10 квітня – День братів і сестер

12 квітня 2020 року

     Щороку 10 квітня святкують День братів і сестер. Це свято було встановлене, щоб нагадати людям про сімейні цінності, побудовані на любові, турботі та взаємній повазі між близькими людьми – адже брати і сестри, після батьків, є найближчими родичами.

    День братів і сестер – ще один привід привітати і поспілкуватися з дорогою людиною. Навіть простий телефонний дзвінок, або SMS можуть бути дуже важливими й підняти настрій брату та сестрі, де б він або вона не перебували.Вперше цей день був відзначений в 1998 році і став швидко набирати популярність спочатку в США, а потім отримав поширення і в інших країнах, наприклад, Британії, Австралії, Японії, Новій Зеландії, Канаді, Швеції та інших.  


                                             

    Ідея заснування цього свята належить Клаудії Еварт, яка втратила своїх рідних брата й сестру в ранньому віці. У пам’ять про них Клаудія вирішила організувати проведення свята, а датою обрала 10 квітня – День народження її сестри. Головна ідея свята полягає в підтримці теплих відносин, згуртуванні сім’ї. Тому громадські організації та активісти проводять в цей день майстер-класи, виставки, концерти та інші святкові заходи, влаштовують акції, фестивалі.

     Свято це є доволі молодим, але вже набуло величезної популярності у багатьох країнах світу. Сама по собі традиція вшанування теплих стосунків брата і сестри протягом усього життя існувала у багатьох народів. В Індії й сьогодні є відповідне національне свято – Ракша-бандхан. Святкування Ракша-бандхана символізує прихильність, любов і почуття братерства. 'Ракша' означає "захист", а 'бандхана' означає "зв'язок", "узи". Тому коли сестра пов'язує стрічку 'Ракхи' навколо зап'ястя свого брата – це означає її віддану прихильність до нього, а брат, в свою чергу, дає своє зап'ястя, показуючи простягнуту руку захисту.

  

      Серед братів та сестер є такі випадки, коли народжуються двійнята або близнюки. Вчені з’ясували наступні цікаві факти про близнюків. Як виявилось, приблизно чверть з усієї кількості близнюків є дзеркальною копією свого брата або сестри. Що мається на увазі? Якщо, приміром, в однієї дитини родимка на правій щоці, то у другої вона буде на лівій. Або ж якщо один близнюк правша, то другий лівша.  Однією з особливостей близнюків є те, що у них є своя мова. Однак вона виявляється лише в період, коли вони починають говорити. Зазвичай спочатку діти неправильно і невиразно вимовляють слова. Багатьом їх ще не зрозуміти. Але близнюки все ж розуміють один одного, і тому, здається, що у них є своя власна мову.


 Тож ми вітаємо всіх з Днем братів та сестер! Бажаємо всім добра, здоров’я і душевного тепла! Нехай частіше зводять вас сімейні обставини, і без будь-якої причини. Підкоряйте разом вершини успіху!

Г. Бурлик, Ю. Кліщова,
студентки 3 курсу 3 групи,
спеціальність «Технологія виробництва і
переробки продукції тваринництва»

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook