Студенти факультету конструювання та дизайну набувають практичних навичок під час дистанційної практики на кафедрі технології конструкційних матеріалів і матеріалознавства

18 червня 2020 року
      Практичне навчання – одна з головних складових освітнього процесу, а тим більше для студентів інженерних спеціальностей без набуття практичних навичок ніяк!

     Тож, у зв’язку з переходом на дистанційне навчання та на виконання «Тимчасового порядку проведення практичного навчання студентів НУБіП України у весняному семестрі 2019-2020 н.р. в умовах карантину», затвердженого наказом ректора від 07.04.20220 року № 282, викладачі кафедри технології конструкційних матеріалів і матеріалознавства навчальну та виробничу практики організували для студентів наступним чином.
     У першу чергу на сайті кафедри в розділі навчальна робота була створена папка «Практика» (https://nubip.edu.ua/node/1152/4), що містить графік практик і папки «Навчальна практика» та «Виробнича практика».

     Студенти проходять навчальну практику за такими розділами дисциплін «Машинобудівні матеріали», «Механічна обробка на металорізальних верстатах токарної і фрезерної групи», «Слюсарна справа», «Шліфувальні верстати і абразивний інструмент», «Технологічний процес виготовлення ливарних форм і виливків», «Технологія обробки металів і сплавів тиском», «Зварювання металів і сплавів», тому на сайті кафедри в папці «Навчальна практика» (https://nubip.edu.ua/node/77793) розміщено «Наскрізна програма практичної підготовки студентів», журнал з навчальної практики (частина 1 і 2) та методичні вказівки.

      Усім старостам груп та студентам, які згідно графіку (https://nubip.edu.ua/node/77925) проходять навчальну практику на кафедрі, відправлено повідомлення на електроні скриньки. У повідомлені зазначена повна інформація щодо програми практики та методичних методичних матеріалів за розділами: «Механічна обробка на металорізальних верстатах токарної і фрезерної групи», «Слюсарна справа», «Шліфувальні верстати і абразивний інструмент», «Газове і електродугове зварювання металів», «Обробка тиском металів і сплавів», «Технологічний процес виготовлення ливарних форм і виливків», що розташовані за посиланням https://nubip.edu.ua/node/77793. Під час практики студенти заповнюють журнали навчальної практики (https://nubip.edu.ua/node/77793), виконують розрахунки та надають відповіді в журналах на поставлені питання, сфотографують їх або в форматі “Word” відправляють журнали керівникам практики на перевірку, а за результатами звіту та співбесіди з викладачем отримують заліки.

     Особливо необхідно відзначити студента Андрія Лук'яненка (група ГМаш-1902), який першим виконав усі завдання та вже здав їх на перевірку керівнику практики.

     На сайті кафедри у папці «Виробнича практика» (https://nubip.edu.ua/node/78138) у розділах: «Виробничі технології» та «Технології виготовлення» міститься наскрізна програма практичної підготовки студентів, зміст звіту для студентів- машинобудівників 2 і 3 курсу.

     Інформація про «Виробничі технології» містять посилання на сайти підприємств: Київський електротехнічний завод "Транссигнал" (http://transsignal.com.ua/), ТОВ «Енергія води» (http://waterenergy.com.ua/), ПрАТ "Богуславська сільгосптехніка" (https://boguslav.ua/), а також фільми ПАТ «АрселорМiттал Кривий Рiг» та Криворіжсталь (https://nubip.edu.ua/node/78142).

     Матеріали сайтів та фільмів показують виробничі технології певних галузей машинобудування та металургії. Наприклад, обладнання та структурні складові великого металургійного заводу «АрселорМiттал Кривий Рiг».

  

     У матеріалах з «Технології виготовлення» (https://nubip.edu.ua/node/78144) розташовані фільми українською та англійською мовами. В україномовних фільмах розкриваються технології виготовлення порошкових виробів, сталей та чавунів.

     Англомовні фільми присвячені виробництву кольорових металів: алюмінію та міді.

     Студенти, використовуючи матеріали сайтів і фільмів, повинні вивчити організаційні форми виробництва, раціональні технологічні процеси, вибір способів одержання виробів, пристроїв і обладнання, підбір технологічного обладнання, інструменту, пристроїв, визначення технічного обґрунтування норм часу, технології складальних процесів, оформлення технологічної документації. А за результатами практик підготувати звіт, відповідно до вимог, що наведені на сайті та здати на перевірку керівнику практики завершений звіт. 

     Студенти отримають заліки по дистанційній виробничій практиці на кафедрі технології конструкційних матеріалів і матеріалознавства за результатами перевірки звіту та можливо додаткового спілкування.

     Слід відзначити, що аналіз переглядів фільмів з виробничої практики (https://www.youtube.com/feed/my_videos) показав, що лише за 1 день практики всі студенти переглянули фільми, присвячені технологіям отримання сталі, чавуну, міді та виробів методом порошкової металургії, а також технологіям, що існують на ПАТ «Арселор Міттал Кривій Ріг».

Бажаємо студентам успішного проходження навчальної та виробничої практики та відмінного захисту звітів!

 

Євгеній Афтанділянц,
завідувач кафедри технології конструкційних матеріалів і матеріалознавства,
Оксана Зазимко,
доцент кафедри технології конструкційних матеріалів
і матеріалознавства

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook