Навчальна практика з дисципліни «Механізація лісогосподарських робіт»

7 липня 2020 року
Киів, НУБіП України

 Серед традиційних занять на ННІ лісового і садово-паркового господарства, які характерні для другої половини червня є навчальна практика з дисципліни «Механізація лісогосподарських робіт». Це один ключових фахових курсів який передбачає вивчення лісових машин і механізмів для зниження частки ручної роботи, поліпшення продуктивності праці й зниження собівартості продукції. Основою підвищення продуктивності праці в лісовому господарстві є послідовна інтенсифікація виробництва на базі комплексної механізації й автоматизації всіх технологічних процесів, яка досягається використанням системи машин, взаємопов’язаної за техніко-економічними та технологічними показниками, котрі забезпечують послідовне виконання основних і додаткових операцій усього виробничого процесу.
Однак, пандемія вірусу COVID-19 внесла суттєві корективи у форму проведення навчальної практики. В умовах карантинних заходів навчальний процес тривав дистанційно базуючись на електронних курсах з відповідних дисциплін платформи Elearn та системах інтерактивної комунікації.
Суттєвою особливістю такої форми навчальної практики є підвищені вимоги до самоорганізації студентів щодо вибору об’єктів і роботи з ними.

Програма практики визначує два етапи, перший з них передбачає засвоєння теоретичних знань з призначення, будови, і принципів роботи основних механізмів і систем колісних і гусеничних тракторів.

Другий єтап практики присвячений вивченню грунтообробних знарядь, посівних садильних машин, лісозахисних і грунтообробних пристроїв.

Організація виробничого процесу на основі раціонального використання техніки із застосуванням інтенсивних технологій можлива лише висококваліфікованими фахівцями, які володіють знаннями щодо будови машин, особливостей їхньої роботи й правильного обслуговування.
Дистанційна навчальна практика є новим досвідом у навчанні, як для викладачів, так і для студентів та є дуже корисним для майбутнього планування і проведення таких заходів.

Доцент кафедри лісівництва,
к. с.-г. н. Білоус М.М.

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook