Міжнародні програми та гранти: з чого почати

23 квітня 2020 року

Навчаючись у магістратурі «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами» ви зможете за два роки отримати два дипломи: один НУБіП України, а другий – Поморської академії (м.Слупськ, Польща) або Університету Foggia (Італія).

Участь у нашій програмі — це можливість підвищити лідерські компетенції, набуття передового досвіду європейської освіти. На студентів чекають:

  • кейси з планування проєктів та створення команди;
  • інструменти та розвиток навичок фандрейзингу;
  • менторська підтримка проєктних ініціатив та інше.

В рамках програми буде вивчено основні питання участі в міжнародних програмах та грантах. Це забезпечить вас конкурентними перевагами для досягнення поставлених цілей у житті.

Спробуємо коротко розібратися в суті представленої дисципліни «Міжнародні програми та гранти». Зазвичай міжнародні програми та гранти надаються на освітні, наукові чи інші соціальнозначимі проєкти. Вони мають на меті сприяти розвитку ініціатив у суспільстві.

Для початку, розпочинати свою грантову діяльність краще з участі в програмах з менш значним обсягом фінансування. Це сформує у вас необхідні навички та досвід для подальшого розвитку.

За рахунок сформованих компетенцій ви зможете орієнтуватися в процесах подачі заявок на одержання грантів, знати основні характеристики необхідних фінансових джерел та вміти чітко обґрунтовувати доцільність фінансування власного проєкту.

Щоб проєкт став цікавим для донорів він повинен відповідати таким критеріям:

  • бути зрозумілим і чітким, має відображати опис напрямів використання видатків та характеристику робіт в рамках проєкту;
  • має містити матеріали, які необхідні для оцінки ставлення людей до запропонованої ідеї;
  • має бути актуальним;
  • бути ефективним та довготривалим (проєкт має приносити економічний результат або вагому суспільну корисність);
  • має бути реалістичним – тобто запропонований проєкт має бути здійсненним.

Особливості підготовки та правильність подання грантової заявки з урахуванням вимог відповідного грантодавця є дуже важливим фактором забезпечення отримання позитивного результату.

Що важливо знати? Перед тим як подати заявку необхідно ознайомитися із основними пріоритетами грантової програми. Далі ви маєте обрати ту грантову програму, яка співпадає з цілями та метою вашого проєкту. Вам потрібно чітко розуміти, що проєкт це взаємоповязані завдання, які при позитивному їх виконанні приводять до визначеної мети. Тому, коли ви будете заповнювати форму грантової заявки, у відповідях має бути відображений опис заходів та методів отримання бажаного ефекту від проєкту. Таким чином, ми маємо обґрунтувати стратегію досягнення конкретних результатів. Не потрібно допускати неоднозначності при викладенні заходів та робити опис методів замість того, щоб охарактеризувати, як саме вони вирішують проблему для цільової аудиторії. Логічна побудова заявки - це ознака належним чином підготовленого проекту. Тому всі розділи повинні бути логічно пов’язані між собою. Перевіряйте, щоб ваша мета та завдання були реальними, тобто щоб їх можна було конкретно виміряти та реалізувати.

Коли ми готуємо для когось представлення ідеї – варто дивитися на свою заявку з точки зору оцінювача. Навряд вам самим сподобався документ, в якому допущені граматичні помилки, не зрозумілий виклад матеріалу, відсутність цікавої подачі. Тому обов’язково потрібно робити якісний переклад, якщо ви не володієте вільно іноземними мовами. Не робіть посилання на загальновідомі факти, а краще описуйте ситуацію конкретно із вашою цільовою аудиторією.

Готуйтеся заздалегідь, перед тим як робити подачу заявки до фонду. Робіть записи про ваші успіхи, аби ви могли в майбутньому скористатися цією інформацією при заповненні нових заявок.

Окремі питання участі в підприємницьких програмах та грантах Європейських стурктурних фондів ви будете вивчати в рамках дисципліни «Джерела фінансування бізнес-проєктів». А саме, вивчаються різні можливості залучення капіталу у проєкти, розрахунок їхньої ефективності та вплив на ефективність власного капіталу. Тому вивчаємо проєктну роботу то готуємося до вступу, буде цікаво!

Ось так, коротко хотілося охарактеризувати, чому саме є важливим логіка і структура викладу проєктної ідеї, чим є корисним стислий діловий стиль.

Формування навичок проєктного мислення є запорукою вашого успіху!


Віталій Гаврилюк,
доцент кафедри виробничого
та інвестиційного менеджменту

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook