Закладання науково-виробничих обєктів як засіб єднання освіти, науки та виробництва

23 квітня 2020 року
 
         Кафедра відтворення лісів та лісових меліорацій активно впроваджує результати своїх досліджень, у т. ч. і  з плантаційного лісовирощування, у практику лісогосподарського виробництва. Традиційним стало створення тестових плантацій із швидкорослих клонів тополі, верби та павловнії у підприємствах лісової галузі України. Низка таких плантацій для тестування клонів тополі створена у ДП «Городнянське ЛГ», Чернігівського ОУЛіМГ, ДП «Фастівське ЛГ» Київського та по м. Києву УЛіМГ та інших господарствах галузі. Продовжені ці роботи кафедри і у нинішньому році з непересічними весняними умовами, зокрема, у передовому підприємстві лісового господарства Київщини ДП «Вищедубечанське лісове господарство». У квітні місяці минулого року у цьому підприємстві викладачами кафедри разом з виробничниками та студентами магістратури під час роботи виїзного науково-практичного семінару «Плантаційне вирощування тополі як метод підвищення продуктивності насаджень у заплавах межиріччя Дніпра і Десни» було створено тестову плантацію з 12 культиварів тополі у найпоширенішому типові лісорослинних умов – свіжій суборі.
         Запланований цьогорічний семінар відтермінував карантин. Але закладання лісосировинних, з дотриманням агротехнічних термінів, було продовжено. Науково-педагогічними працівниками разом з студентами магістратури та гуртківцями кафедри ще на початку березня місяця на навчально-дослідному лісовому розсаднику кафедри було заготовлено 1375 живців 13 клонів тополі та передано для зберігання і наступного висаджування у лісове підприємство.
         Для виявлення приживлюваності живців та їх укорінення, інтенсивності росту і продуктивності апробованих клонів тополі, за рекомендаціями завідувача кафедри проф. В.М. Маурера, було підібрано три дослідні ділянки у різних лісорослинних умовах, а саме: сирий сугрудок і сирий субір, а також вологий субір, які відповідно розташовані у кварталах 596, 587 і 588.
         За активної участі здобувача кафедри Ю.С. Урлюка, а також підтримки адміністрації лісгоспу в особі директора, кандидата сільськогосподарських наук М.П. Головецького (у минулому аспіранта кафедри) було здійснено частковий обробіток ґрунту нарізанням борозен і 17 квітня здійснено висаджування неукорінених здерев’янілих живців перспективних культиварів тополі вітчизняної та зарубіжної селекції. Посадку лісових культур разом з викладачами кафедри провели: Середа Іван Леонідович - інженер з лісових культур; Обух Михайло Валентинович - помічник лісничого Вищедубечанського лісництва; лісокультурниці Дума Галина Петрівна і Тригуб Ірина Дмитрівна; Войтенко Григорій Іванович - лісоруб; Урлюк Юрій Станіславович – здобувач кафедри. 
         Вже через місяць буде проведено технічне приймання виконаних робіт, оцінено стан висаджених рослин. Отримані результати дозволять зробити перші висновки. А після завершення карантину буде проведено запланований виїзний науково-практичний семінар за участі магістрів, виробничників та науковців кафедри, який збагатить усіх і, тим самим, зробить ефективнішими фахову освіту, галузеву науку і лісогосподарське виробництво. За це єднання кафедра щиро вдячна нашим партнерам виробничникам, лісівникам Київщини, Чернігівщини, Сумщини, Черкащини, Полтавщини та інших регіонів України і зичить їм міцного здоров’я та успіхів у подоланні усіх негараздів сьогодення.   
 
В.Юхновський, професор кафедри
 
 

Підготовка грунту. Квартал 588 виділ 10 пл. 0,10 га (50×20) Категорія земель – Низинне болото, розповсюдження біля 4 % території лісгоспу.

 
Підготовка ґрунту. Квартал 596 виділ 8 пл. 0,10 га (50×20) Категорія земель - Галявина (Вільшанник С4ВхчОс - сирий сугрудок чорновільховий осушений) розповсюдження біля 7 % території лісгоспу.
 
  
Садіння тополі Торопогрицького. Квартал 588 виділ 10 пл. 0,10 га (50×20) Категорія земель - Низинне болото, розповсюдження біля 4 % території лісгоспу.

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook