Професор Віталій Недосєков: «Практично кожне заняття з епізоотології у PhD-студентів з освітньої наукової програми «Заразні хвороби тварин» закінчується «довідкою з полів» щодо ситуації з COVID-19»

6 травня 2020 року
     Не дивлячись на карантин, на кафедрі епізоотології, мікробіології і вірусології навчальний процес знаходиться в повному розпалі. При цьому студенти освітніх ступенів «Бакалавр» та «Магістр» виконують самостійні завдання, активно спілкуються з викладачами, використовуючи різні платформи та месенджери, прослуховують лекції. Але ми не забуваємо і про наших PhD-студентів (аспірантів) 1-го року навчання з освітньої наукової програми «Заразні хвороби тварин», з якими професор Віталій Недосєков проводить заняття з дисципліни «Епізоотологія та інфекційні хвороби тварин», використовуючи платформи Skype та Zoom. На останньому занятті, зокрема, розглядали тему «Системи нагляду щодо контролю інфекційних хвороб».

     В рамках цієї теми були розглянути світові системи нагляду за інфекційними хворобами. Безумовно, кожне теоретичне питання даного заняття розглядалось в емпіричному ракурсі, приклади, що були наведені під час цього заняття, були побудовані на поширенні таких емерджентних транскордонних захворюваннях як африканська чума свиней, вузликуватий дерматит, ящур, блютанг та хвороба Шмалленберга, які є потенційно актуальними на даний час в світі.

     Детально були розглянути альтернативні підходи до імплементації системи контролю «ерадикація проти вакцинації» з акцентом економічного впливу стратегій, враховуючи прямі та непрямі витрати як на тварин і господарства, так і на держави та тваринництво в цілому. Особливу увагу було приділено епізоотологічним гостальним категоріям в поширенні хвороб, інтерпретації результатів та розгляду симулятивних завдань.
     Практично кожне заняття з епізоотології у PhD-студентів 1-го року навчання з освітньої наукової програми «Заразні хвороби тварин» закінчується «довідкою з полів» щодо ситуації з COVID-19 та аналізу перспектив щодо даної інфекції. По закінченню лекції було підведено підсумки, що узагальнили компромісне застосування різних підходів щодо контролю інфекційних хвороб тварин та переваги ветеринарної практики з можливістю застосування системи стемпінг-аут щодо їх контролю.
     По завершенню заняття студенти отримали самостійну роботу, що передбачала аналіз можливих трендів розповсюдження інфекційних захворювань у середині країни, обґрунтовування радикальних (стемпінг-аут) або паліативних заходів контролю хвороб із застосуванням вакцинних препаратів, направлених на ерадикацію інфекційних хвороб тварин.

Віталій Недосєков,
професор кафедри епізоотології,
мікробіології і вірусології

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook