Проєктували протиерозійні заходи, оцінювали захисні властивості насаджень, працювали над законодавчими актами – так відбувалася навчальна практика з лісової меліорації

16 червня 2020 року
   Карантин змінив плани, але точно не бажання навчатися новому і закріплювати здобуті знання на практиці. Тож студенти випускних курсів спеціальності «Лісове господарство» однією з останніх навчальних практик опановували «Лісову меліорацію» і вже як повністю сформовані фахівці, яким залишилося лише подолати захист випускних бакалаврських робіт, приступили до виконання різнопланових завдань навчальної практики.
     Для організації чіткої комунікації між студентами і викладачами було створено окремий електронний навчальний курс «Навчальна практика з лісової меліорації» на платформі Elearn https://elearn.nubip.edu.ua/course/view.php?id=3191/.
     Програмою навчальної практики передбачено опрацювання 6 різних тем:
  1. Лісомеліоративна оцінка стану полезахисних лісових смуг, що створені за різними способами і типами змішування.
  2. Види полезахисних лісових смуг та принципи їх розміщення на привододільному земельному ерозійному фонді. Визначення конструкцій лісосмуг та ролі рубок догляду в їх формуванні.
  3. Вивчення аеродинамічних властивостей полезахисних лісосмуг різних конструкцій.
  4. Ґрунтозахисна та ґрунтополіпшуюча роль масивних захисних лісових насаджень.
  5. Лісомеліоративні насадження на присітковому і гідрографічному ерозійних фондах.
  6. Гідротехнічні протиерозійні заходи.
     Зазвичай навчальна практика проходить на базі Ботанічного саду НУБіП України, Голосієвського НПП, Національного виставкового комплексу «Експоцентр України», однак в умовах карантину науково-педагогічні працівники кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій підійшли творчо до вирішення програмних завдань та підготували авторські відеоматеріали за різними темами, а студенти мали змогу їх переглядати у зручний для себе час, обговорювати та за місцем проживання віднаходити об’єкти для проєктування комплексу протиерозійних заходів – лісомеліоративних, гідротехнічних тощо, базуючись на отриманих знаннях і вміннях. Висловлюємо окрему вдячність аспіранту кафедри Юрію Іваненку за допомогу у підготовці відеоматеріалів.
     Варто зазначити, що відеоролик на YouTube-каналі кафедри з екскурсом до полезахисних лісових смуг на території ВДНГ від доцента Володимира Малюги надихнув не тільки студентів, а й пересічних мешканців мегаполісу, які навіть не підозрювали про існування таких унікальних об’єктів серед міста.
     За час проходження практики студенти опрацювали оприлюднений на сайті Мінагрополітики Проєкт правил утримання та збереження полезахисних лісових смуг, розташованих на землях сільськогосподарського призначення і фахово їх проаналізовали та надали коментарі щодо їх удосконалення. За допомогою сучасних онлайн-можливостей подорожували різними природно-кліматичними зонами України, країнами, континентами і знайомилися із лісоаграрними ландшафтами та оцінювали особливості ведення агролісівництва – поєднання сільського господарства та насаджень, і відповідність нормам просторового розміщення лінійних насаджень, проводили порівняльний аналіз, володіючи знаннями про механізм захисної ролі рослинного покриву оцінювали лісомеліоративні властивості насаджень поблизу та надавали свої рекомендації щодо їх поліпшення, а також дізналися про можливість створення гідротехнічних споруд навіть із підручних матеріалів. Підсумковою частиною навчальною практики стала підготовка проекту протиерозійних заходів для конкретного об’єкту з вираженими ознаками проявів ерозійних процесів (гідротехнічних, організаційно-господарських, агротехнічних та лісомеліоративних). Винахідливість студентів, натхненна командна робота і професійно підготовлені й представлені проекти вразили викладачів та були високо оцінені.
     Тож вдячні студентам за роботу, віримо, що здобуті знання і навики обов’язково знадобляться у житті і чекаємо Вас для продовження навчання у магістратурі.
Ганна Лобченко, Олександр Соваков,

доценти кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook