ПРО СТАРОДАВНІЙ ЧОРТКІВ У РУБРИЦІ «ПІЗНАЄМО УКРАЇНУ РАЗОМ» ВІД СТУДЕНТКИ ФАКУЛЬТЕТУ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА УПРАВЛІННЯ ЯКОСТІ ПРОДУКЦІЇ АПК

4 червня 2020 року
м. Київ, НУБіП України, Факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК

 

    Куфель Софія, студентка 1-го курсу факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, незважаючи на зайнятість під час екзаменаційної сесії, вирішила поділитись історією свого рідного міста в рамках проекту «Пізнаємо Україну разом».

Основні туристичні маршрути пролягають через великі міста України. Однак, не варто забувати, що на території нашої країни знаходиться безліч затишних, красивих і старовинних містечок, які просто обов'язково відвідати. Одним з них є ЧортківТернопільської області, моє рідне місто.
Невелике містечко розташувався на річці Серет. Відзначимо, що дослідники ніяк не можуть прийти до єдиної думки про походження назви: одні пов'язують назву  зі злим Чорнобогом, інші з першим поселенцем К. Чорним або ж з Чортовою долиною. Хоч перша згадка про місто датується всього лише 1427 роком. В 1522 році Чортків перейшов у власність Е. Чартковського. Тоді ж в місті будується дерев'яний замок і Чортків отримує магдебурзьке право. Під час Національно-визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького Чортків був одним із центрів повстання. Більше 20 років містечко перебувало під владою турків. Пізніше входило до складу імперії Габсбургів, Австро-Угорщини та Польщі.
Незважаючи на кількість війн, повстань на території сучасного Чорткова, в місті залишилося багато пам'яток, які варто відвідати. Ось, що можна подивитися в Чорткові:

      Чортківський замок. Кам'яна фортифікаційна споруда була побудована в 1610 році на місці дерев'яного замку. Хоч замок і був міцним, і надійним, проте невдале розташування стало причиною того, що замок неодноразово завойовували противники і він руйнувався. Незважаючи на спроби реставрації замку представниками роду Потоцьких, замок поступово руйнувався і до наших днів дожив не в кращому вигляді. На даний момент ведуться реставраційні роботи.

   Домініканський костел. Сучасного вигляду костел набув в 1910 році, коли був перебудований старий костел XVII століття. Старий костел входив до складу Домініканського оборонного комплексу, який був повністю перебудований перед початком Першої світової війни. Зараз Домініканський собор – це красива будівля, побудована в неоготичному стилі, нижня частина якого виконана з каменю, а верхня – з червоної цегли.

    Стара і нова ратуша. Стара ратуша є візитною карткою Чорткова. Незвичайна і красива будівля в фахверковому стилі заворожує всіх відвідувачів. Годинна вежа з флюгером вигляді півника доповнює ансамбль. Навколо старої ратуші розташовані торгові ряди, які не змінили свій функціонал. Нова ратуша була побудована в 1926 році, в зв'язку з тим, що в старій вже не могли міститися всі працівники адміністративного апарату магістрату.

    Народний дім. Ще однією колоритною будівлею Чорткова є Народний дім, збудований перед початком Першої світової війни на гроші польської громади. У ньому розташовувалися аматорський театральний колектив і спортивний клуб. Зараз в будівлі Народного дому розташований Будинок культури.

Крім історичних пам’яток, моє місто має потужну харчову промисловість. У минулому столітті тут працювали: хлібокомбінат, м’ясокомбінат, молокозавод, кондитерська фабрика, горілчаний завод, цукровий завод.Майже всі вони функціонують і сьогодні, тільки – у приватній власності.
Зокрема, цікаву історію має пекарська справа Чорткова. Перші пекарі згадуються ще з 1637 року, вони будували свої цехи біля млинів. Зараз комбінат хлібопродуктів спеціалізується на виробництві хліба та хлібобулочних виробів; борошняних кондитерських виробів, тортів і тістечок нетривалого зберігання, сухарів і сухого печива.
У 1665 році у Чорткові з’явились перші медовари та цукерники, а перше кондитерське підприємство було засноване у 1827 році. Зараз кондитерську продукцію виробляє приватне підприємство ГОЛЬСКІ СВІТ КОМПАНІ. Кондитерська фабрика «Golski Sweet Company» почала свою роботу в 2016 році і спеціалізується на виробництві високоякісної вафельної продукції та цукерок під власною торговою маркою «GOLSKI». Виробничі лінії фабрики мають сертифікацію HASPP, ISO 2200. Свою продукцію фабрика розповсюджує як на території України, так і на міжнародних ринках (Польща, Німеччина, Франція, Румунія, Молдова, Литва, Білорусь, Ірак, Азербайджан).
 
 
Цукровий завод також має свою історію. Будівництво заводу розпочалося 1974 року, а введений в експлуатацію в грудні 1977 року. Вартість будівництва становила 44,9 млн карбованців. Перший цукор вироблений 8 листопада 1977 року, о 13 годині 45 хвилин. У травні 2013 року завод придбало ТзОВ «Радехівський цукор».
 
 
Зачинателем горілчаної галузі була перша Чортківська броварня. Вона була збудована у 1852 році багатим євреєм Гроссфатером, а головним технологом на ній був чеський пивовар Бжебічек.
Отже, сучасні підприємства харчової промисловості Чорткова працюють з інвесторами, впроваджують сучасні технології, випускають конкурентоспроможну продукцію.
Сподіваюся, Тобі сподобалася подорож стародавнім Чортковом, і Ти повернешся сюди ще не раз! Мандруй Україною! Пізнавай Україну!
 
 
Софія Куфель 
студентка 1-го курсу факультету харчових технологій
та управління якістю продукції АПК

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook