«ПІЗНАЄМО УКРАЇНУ РАЗОМ» — чергова замітка студентів-харчовиків

13 квітня 2020 року
НУБіП України
Коломієць Анна, студентка другого курсу скороченого терміну навчання факультету харчових технологій та управління якості продукції АПК, незважаючи на велику завантаженість навчальним процесом, вирішила також приєднатись до рубрики «ПІЗНАЄМО УКРАЇНУ РАЗОМ».

        Отже до Вашої уваги чергова замітка про рідний край.

 
Віртуальне знайомство з Білою Церквою
 
Година їзди від Києва і Ви у моєму місті, в Білій Церкві.
Біла Церква заснована в 1032 році на високому скелястому березі Росі Ярославом Мудрим. Городище - фортеця Юр'їв стало одним з південних форпостів, які протистояли нападам кочівників. Серцем міста була Замкова гора. Роль, яку відіграла Біла Церква в історії України важко переоцінити. Фактично, жодне велике українське повстання не оминуло Білу Церкву: під нею Северин Наливайко рубався із поляками; вона була базою для 70 тисяч повстанців Семена Палія, сім тижнів тут збирав військо сам Богдан Хмельницький. Біла Церква пам’ятає Івана Мазепу, провальну облогу Пилипа Орлика. А українське повстання «Коліївщина» зробило власниками міста родину Браницьких, які заклали найбільший на сьогодні архітектурно оформлений ландшафтний парк в Україні – «Олександрію».

       Щодо походження назви міста, то історики говорять, що у 1050 році Ярослав Мудрий спорудив на Замковій горі єпископську церкву з білого каменю. Після руйнування міста монголо-татарами у ХІІІ ст. ця споруда довгий час служила переселенцям орієнтиром серед густих і диких лісів, що вкривали у той час долину Росі. Саме тому місце, де стояв собор, а згодом і місто, що постало з руїн на скелястому березі, дістало назву Біла Церква.

 
 
Кожен, хто приїздить сюди, не може намилуватися її пам'ятниками архітектури - німими свідками далекого минулого. В кожному з них - частка історії нашого народу, його культури. Майже два століття пройшло відтоді, як закладено один з найкрасивіших на Україні парк "Олександрію", але його архітектурні ансамблі, красиві ландшафтні композиції, мальовничі пейзажі справляють незабутнє враження на відвідувачів і тепер.
 
 
 
З північно-західної сторони парк омиває річка Рось - справжня окраса міста.. Її чарівні береги - наче для закоханих, плеса - для рибалок. Площа декоративних водойм парку (ставки та р. Рось) становить 21 га. Загальна довжина алей і доріжок становить понад 20 км.
 
 
Через місто стрічками простягнулися шосейні дороги, що ведуть на Київ, Одесу та Вінницю. Наше місто є важливим промисловим центром Київщини, територія якого - 3697 га. В ньому діють 32 промислові та 4 автотранспортні підприємства, півтори сотні будівельних організацій, тролейбусне депо, 2 залізничні станції.
 
 
Місто за розвитком промисловості займає вагоме місце в Київській області. Продукцію підприємств Білої Церкви занють в багатьох державах колишньго Радянського Союзу, відома вона і в країнах дальнього зарубіжжя. Так, наприклад, до Угорщини, Польщі, В'єтанму, Кореї, Монголії, Кампучії, Лаосу, Фінляндії, Болгарії, Сірії, Данії, Ірану надходить продукція найбільшого в місті виробничого об'єднання "Білоцерківшина".
Основними напрямами економічної діяльності є промисловість, будівництво, розвиток малого підприємництва. В місті активно розвивається приватний бізнес: здійснюють діяльність близько 2000 малих підприємств та понад 10 000 підприємців фізичних осіб. В розрахунку на 10 тис. жителів міста припадає 100 малих підприємств. На малих підприємствах міста зайнято 24 тис.чоловік, що становить 20% у розрахунку до кількості населення у працездатному віці.
На промислових підприємствах впроваджуються новітні технології та досягнення науки і техніки, система якості багатьох підприємств сертифікована на відповідність стандарту ISO 9001:2000.
Славиться Біла церква і харчовими підприємствами.
Наприклад Публічне акціонерне товариство «Білоцерківський консервний завод», заснований в 1858 році, є одним з провідних підприємств по переробці сільськогосподарської сировини в Київському регіоні. Виробнича потужність заводу — 25 млн умовних банок на рік, що дозволяє виробляти продукцію великими промисловими партіями.

 

У 2008 році біля міста був побудований ТОВ «Білоцерківський молочний комбінат». Потужність комбінату — 250 тонн переробки молока на добу. Білоцерківський молочний комбінат є єдиним в Україні постачальником молочних сумішей для морозива та коктейлів компанії «МакДональдз Юкрейн Лтд».

У червні 2011 року міжнародна компанія «Mareven Food Holding» спільно зі своїм стратегічним партнером — японським харчовим холдингом «Nissin Foods Holdings» оголосили про завершення будівництва заводу в Білій Церкві. На заводі компанії виробляється продукція під торговою маркою «Rollton». Уже зараз в компанії «Mareven Food Європа» працює понад 400 працівників. Інвестиції в цей проект складають близько 35 мільйонів доларів.

У 2014 році відкрито біофармацевтичний науково-виробничий комплекс з виробництва готових лікарських засобів ТОВ «Біофарм-Інвест». Завод спеціалізується на переробці донорської крові та виробництва препаратів з її компонентів.

А ще, Біла Церква являється потужним культурним осередком Київщини депрацює  6 шкіл естетичного виховання і 11 бібліотек. Також там можна завітати в краєзнавчий музей, відвідати будинок органної та камерної музики, відпочити в театрі ім.П.К. Саксаганського, або ж в кінотеатрі  ім.О.Довженка.

А ще, Біла Церква- це улюблене місто не лише білоцерківців. Гості, відвідавши його, залишають тут часточку свого серця. Адже у нас немає столичної метушні, тут легше дихається і спокійніше живеться.

Коломієць Анна
група ХТ-2ст
факультет харчових технологій та управління якості продукції АПК
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook