як ярого - 45,6 ц/га, тобто на 9 ц/га нижча, що вказує на необхідність збільшення посівних площ саме під озимий ячмінь. На полях ННВП «Дослідне поле» зібрано біля 250 тон ранніх зернових, це озимий ячмінь з урожайністю 51 ц/га, озима пшениця – 50,4 ц/га, озиме тритикале – 54,7 ц/га, яра пшениця – 50 ц/га (збирання продовжується), зернобобові (24 ц/га). НДГ «Ворзель» у цьому році намолотило 180 тон зерна ранніх зернових: середня урожайність озимої пшениці та жита тут 30 ц/га.

    За даними Держстата по Україні середня урожайність зернових та зернобобових - 32,8 ц/га, в т.ч. озимої пщениці – 31,8 ц/га, ячменю – 34,8 ц/га, гороху – 18,8 ц/га. Дані постійно оновлюються, адже поки що по Україні зібрано урожай на 14% площ зайнятих цими культурами.

    Заготовляють у НДГ і корми. У НДГ «Великоснітинське» вже заготовлено біля 550 тон сіна з першого укоса люцерни та понад 400 тон сінажу. Одночасно із косовицею йде заготівля соломи: вже затюковано понад 160 тон. Агростанція заготовила біля 300 тон сіна та 60 тон ячмінної соломи, яка має високу поживність і може додаватися до кормів. У НДГ «Ворзель» заготовлено 230 тон сіна, понад 300 тон сінажу та 122 тони соломи. На часі заготівля кормів з укосів багаторічних трав.

    На звільнених від зернових площах йде обробіток грунту. Це надзвичайно важливий захід для збереження вологи та знищення щкодочинних організмів, що зимують у грунті і негативно впливають на урожай наступного року. Наразі у «Великоснітинському» вже задисковано біля 100 га площ, у Агрономічній дослідній станції - біля 20 га, розпочато цю роботу і в НДГ «Ворзель», де оброблено 10 га.

Валентин Обрамбальський

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook