Бджола – символ невтомної працелюбності

20 травня 2020 року

    20 травня 2017 року Генеральною Асамблеєю ООН було запроваджено Всесвітній день бджіл. Ініціатором заснування свята була Словенія, яка і запропонувала, щоб цей день відзначався в травні, коли медоносні бджоли в Північній півкулі є найбільш активними, а потреба в запиленні є найвищою.

     Мета цього дня - привернути увагу людства до зникнення бджіл, інформувати про важливу глобальну роль цих комах, адже саме бджола є найбільш корисною у господарстві комахою нашої планети. Знайдене, наскельне зображення 6 тис. р. до н. е. в Павуковій печері на сході Іспанії, на якому доісторична людина добуває дикий мед, чи то давньоєгипетські написи, коли на картушах бджолу зображували перед іменем фараона, свідчать про те, що бджоли живуть поруч із людиною не одну тисячу літ.

 

     Раніше до бджіл відносилися шанобливо. Для багатьох народів світу у їх міфах, а то й віруваннях, бджола є Богинею. Для нас українців, бджола є символом працьовитості, весни, чистоти душі. У давніх українців бджола була символом кохання, можливо тому ми й говоримо, що молодята проводять “медовий місяць”. За українськими легендами бджола є одним із елементів Світового дерева. До бджіл ставляться, як до творців Всесвіту. На сьогодні людство почало забувати важливість присутності бджіл у їх житті. Своїми необдуманими вчинками воно знищує велику кількість корисних для світу комах.

      Головна робота бджіл – це запилення рослин. Всього за один політ бджола запилює більше 100 рослин: плодових, лікарських та ягідних культур. Вона збирає нектар, яким харчується її потомство, і під час перельоту з квітки на квітку, бджола переносить на тілі і лапках пилок для запилення. Даний процес благотворно впливає на життєстійкість рослин, підвищує їх врожайність і збільшує кількість рослин на Землі. Велика частка продовольчих культур, які вирощуються в світі, просто не зможуть існувати без цих запилювачів. Важливість бджіл для екосистеми просто величезна: окрім того, що вони сприяють здоровому росту квітів, дерев та інших рослин, також створюють умови для життєдіяльності інших істот (допомагають будувати будинки іншим істотам: комахам, тваринам і птахам, яким потрібні дерева, квіти і чагарники. Вони є також частина харчового ланцюжка : птахи, павуки, бабки використовують їх як джерело їжі). Ще бджоли є цінним джерелом різноманітної корисної та смачної продукції, такої як мед, віск, бджолина отрута, маточне молочко, прополіс, перга і т.д.

Альберт Ейнштейн у свій час сказав фразу: «через 4 роки після загибелі останньої бджоли – загине людство». Потрібно зробити все, щоб пророцтво великого Альберта Ейнштейна не збулося. Порятуємо бджолу – порятуємо планету!

Альона Поляшко,
студентка 3 курсу 2 групи,
спеціальність « Технологія виробництва і
переробки продукції тваринництва»

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook