Внесення гебріциду на площі озимих зернових культур – надійний захист посівів

22 квітня 2020 року
     Однією з важливих умов формування високого потенціалу посівів озимої пшениці та озимого ячменю є своєчасне знищення бур’янів до критичних фаз формування елементів продуктивності колоса від кінець кущення до появи 2-го міжвузля. Адже бур’яни є більш агресивними конкурентами на ранніх етапах, в порівнянні з рослинами озимихзернових за вологу, світло і поживні речовини, що зумовить зменшення площі живлення рослин, а відповідно і її здатність формувати більше сегментів колоса і квіток в колоску.

     Помірно тепла зима та добрі запаси продуктивної вологи в метровому шарі ґрунту (120-160 мм) дають підстави на отримання гарних врожаїв від озимих зернових, але на шляху очікування високого врожаю стануть шкодочинні організми, для яких складаються не менш оптимальні умови. Забур’яненість озимих зернових – це один з серйозних факторів впливу на врожайність культури. Гербіцидний захист озимихзернових в період кущення до виходу в трубку є одним з відповідальних етапів вирощування.

     На дослідно-демонстраційних полях ВП НУБіП України «Мукачівський аграрний коледж» для захисту посівів озимих зернових культур від бур’янів було внесено гербіцид ПРІМА™ та фунгіцид Карбезим, який захистить рослини озимої пшениці та озимого ячменю впродовж онтогенезу, які можуть бути ураженими різними хворобами, що супроводжується зниженням врожайності та якості зерна. Втрати від хвороб складають щонайменше 10-20% від потенційної врожайності. У зв’язку із сучасною інтенсифікацією виробництва шкодочинність збудників підвищується, а втрати можуть перевищувати 50%.

     Перегони між наукою та еволюцією бур’янів безперервні. При виборі гербіциду потрібно враховувати видовий склад бур’янів кожного поля. Знаючи історію поля за минулі роки та враховуючи попередника можна ефективніше підібрати діючу речовину гербіциду або суміш з кількох діючих речовин. А в останні десятиліття з’явились також види, стійкі до найпоширеніших сульфонілсечовин. Це фіалка польова, підмаренник чіпкий, лобода біла, види кропиви глухої, горобейник польовий, сокирки, осоти, хвощ польовий, молочай лозяний та інші.Під час проходження періоду кінець кущення - виходу у трубку у рослини інтенсивно наростає вегетативна маса, формуються генеративні органи. Саме тому дуже важливо, щоб у цей період росту пшениця та ячмінь отримали необхідні поживні речовини та воду, за які вони будуть конкурувати на засмічених посівах. Тому, на забур’янених посівах різко знижується врожайність.

Ольга Гудзовата,
завідувач агрономічним відділенням

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook