Спільний науковий простір: співпраця НУБіП України з Малою академією наук

1 червня 2020 року
     28 травня видалось днем, насиченим на цікаві і важливі події. Попри святкування Дня університету, підведення підсумків роботи студентських наукових гуртків, представники гуманітарно-педагогічного факультету були запрошені на відкриту онлайн-студію Київського відділення МАН України, присвячену Дню юного дослідника (суспільно-гуманітарний профіль).

     Дружна сім’я академії, що сьогодні забезпечує організацію науково-дослідницької діяльності учнів, створює умови для їх інтелектуального, духовного, творчого розвитку та професійного самовизначення, сприяє нарощуванню наукового потенціалу країни, щиро вітала на своєму вебінарі завідувача кафедри педагогіки НУБіП України, доктора педагогічних наук Руслана Сопівника, який передав вітання від ректора університету доктора педагогічних наук, професора Станіслава Ніколаєнка та декана гуманітарно-педагогічного факультету доктора філологічних наук, професора Василя Шинкарука.

     Руслан Васильович, за дорученням керівництва представив Національний університет біоресурсів і природокористування України, який входить у 3 провідних вишів столиці та у 7 кращих освітніх установ країни за інтегральним рейтингом ТОП-200. Виступаючий підкреслив, що НУБіП України - це могутній навчально-науково-виробничий комплекс де органічно поєднуються освіта, наука та інновації. В університеті є десятки знаних наукових шкіл, у першу чергу в гуманітаристиці, суперсучасні лабораторії для проведення наукових досліджень, прекрасна матеріально-технічна база для особистісного і професійного розвитку.

     Організатори наукового свята (а воно об’єднало біля півсотні обдарованих учнів старших класів загальноосвітніх закладів Київського регіону, що здобули перемоги в чисельних конкурсах МАН) висловили думку про те, що МАН сильний своєю співпрацею з провідними закладами вищої освіти. Завдяки контактам академії з освітніми та науково-дослідницькими установами обдаровані українські школярі та їхні наставники мають можливість поглиблювати свої знання, отримувати необхідний досвід у провідних лабораторіях, презентувати свої здобутки. Було підкреслено, що одне з чільних місць в когорті 146 постійних партнерів у сфері освіти, науки, дипломатії та музейної справи у 35 країнах світу НУБіП займає лідируючу позицію.

     На заході була презентована діяльність секцій літературознавства, мистецтва, філософії, історії, мовознавства. Модератор веб-семінару Світлана Минзар представила учасників заходу, очільників секцій та висловила теплі слова подяки на адресу НУБіП та особисто Василю Дмитровичу Шинкаруку і Руслану Васильовичу Сопівнику за плідну співпрацю в організації спільного освітнього простору.

     Завідувач секції Ольга Терехова запросила переглянути світлини цього року і пригадати заходи, в яких присутні брали активну участь. Своєрідною рекламою прозвучали вітання «випускників»-манівців, які сьогодні навчаються у провідних університетах світу – в Барселоні, Чехії, Естонії.

     Обдарованим учням була запропонована інтерактивна онлайн-вікторина, переможці якої будуть нагороджені дипломами та подарунками від департаменту освіти КМДА. Зацікавила майбутніх науковців й відеорозповідь про роботу Державного архіву Київської області та Макарівського історико-краєзнавчого музею. Чи не вперше широкому загалу були показані документи, з яких через 75 років було знято гриф «Секретно», документи першого перепису населення, аутентичний підпис Лесі Українки та багато інших артефактів, які викликають науковий інтерес та дослідницький азарт у молоді.

     У цей контекст було органічно вплетено відеоряд, презентований завідувачем кафедри педагогіки Русланом Сопівником, який ознайомив манівців із традиціями та освітніми можливостями гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України. Сучасна молодь, та ще й така обдарована, – особлива аудиторія. Вона сприймає не тільки інформаційну суть сказаного, а й сканує найменші дрібниці, оцінює настрої, контекст, спосіб подачі матеріалу. Відеоролик, знятий творчими зусиллями студентів і викладачів гуманітарно-педагогічного факультету, сповна враховує усі вибагливі запити юні, яка визначається у виборі майбутньої професії та закладу освіти.

     Руслан Васильович розповів про всі освітні програми, за якими здобувають вищу освіту на гуманітарно-педагогічному факультеті. Звісно, чільне місце в його презентації зайняла інформація про кафедру педагогіки. Безпрограшними аргументами на користь освітніх програм, запроваджених саме на цій кафедрі, є елітний професорсько-викладацький склад, практика та стажування у провідних країнах Європи, можливість отримання подвійного диплому європейського зразка, сучасна лабораторно-практична база, атмосфера, яка панує в закладі, очі студентів, які розповідають про можливості кар’єрного зростання. Та й врешті-решт, загальновизнано, що світова еліта рекрутується з числа випускників гуманітарних спеціальностей.

     Університет має високотехнологічний, відбудований ІІІ навчальний корпус, де естетика приміщень, їх оздоблення і оснащення формують загальну культуру особистості.Завідувач кафедри наголосив, що академічне середовище має бути бездоганним у своїх формах, кольорах і змістовому наповненні. Руслан Васильович закликав молодих науковців МАН України до наукової співпраці у рамках діючих в університеті наукових лабораторій.

     Завідувач кафедри запросив обдаровану молодь вже зараз обирати собі наставників, визначатись з вибором майбутньої професії і наукової школи, і використати всі можливості, які надає НУБіП України - один із кращих університетів країни дослідницького типу.

Олена Варава,
асистент кафедри педагогіки

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook