26 квітня – День пам’яті Чорнобильської трагедії

26 квітня 2020 року

       26 квітня – День пам’яті Чорнобильської трагедії та Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф.

    О 1:23 ночі 26 квітня 1986 року на Чорнобильському реакторі №4 прогримів вибух, і кілька сотень працівників та пожежників намагалися загасити пожежу, що не припинялася протягом 10 днів. Тоді загинуло близько 50 співробітників станції і постраждали сотні рятувальників. Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин. За потужністю радіоактивний викид у 300 разів перевищував атомне бомбардування японського міста Хіросіма. Радіоактивна хмара від аварії пронеслася над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи та східною частиною США. Ця катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком. 

    Чорнобиль – це не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків. Смертельні промені радіації виявилися безсилими перед героїзмом і самовідданістю тих чоловіків і жінок, які зійшлися в нерівному бою з ядерною стихією в Чорнобилі. Завдяки самопожертві ліквідаторів аварія стала символом жертовності в ім’я Батьківщини, в ім’я мільйонів людей та прийдешніх поколінь. Ризикуючи своїм життям та здоров’ям, вони виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу й подальшого розповсюдження радіації.
      Пам'ятники ліквідаторам і жертвам Чорнобильської аварії є в багатьох містах України, Росії та Білорусі. У Києві діє Національний Музей «Чорнобиль», в якому можна дізнатися про подробиці аварії, переглянути особисті речі ліквідаторів, історичні фото, документальні фільми про Чорнобиль. У Києві також є пам'ятник Жертвам Чорнобильської аварії з написом: «І мертвим, і Живим, і Ненародженим». В цей день кожен бажаючий може прийти і вшанувати пам’ять героїв.
     26 квітня 1996 р., до 10 річниці аварії, за ініціативою пожежної частини № 4 м. Чорнобиля, біля в'їзду до міста було відкрито пам'ятник пожежникам, які ціною власного життя гасили пожежу після аварії. На пам'ятнику можна прочитати короткий напис: «Тим, хто врятував світ».

     Більше двох тижнів, з 4 по 22 квітня 2020 року, рятувальники боролися з пожежами в Чорнобильській зоні. За офіційною інформацією, горів трав'яний настил, очерет та лісова підстилка. До гасіння були залучені близько 400 людей та 100 одиниць техніки. Воду скидали й вертольотами. На тлі іншої серйозної загрози – пандемії коронавірусу – пожежі ніби відходять на другий план. Однак побоювання і стурбованість все ж викликають.

   Пожежі після себе залишають величезну кількість проблем: загибель молоді тварин, пташенят, які ще не вилупились навесні, рослин; під час горіння в повітря потрапляють часточки дрібнодисперсного пилу, якими ми дихаємо, і через які можемо захворіти. В даному випадку, ця територія є забрудненою радіоактивними матеріалами, часточками цезію і стронцію, які ліквідатори аварії намагались, якимось чином, зібрати і захоронити. Всі ці рештки, які містяться в траві, в ґрунті, і зберігалися там десятиріччями, через прості фізичні процеси (наприклад, попіл має тенденції підніматись з гарячим повітрям) можуть розноситися по великій території. 

   Пожежі – це пряма шкода довкіллю, тому що згорають ліси, які є природними накопичувачами вуглекислого газу, тобто того газу, який спричиняє зміни клімату. Коли дерево росте, воно поглинає вуглекислий газ, згораючи, воно миттєво вивільняє те, що акумулювало протягом десятиліть. Безжально  знищується біорізноманіття всієї території. Найкраще, що можна зробити, – не тривожити цю територію: не дозволяти там господарську діяльність, не пускати туди людей, не вирубувати там ліси, не вивозити звідти матеріали і стежити за пожежною безпекою. Тож пам’ятайте про це.

Бережіть себе та навколишнє середовище!

Г. Бурлик, Ю. Кліщова,
студентки 3 курсу 3 групи,
спеціальність «Технологія виробництва і
переробки продукції тваринництва»

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook