Відвідування студентами Відділення аграрної економіки і продовольства НААН України

21 квітня 2020 року

В останній тиждень навчання магістрами 1 року навчання, зі спеціальності «Садівництво і виноградарство» разом із асистентом кафедри овочівництва і закритого ґрунту Комаром Олександром Олександровичем, відвідали Відділення аграрної економіки і продовольства НААН України.

Екскурсію проводили д-р с.-г. наук, професор Хареба Олена Василівна та д-р с.-г. наук, професор, академік НААН Хареба Володимир Васильович. Спершу вони розповіли про особливості організації науково-дослідної роботи з овочевими і баштанними культурами.

Судячи з великого потоку запитань і розпитувань, студентів зацікавив досвід Олени Василівни та Володимира Васильовича проведення власних досліджень. Також студенти виявити допитливість щодо документації та звітності, яка використовується в наукових дослідженнях.

Наступним етапом екскурсії було відвідання майстер-касу «Практичні аспекти захисту об’єктів права інтелектуальної власності». Доповідь підготував начальник відділу інформаційного забезпечення інноваційного розвитку та інтелектуальної власності НААН Людмила Володимирівна Лук'янчук. Були розглянуті наступні питання:

1. Патентно-пошукові та інформаційно-довідкові ресурси на виявлення новизни (винахідницького кроку) ОІВ;

2. Практичні аспекти захисту об'єктів права промислової власності»:

Ключові моменти підготовки та створення заявок на Винахід та Корисну модель:

-         Заява, опис, формула, реферат, пріоритетні та додаткові матеріали:

-         Реєстрація міжнародної заявки.

3. Практичні аспекти створення та захисту об’єктів Авторського права та суміжних прав:

-         Реєстрація авторського права на службовий твір;

-         Майнові та немайнові права літературних творів наукового характеру.

3. Створення та використання об’єктів інтелектуальної власності і елементами ноу-хау.

4. Облік об'єктів права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів.

5. Практичні аспекти створення та захисту ліцензійних договорів з ОПІВ:

-         Види ліцензійних договорів та угод;

-         Особливість використання та захисту ліцензійних договорів.

Також, студенти ознайомилися із науковими розробками відділення та президією і членами Національної академії аграрних наук України. З повіданого, студенти дізналися, що НААН України розпочала свою діяльність як Всеукраїнська академія сільськогосподарських наук 22 травня 1931 р. (з грудня 1990 р. – Українська академія аграрних наук). У нинішньому статусі діє із 6 січня 2010 р. згідно з Указом Президента України № 8/2010 «Про надання Українській академії аграрних наук статусу національної». До складу НААН входять 271 установа, підприємства, організації, з яких 88 наукових установ, підприємств і організацій підпорядковані безпосередньо Академії, у тому числі 11 Національних наукових центрів, 32 інститути, 39 державних підприємств дослідних господарств. Мережа наукових установ НААН складається з 183 підприємств, установ та організацій, у тому числі 41 дослідної станції, двох науково-дослідних центрів, одного дослідного поля, 125 державних підприємств дослідних господарств. У системі Академії працюють близько 25 тис. осіб, з яких у наукових установах майже 9,7 тис., серед них наукових працівників 4,6 тис., у тому числі 341 доктор і 1636 кандидатів наук.

І на останок, студенти відвідали меморіальні дошки видатним вченим – Володимиру Вернадському та Михайлу Зубцю, відкриття яких було присвяченого 100-річчю академії.

 

Екскурсія пройшла у дружній атмосфері та дуже динамічна. Майбутні фахівці отримали розуміння щодо особливостей проведення науково‑дослідної роботи і правових аспектів захисту авторських та суміжних прав.

Висловлюємо щиру подяку, Харебі Олені Василівні, Харебі Володимиру Васильовичу та Лук'янчук Людмилі Володимирівні, за інформаційну та організаційну підтримку заходу.

 Олександр Комар, асистент кафедри овочівництва і закритого ґрунту 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook