Підвищення кваліфікації спеціалістів відділів прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків, головних управлінь Держпродспоживслужби в областях України

18 червня 2020 року
   
        З 9 по 19 червня 2020 року у ННІ неперервної освіти і туризму НУБіП України проходить підвищення кваліфікації спеціалістів відділів прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків, головних управлінь Держпродспоживслужби в областях України. Враховуючи епідеміологічну ситуацію в країні та світі загалом, семінар відбувається у дистанційній формі за допомогою платформи для відеоконференцій CiscoWebex. 
 
     Зі вступним словом виступила директор ННІ неперервної освіти і туризму Марія Михайлівна Кулаєць. Для слухачів семінару розглянуті ряд тем, які згруповані в певні тематичні розділи. 
     У розділі «Правові аспекти діяльності державних фітосанітарних інспекторів» прочитані лекції по темам: закони та інші нормативно-правові акти у сфері захисту рослин; основні положення Закону України «Про державну службу»; електронне декларування державних службовців; основні засади державного нагляду і контролю; здійснення державного нагляду у сфері захисту рослин; основні вимоги законодавства ЄС в сфері захисту рослин щодо безпечного використання пестицидів та адаптація законодавства України до норм ЄС в цій сфері; особливості проведення позапланових заходів. Лекторами запрошені провідні фахівці державних установ: заступник начальника управління, начальник відділу захисту рослин управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби Володимир Борисович Калашніков; доктор наук з держ. управл., доцент кафедри публічного управління та менеджменту інноваційної діяльності НУБіП України Ірина Миколаївна Грищенко; к. ю. н, доцент кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України Ростислав Петрович Марчук; директор Департаменту правової роботи і державного нагляду та контролю Державної регуляторної служби України Олександр Борисович Барбелюк; головний спеціаліст відділу захисту рослин управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби Катерина Володимирівна Чекан; головний спеціаліст відділу захисту рослин управління фітосанітарної безпеки Департаменту фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва Василь Миколайович Возний.
     Розглянуто розділ «Захисту рослин в Україні», в якому піднято практичні питання фітосанітарного моніторингу як: моніторинг і прогноз – основа екологізованого захисту рослин; методи обліку і визначення шкідливих організмів у посівах зернових колосових культур; шкідники і хвороби суниці садової, малини, овочевих культур; найбільш шкодочинні паразитичні фітонематоди в Україні: виявлення, діагностика, заходи боротьби; від теорії до практики: досвід застосування мікробіопрепаратів та ентомофагів при вирощуванні сільськогосподарських культур у відкритому і закритому ґрунті. Практичні питання розкривали слухачам головний спеціаліст відділу захисту рослин, управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби Олеся Василівна Сидорчук; начальник відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризику, управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області Тетяна Володимирівна Данілкова; ст. науковий співробітник, лабораторія нематології ІЗР НААН України Катерина Сергіївна Нікішечова; к. c.-г. н., провідний фахівець відділу біологічного методу захисту рослин ДУ «Волинська державна фітосанітарна лабораторія» Василь Васильович Боярин.
 
 
     Фітосанітарний контроль об’єктів регулювання, які ввозяться на митну територію України розкрила заступник начальника управління, начальник відділу фітосанітарних заходів на кордоніуправління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби Любов Борисівна Мельник.
     Фітосанітарний контроль об’єктів регулювання в середині країни висвітлено у лекції в.о. начальника відділу карантину рослин,управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби Олени Вікторівни Шакіної.
 
     Про карантинні шкідливі організми, вогнища яких зареєстровані на території України та фітосанітарну експертизи ознайомила слухачів начальник відділу фітосанітарної експертизи та аналізу ризиків управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби Ольга Володимирівна Башинська. Піднято питання хвороб рослин, викликаних грибами, бактеріями та вірусами та паразитичних рослин у лекції к.с.-г.н., доцента кафедри інтегрованого захисту та карантину рослин НУБіП України Оксани Олексіївни Сикало
 
 
 
   
     Про норми сучасної української літературної мови торкнулася лекція док. філ. н., доц. кафедри журналістики та мовної комунікації НУБіП України Світлани Василівни Харченко.
 
     По закінченню навчання буде проведено залік та видано свідоцтва про підвищення кваліфікації.
Бажаємо слухачам семінару й лекторам міцного здоров’я і творчих успіхів!

Оксана Гераймович,
методист ННІ неперервної освіти і туризму 
 
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook