«Педагогічний ОСКАР-2020». Немішаївський агротехнічний коледж отримав відзнаки

21 червня 2020 року
     18 червня 2020 року Науково-методичний центр ВФПО за підтримки Національної академії педагогічних наук України проводив Всеукраїнську наукову конференцію «Фахова передвища і професійна освіта: теорія, методика, практика».

     Мета конференції – актуальні питання і перспективи розвитку фахової передвищої та професійної освіти, наукове і теоретичне обґрунтування щодо вдосконалення та підвищення якості освіти.
     У рамках конференції було презентовано інноваційний досвід організації освітнього процесу, впровадження сучасних інформаційно-комунікаційних навчальних технологій, кращих педагогічних практик переможців конкурсу педагогічної майстерності «Педагогічний ОСКАР-2020».

     В конференції взяли участь: Василь Кремень, д.філос.н., професор, академік Національної академії наук України, дійсний член (академік) Національної академії педагогічних наук України, президент Національної академії педагогічних наук України; Олег Шаров, к.ф.-м.н., доцент, генеральний директор директорату вищої освіти і освіти дорослих МОН України; Тетяна Іщенко, к.п.н., професор, директор Науково-методичного центру ВФПО; Микола Хоменко, к. п.н., заступник директора Науково-методичного центру ВФПО; Людмила Шевчук, к.п.н., доцент, директор Науково-методичного центру професійно-технічної освіти та підвищення кваліфікації інженерно-педагогічних працівників у Хмельницькій області; Валентина Радкевич, д.п.н., професор, директор Інституту професійно-технічної освіти Національної академії педагогічних наук України; Руслан Сопівник, д.п.н., доцент, завідувач кафедри педагогіки НУБіП України; Володимир Зелений, к.і.н., координатор сектору фахової передвищої освіти Науково-методичної ради МОН України, в.о. директора Верхньодніпровського коледжу Дніпровського ДАЕУ; Петро Лузан, д.п.н., професор, головний науковий співробітник лабораторії науково-методичного супроводу підготовки фахівців у коледжах і технікумах Інституту професійно-технічної освіти НАПН України.

     На конференції виступив Володимир Альохін, к.с-г.н., доктор філософії в галузі державного управління, директор ВП НУБіП України «Немішаївський агротехнічний коледж» з доповіддю «Проблематика та перспективи розвитку фахової передвищої освіти (з досвіду роботи в коледжі)». Він зазначив, що реформування освітнього процесу вимагає кардинальних змін, «перезавантаження» у системі підготовки висококваліфікованих фахівців для забезпечення потреб ринку праці. В сучасних умовах зростає попит на активну, творчу особистість, здатну самостійно приймати креативні рішення, нести особисту відповідальність за їх реалізацію.
     Саме таких фахівців чекають не тільки у регіонах, на передових державних підприємствах України, зацікавлені у таких фахівцях і представники бізнесових структур. Вони готові співпрацювати з конкурентоспроможними закладами освіти.

     Найважливішою особливістю підготовки фахових молодших бакалаврів має стати незаперечна орієнтація на практичну діяльність в умовах сучасних виробництв і сфери послуг, на потреби ринку праці. Удосконалення якості освітнього процесу через практичну спрямованість у навчанні, раціональне поєднання теорії з практикою – пріоритетний напрям педагогічної діяльності колективу Немішаївського агротехнічного коледжу – закладу освіти з більш ніж столітньою історією.

     Сьогодення потребує переосмислення системи практичної підготовки студентів, надзвичайно важливим є впровадження елементів дуальної освіти. В коледжі приділяється велика увага практичній підготовці майбутніх фахівців протягом всього періоду навчання.
     З метою покращення фахової підготовки студентів, більшість практичних занять викладачі проводять безпосередньо на виробничій базі коледжу, яка постійно модернізується.
     Завдяки спільним зусиллям колективу коледжу та органів державної влади в попередні роки, а особливо у 2019 році, оновлено та зміцнено матеріально-технічну базу для удосконалення практичної підготовки студентів:
     Зроблено:

  • капітальний ремонт покрівель навчальних корпусів, будівлі їдальні-клубу;
  • капітальний ремонт стадіону;
  • капітальний ремонт котельні;
  • капітальний ремонт корівника, обладнання для реконструкції корівника.

     Закуплено:

  • сільськогосподарську техніку: сівалку, ґрунтообробні агрегати, трактор, екскаватор, зерноочисні машини, навантажувач;
  • колісні самохідні машини з обладнанням;
  • причіп бортовий автомобільний, 2 одиниці;
  • легкові автомобілі RENAULTLOGAN (3 од.).

     Закуплено та встановлено:

  • систему відеонагляду, сервер;
  • комп’ютерну техніку;
  • меблі лабораторні;
  • навчально-лабораторне обладнання;
  • обладнання для цеху переробки молока.

     Головним же пріоритетом має бути готовність випускників до виходу на ринок праці, на якому дедалі більше відчувається брак молодих кваліфікованих фахівців середньої ланки.
     Ми орієнтуємо студентів на здобуття професій, актуальних і потрібних малому та середньому бізнесові, місцевим громадам. Професії швидко застарівають і людина муситиме впродовж життя неодноразово змінювати фах. Крім підготовки фахівців за 11 освітньо-професійними програмами: Економіка; Фінанси, банківська справа та страхування; Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка; Агрономія; Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва; Водні біоресурси та аквакультура; Агроінженерія; Ветеринарна медицина; Транспортні технології; відкрито у 2019 році – Соціальна робота; Харчові технології, у коледжі проводиться професійно-технічне навчання за 20 робітничими професіями: Водій автотранспортних засобів (категорія В); Водій автотранспортних засобів (категорія С); Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування; Контролер ощадного банку; Тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва (категорії А1); Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування; Оператор із штучного осіменіння тварин і птиці; Рибовод (кваліфікований робітник); Озеленювач; Електромонтажник силових мереж та електроустаткування; Електрозварник ручного зварювання; Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів; Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва (категорія А2); Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва (категорія В1); Електрогазозварник; Обвалювальник м'яса; Касир торговельного залу; Монтажник санітарно-технічних систем та устаткування; Сировар; Оператор з ветеринарного оброблення тварин.

     Головний пріоритет в коледжі – підготовка фахівців для практичної діяльності. Чимала частина молоді хоче й може заробляти на життя кваліфікованою працею вже з вісімнадцяти-дев'ятнадцяти років, і це є важливим фактором розвитку національної економіки. З цією метою в коледжі запроваджено індивідуальний графік навчання для кращих студентів ІІІ – ІV курсів.
     Актуальним напрямом в коледжі є освіта дорослого населення, що поєднує навчання з роботою. Ми переосмислили форми здобуття освіти для цієї категорії студентів.

     Сьогодні, в період карантину, для дистанційної комунікації викладачі застосовують різноманітні інтернет-платформи та електронні ресурси для проведення занять, що дозволяє найкраще реалізовувати спілкування у формі «студент-викладач», контролювати знання та, в цілому, управляти освітнім процесом. Викладацький склад зумів швидко адаптуватися до організації освітнього процесу в умовах карантину і практично всі наші студенти активно навчалися на платформах дистанційного навчання. Надалі ми плануємо поєднувати дистанційну та очну форми навчання.
     Дистанційне навчання відкриває студентам доступ до нетрадиційних джерел інформації, підвищує ефективність самостійної роботи, дає зовсім нові можливості для творчості, знаходження і закріплення різних професійних навичок, а викладачам дозволяє реалізовувати принципово нові форми і методи навчання із застосуванням концептуального і математичного моделювання явищ і процесів.

     Колектив коледжу постійно вдосконалюється, вивчаючи і впроваджуючи кращий досвід флагмана освіти – НУБіП України та споріднених закладів у всіх регіонах нашої держави (Вінниця, Рівне, Ніжин, Боярка, Березова Рудна, Бережани, Борщів, Іллінці, Мукачево, Прилуки, Липковатівка, Житомир, Мирогоща та багато інших).

     Результатом наполегливої праці колективу є висока відзнака Міністерства освіти і науки України ДУ «НМЦ ВФПО» – ПЕДАГОГІЧНИЙ ОСКАР – 2020 в номінації «Іноваційні підходи в організації практичного навчання», за що низький уклін та шана працівникам коледжу.
     Почесне І місце в номінації: Інноваційний досвід роботи викладача отримали завідувач відділення «Ветеринарна медицина» Василь Овчарук та викладач Ніна Овчарук (Робочі зошити для практичних, лабораторних занять з дисципліни «Акушерство, гінекологія та штучне осіменіння сільськогосподарських тварин»);
     ІІІ місце – викладач Литвинчук Оксана Василівна – «Патологічна фізіологія і патологічна анатомія сільськогосподарських тварин».

     Закон «Про фахову передвищу освіту» відкриває широкі можливості для підготовки технікумами та коледжами спеціалістів нового рівня, здатних до ефективної трудової діяльності в умовах активного провадження новітніх технологій. Але на даний час є певні виклики в системі фахової передвищої освіти:

  • складний набір – 2020, під час карантину батьки турбуються про безпеку дітей та остерігаються відпускати дев’ятикласників з дому;
  • загострення конкуренції в боротьбі за абітурієнтів, у т.ч. з боку іноземних закладів освіти;
  • економічна криза;
  • негативна демографічна ситуація;
  • матеріальні і технологічні виклики: застарілі технології і матеріально-технічна база;
  • недостатня мотивація, низька заробітна плата викладачів та працівників;
  • в умовах реформування ризик зменшення закладів освіти.Інтеграція систем повинна відбуватися навколо потужних коледжів, одним з яких є Немішаївський агротехнічний коледж.

     Володимир Альохін висловив переконання: пріоритет модернізації коледжів і технікумів — це практико-орієнтований характер освіти, впровадження нових форм організації освітнього процесу, формування фахівців, які будуть потрібні на ринку праці, а отже, забезпечуватимуть розвиток економіки нашої держави та її світове лідерство.

Антоніна Костромська
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook