У ВИРІ ГОСТРИХ ПРОБЛЕМ ГАЛУЗІ ХАРЧОВИХ ВИРОБНИЦТВ

5 червня 2020 року
м. Київ, НУБіП України, Факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК

 

    Під час весняно-польових робіт за не типових погодних умов, більшість проблем які існували у сільському господарстві загострились. Працівники факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК завжди були експертами у різноманітних дискусіях, що стосувалися актуальних проблем які назріли на сьогодні в суспільстві, державі та галузях. Незважаючи на притаманний спосіб донесення результатів досліджень через наукові публікації, працівниками застосовуються всі можливі інструменти для привернення уваги, розв’язання практичних проблем та просвітництва у тому числі і через ЗМІ. З останніх:

(участь доцента Кафедра стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції, Леонори Адамчук у випуску ТСН Тиждень на 1+1. Тема: «Не лише хімічна обробка: чому в Україні масово гинуть бджоли»)

(участь доцента Кафедра стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції, Юлії Сливи в ефірі телеканалу ICTV Тема: «Сертифікація садів та вплив погодних умов на розвиток садівництва»)

(участь доцента Кафедра стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції, Леонори Адамчук в ефірі Перший Діловий телеканал. Тема: «Проблеми українського бджільництва» ) 

Чому це важливо?

Одноманітне висвітлення питань приховує справжню глибину проблеми. Візьмемо хоча б туж проблему з потравою бджіл, яку підняла Леонора Адамчук. Так, це економічні втрати для пасічників. Проте в кінцевому результаті, це потрапляння агрохімічних речовин в продукти харчування і в подальшому на стіл споживача. І в цьому випадку є безпосереднє питання безпечності і якості продукції. Крім цього забруднена продукція агрохімікатами – це закритий шлях на зовнішні ринки і, як наслідок, репутаційні та економічні втрати держави в цілому.

Відомо, що продукція, яка не пройшла лабораторний аналіз щодо експорту, в кінцевому рахунку, потрапляє на стіл внутрішнього споживача. Це відбувається через недосконалість нормативного регулювання та, в першу чергу, через відсутність контролю на кожному етапі виробництва, так званому життєвому циклі продукції, про це згадувала у своєму інтерв’ю Юлія Слива … «відсутність простежуваності виробництва харчової продукції, проблема яку можливо подолати завдяки сертифікації виробництва».

 

Факультет бачить основним завдання фахівців, яких він виховує не тільки в тому аби констатувати настання тих чи інших проблем та в подальшому пошуку шляхів їх вирішення. Основним завданням експерта є упередити, передбачити виникнення тієї чи іншої проблеми, ще за довго до її настання, звернути увагу суб’єктів і тим самим мінімізувати її наслідки.

До прикладу візьмемо на сьогоднішній день ті аномальні погодні умови, які існують протягом квітня-травня по всій території України. Спілкування з виробниками продукції бджільництва (один з унікальних продуктів харчування) свідчить про те, що зазначені погодні умови поряд з отруєнням бджолиних сімей спричиняють виникнення на пасіках України хвороб бджіл. В подальшому пасічники підуть класичним шляхом профілактики та лікування хвороб бджіл. На сьогодні пасічницький сезон знаходиться в активній фазі. Бездумна, некваліфікована обробка ветеринарними препаратами, використання препаратів невідомих виробників, нелегально ввезених в Україну приведе до потрапляння діючих речовин в продукти бджільництва та вже осінню на стіл споживачам.

Що слід робити?

З метою посилення заходів профілактики і боротьби з хворобами бджіл 30.01.2001 року Наказом № 9 Головного державного інспектора ветеринарної медицини України було затверджено «Інструкцію щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл». Інструкція регламентує: вимоги щодо розміщення і облаштування пасік; вимоги до утримання, годівлі й розведення бджіл; вимоги під час перевезення (кочівлі) бджіл на медозбір і запилення; опис інфекційних хвороб, інвазійні хвороб; дії при отруєння бджіл пестицидами (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0131-01).

Зі змістом цього нормативно-правового акту має бути ознайомлений кожен оператор ринку. Особливу увагу слід звернути на порядок лікування і профілактики хвороб бджіл. Ринок насичений різними ветеринарними препаратами у красивих обгортках та з «багатообіцяючими» назвами. І у даному випадку до справи слід підходити професійно та з прицілом на безпечність продукції для кінцевого споживача. Ст. 63 Закону України «Про ветеринарну медицину» передбачає, що ветеринарні препарати до початку їх обігу та використання в Україні проходять державну реєстрацію. Перевірити препарат до його придбання та використання слід у реєстрі (http://vetreg.scivp.lviv.ua/vetprepfnd.php) Для результативного пошуку слід зазначити щонайменше інтервал часу (не більше 5 років), групу препарату та назву або діючу речовину.

Виробникам органічної продукції бджільництва перед застосування препаратів слід ознайомитись з положеннями Постанови Кабінету Міністрів України № 970 від 23 жовтня 2019 р. (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/970-2019-%D0%BF) «Про затвердження Порядку (детальних правил) органічного виробництва та обігу органічної продукції». Порядок регламенту детальні правила органічного виробництва та обігу органічної продукції таких галузей органічного виробництва зокрема і органічне тваринництво (птахівництво, бджільництво). В п.91-111 зазначеного Порядку визначено дозволені дії пасічників при виробництві органічної продукції і у випадку виникнення хворіб бджіл, перелік дозволених діючих речовин для профілактики та лікування хворіб бджіл.

Такі нескладні кроки дадуть можливість убезпечити, у першу чергу, самого пасічника від неможливості реалізувати власну продукцію через її низьку якість та самого споживача від споживання продуктів харчування із вмістом діючих речовин ветеринарних препаратів і як наслідок ослаблення імунітету та набуття хронічних захворювань.

ТОЖ БУДЬТЕ ЗДОРОВІ ТА ЩАСЛИВІ, ОБІЗНАНІ ТА БАГАТІ! 

Роман Двикалюк,
аспірант кафедри стандартизації та сертифікації
сільськогосподарської продукції НУБіП Україн
и

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook