Навчальна практика з дисципліни «Лісова фітопатологія» в умовах карантину

1 липня 2020 року
Киів, НУБіП України

 Навчальна практика є закономірним продовженням навчального процесу, що опирається на знання навчальної дисципліни, які формують майбутнього фахівця для лісогосподарської галузі, поглиблює і закріплює знання та уміння студентів, отримані на лекціях і лабораторно-практичних заняттях. Навчальна практика з дисципліни «Лісова фітопатологія» передбачає знайомство студентів у польових умовах із типами неінфекційних та інфекційних хвороб, зовнішніми (макроскопічними) ознаками ураження у динаміці і особливостями розвитку хвороб, спричиненими грибами, вірусами, бактеріями, актиноміцетами, мікоплазмами, вищими квітковими паразитами. Також оволодіння студентами методиками визначення ступеня ураженості рослин, інтенсивності розвитку захворювання, сучасними технологіями захисту деревних видів рослин від хвороб і технічним обладнанням, яке використовується для її виконання. Адже захист лісу, як складова частина комплексу лісогосподарської діяльності, є одним з ведучих предметів професійної підготовки юних лісівників.
У період із 29 червня по 1 липня 2020 року студенти групи ЛГ-1701 та ЛГ-1702 ОС «Бакалавр» спеціальності 205 «Лісове господарство» успішно виконали оновлену (діджиталізовану) програму навчальної практики.

Студенти успішно справились із виконанням таких завдань:
- Переглянули відеоматеріали лісопатологічного обстеження (екскурсії лісом), пригадали типові симптоми та збудників найпоширеніших хвороб лісових деревних рослин, зробили селфі з фітопатологічним обʼєктом.
- Встановили загальний санітарний стан лісу на основі розрахунку середньозваженого індексу санітарного стану (згідно індивідуального завдання).
- Сформували фотогербарій фітопатологічних обʼєктів.

Пригадати теоретичну частину курсу навчальної дисципліни та отримати свої індивідуальні завдання студенти мали змогу скориставшись знайомою та надійною платформою elearn.nubip.edu.ua; звʼязок із викладачем підтримувався за допомогою месенджерів Viber і Telegram та соцмереж Instagram і Facebook (24/7); діагностування хвороб рослин допомогли здійснити мобільні додатки Plantix, Pestoz, Crop Diagnosis та ін.; залік проведено на базі платформи Elearn, співбесіди за допомогою Zoom.

Таким чином, завдяки прогресивним технологіям, завзяттю та здібності молоді, підтримці досвідчених лекторів, разом ми отримали новий досвід здобуття і закріплення знань щодо патологічних процесів у рослин, яскраві фото (особливо селфі), оновлений контент для своїх соцмереж, навички користування корисними мобільними додаткам. Щиро сподіваюсь, що отримані знання будуть ефективно застосовані на практиці при ідентифікації, розробці і впровадженні заходів захисту лісу від патогенних організмів).

Іванна Кульбанська, ст. викл. кафедри лісівництва

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook