Інвестиційний менеджмент: інструкція для ефективного вкладання грошей

4 липня 2020 року

Життя кожного з нас складається з інвестицій. Щодня ми інвестуємо в себе, своє майбутнє, в своїх близьких чи бізнес. Визначення ефективності цих інвестицій, напрямів їх спрямування є важливим питанням, яке вимагає серйозної фахової підготовки.

На кафедрі виробничого та інвестиційного менеджменту НУБіП України в рамках магістерської програми «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами» вивчається дисципліна «Інвестиційний менеджмент», яка викладається завідувачем кафедри, доктором економічних наук, професором, членом-кореспондентом НАН України Лідією Василівною Шинкарук. Ця дисципліна логічно пов’язана зі вже раніше представленими: «Джерела фінансування бізнес-проектів» (https://nubip.edu.ua/node/76788) та «Міжнародні програми та гранти» (https://nubip.edu.ua/node/76786), а також є підґрунтям для таких дисциплін як «Управління ризиками», «Антикризове управління» та ін.

Особливої актуальності ця дисципліна набуває в теперішній час, коли інвестиційні потоки, з одного боку, зменшуються через пандемію у світі (очікується скорочення потоків прямих іноземних інвестицій до 40% в період 2020-2021 роки), а з іншого боку, інвестиції спрямовуються в сфери медичного обладнання та ліків. Країни використовують різні інструменти інвестиційної політики для подолання кризи. Більше інформації за посиланням.

Протягом навчального семестру ви дізнаєтесь про сутність інвестиційного менеджменту, етапи прийняття інвестиційних рішень, правила формування інвестиційної стратегії підприємства, оцінки та прогнозування ринку інвестицій, управління реальними та фінансовими інвестиціями тощо.

Практичне значення дисципліни полягає в формуванні фахових компетентностей з розрахунку простих та складних процентів, визначенні NPV (чистої приведеної вартості) та IRR проекту, а також показників рентабельності інвестицій, дисконтованого терміну окупності.

Простіше кажучи, завдяки опануванню цієї дисципліни ви зможете визначати куди вкладати гроші й наскільки це буде ефективно, обирати між двома й більше проєктами, враховувати фактор ризику та інфляції при інвестуванні, рахувати до якої ставки дисконтування ваш проєкт буде прибутковим.

     - Ось і у нашому прикладі фермеру також потрібно вирішити, в який проєкт краще вкласти свої кошти (див. умову нижче на фото). Спробуй допомогти йому!

Вірна відповідь: Найбільш привабливим для інвестування є проєкт А, так як його чиста приведена вартість (майбутня вартість грошей) більша за чисту приведену вартість проєкту Б та дорівнює $879,11. IRR цього проєкту складає 19%. NPV проєкту Б складає $706,17 з IRR – 18%.

Розрахунок задачі наведений за посиланням.

Отже, завдяки дисципліні «Інвестиційний менеджмент» ви отримаєте інструмент для обґрунтованого прийняття управлінських та фінансових рішень.

Зроби правильний вибір! Інвестуй разом з нами в своє майбутнє!
Магістерська програма «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами» чекає саме на тебе!

Лідія Шинкарук,
завідувач кафедри виробничого
та інвестиційного менеджменту

Марина Дєліні,
доцент кафедри

 

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook