Здобувачі вищої освіти освітньо-професійних програм «Соціальна робота», «Соціально-психологічна реабілітація» оволодівають знаннями засобами неформальної освіти

21 квітня 2020, 13:24

Коло професійної діяльності соціальних працівників на сьогодні майже не обмежене: це профілактика захворювань і залежностей; робота з різними групами дітей і молоді; соціальна робота з людьми третього віку, чорнобильцями, військовослужбовцями, переселенцями, воїнами АТО… Цей перелік можна продовжувати. 

Підлітки – саме та вразлива категорія, з якою необхідно постійно працювати, оскільки це – наше майбутнє. Тісна співпраця з Київським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді дозволяє постійно долучати здобувачів вищої освіти до різноманітних вебінарів та заходів, які згаданий центр пропонує. Так, разом з Центром громадського здоров’я здобувачам вищої освіти другого (магістерського) рівня спеціальності 231 «Соціальна робота» освітньо-професійних програм «Соціальна робота», «Соціально-психологічна реабілітація» було запропоновано не тільки прослухати, а й включитися в активну діяльність під час проходження вебінарів, присвячених здоров’ю підлітків. 

Перший вебінар «Здорове харчування в умовах карантину» відбувся у Всесвітній день здоров’я (7 квітня 2020 р.) і був присвячений проблемам  здорового харчування, зокрема: Як правильно харчуватися під час карантину та зберегти здоров’я й фігуру?  Чек-лист продуктів, який рекомендовано мати вдома, щоб легше приготувати корисну їжу, користь овочів і зелені в раціоні. Які продукти необхідно споживати майже кожного дня, а від яких необхідно відмовитись. Як їсти ягоди та фрукти з максимальною користю для здоров’я; як приготувати здоровий сніданок? Цікаве і насичене було обговорення, адже у вебінарі взяло участь понад 250 осіб, серед яких викладачі, вчителі, лікарі, соціальні працівники, психологи, студенти, зацікавлені особи.

Спікери вебінару – Ірина Цісар (соціальний працівник Київського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді) та Отто Стойка (к.мед.н., лікар-методист Київського міського Центру громадського здоров’я) не тільки розповідали про власний досвід та дані ВООЗ, але й заохочували учасників висловити свої враження. Побажань і коментарів було так багато, що часу, відведеного для цього, не вистачило для відповіді на запитання всіх учасників.

Другий вебінар «Вплив вейпів на здоров’я підлітків», що відбувся 9 квітня, викликав жваву дискусію, адже актуальнісь проблеми вже визнана у світі: вплив паління та «паріння» на ризик захворіти на коронавірус; види вживання електронних сигарет і ТВЕНів; вплив реклами на вживання е-сигарет. Чому це «модно»? Де заборонено паління та «паріння»? та ін. Також були заплановані питання й для дискусії: що менш шкідливо – палити чи «парити»? Наскільки поширена звичка паління та «паріння» серед підлітків; запропоновано тести на залежність та рекомендації «Як кинути курити». Дослідження щодо способів створення тютюновими компаніями «привабливості» власної «смертоносної» продукції та посилення залежності до неї вражають. Ароматизатори, бронхолітики, вентиляційні отвори, аміачні сполуки, ментол, цукри та ацетальдегід тощо – все це знищує молодий організм, перетворюючи легені на «сито». Порівняльні дані з куріння кальяну та тютюна вразили всіх. Адже за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я година куріння кальяну дорівнює 100 викуреним цигаркам.

І як вирок прозвучав висновок про найвищу смертність, яку викликає саме тютюн серед усіх психоактивних речовин (алкоголь, канабіс, героїн, кокаїн, амфетаміни…). Статистичні дані теж приголомшливі: щоденно в Україні помирає 230 людей від тютюну та нікотину, тобто 85 тис. за рік, що складає 15%  усієї смертності.

13 квітня здобувачі вищої освіти разом з викладачами долучилися до роботи вебінару «Як допомогти дитині організувати здоровий простір проживання (дім, гуртожиток). Навички здорового способу життя та особистої гігієни». Питання режиму дня та відпочинку; особистої гігієни та здорового сну; рухової активності та організації фізичних вправ вдома спонукали учасників до самоаналізу.

Всім відома користь простих фізичних вправ. А давайте спитаємо у себе: «Ми їх дотримуємось?» Більшість виправдовується відсутністю часу, завантаженістю тощо. А під час карантину? Невже не можна виділити 10-15 хвилин, щоб зміцнити своє здоров’я та показати позитивний приклад власним дітлахам? Корисними були рекомендації щодо зміни робочого положення під час сидячої роботи; встановлення таймеру; за можливістю прогулянки на свіжому повітрі за відсутності людей та ін. Нагадування про перекуси спонукало учасників згадати перший вебінар. Під час карантину особлива увага зверталась на підтримку чистоти у квартирі. Так, регулярне провітрювання, за дослідженнями вчених, знижує ризик захворювань, позитивно впливає на здоров’я нервової системи, самопочуття та працездатність. Також необхідно робити і вологе прибирання, фокусуючи його на тій поверхні, якої частіше торкаєтесь. І найголовніше під час карантину, щоб уникнути інформаційного перевантаження, необхідно користуватися джерелами Всесвітньої організації охорони здоров’я, Центру громадського здоров’я МОЗ України, оскільки вони надають лише достовірну інформацію. І як порада було запропоновано, як найкраще використання часу,  читання художньої літератури, перегляд фільмів, спілкування з дітьми.

Останній, четвертий вебінар циклу "Алкоголь і підлітки"  був присвячений профілактиці вживання підлітками слабоалкогольних напоїв та енергетиків. Так, було з’ясовано вплив алкоголю на психічний та фізичний розвиток дитини. Жвава дискусія розгорнулася навколо питання: «Чому люди п’ють?». А відповідь була проста: вживання алкоголю – це частина алкогольного культу. За даними WHO (2014 р.) наша держава є серед країн з найвищим рівнем споживання алкоголю у світі. Для молоді найбільшу загрозу становить саме напивання, як спонтанне вживання великої кількості алкоголю.

Так, принаймні один раз протягом життя 23% учнів (віком 10-17 років) були п’яними (у 2014 р. – 29%); у віці 10 років – 6%, 17 років – 48%. Учні, в основному, зазначали стан сп’яніння від одного до тьох разів протягом життя (35% 17-річних учнів, 34% 16-річних, 26% 15-річних) (http://www.uisr.org.ua/img/upload/files/HBSC_2018_web.pdf). Такий високий показник тримається завдяки доступності ціни алкогольних напоїв.
Вебінар розглянув проблему лікування осіб, які схильні до алкоголізму. На жаль, останню категорію складає активна, імпульсивна молодь, яка прагне гострих відчуттів. Звичайно, як наслідок, у підлітків, котрі вживають алкоголь, уповільнюються розумові процеси; відбувається зниження інтелекту, що у свою чергу заважає повноцінному навчанню або роботі. Багато питань було порушено щодо привабливості слабоалкогольних напоїв та коктейлів. Повторенням і закріпленням першого та другого вебінарів було розкриття справжніх джерел енергії – здорового сну  та збалансованого харчування.

Після завершення циклу вебінарів учасники пройшли тестування та отримали сертифікати.

Хочеться ще раз подякувати організаторам циклу вебінарів, а саме Київському міському центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Центру громадського здоров’я, Центру знань, і звичайно ж спікерам: Ірині Цісар – соціальному працівнику Київського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та Отто Стойку – кандидату медичних наук, лікарю-методисту Київського міського Центру громадського здоров’я за нові знання та проведений з користю час.
Ніна Тверезовська, 
професор кафедри соціальної роботи та реабілітації
 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook