Міфи і факти про користь і шкоду молока

1 квітня 2020 року

 

Більшість з нас із дитинства пам'ятає цей продукт, як мама або бабуся наливали нам стакан свіжовидоєного молока, як зверху на ньому ще була пінка, як запах та смак змушували нас просити добавки. Особливо це знайоме тим, хто народився та проживав в селі або невеличкому місті.

Але давайте же спробуємо з'ясувати чи насправді молока на стільки корисне як нам завжди говорили в дитинстві, для кого особливо воно приносить користь та кому його взагалі не бажано вживати.

Цікаво? Тоді давайте розбиратись!

Чим же корисне молоко?

Сьогодні ж цей продукт вже досліджений досить ретельно, його хімічний склад та фізичні властивості давно відомі, ефективність доведена. А значна кількість людей просто не може уявити свій добовий раціон без склянки молока.

Представимо склад молока: калорійність на 1 л становить 685 ккал. При цьому молоко на 87,25 % складається з води, на 3,2 % з білків, 3,75 % – жирів, 4,9 % – лактози і на 0,8 % з золи. Жир молока засвоюється організмом людини на 96-97 %. До його складу входить більше 20 жирних кислот, в тому числі і незамінні. До складу молока входить цілий ряд вітамінів, зокрема К2, який приймає участь у регулюванні метаболізму кальцію, має важливе значення для здоров’я кісток і запобігає серцевим захворюванням. Вуглеводи в молоці представлені молочним цукром – лактозою, яка добре засвоюється організмом та надає молоку солодкуватий смак. За складом молока ми бачимо, що воно насичене багатьма корисними речовинами, які добре засвоюються організмом, а за рахунок високого вмісту кальцію молокопродукти незамінні для зміцнення зубів і кісток.

Але існує і безліч інших корисних властивостей молока, про які відомо менше:

1. Молоко заспокоює нервову систему, кальцій і фосфор приймають участь у побудові клітин головного мозку.

2. Молоко, за рахунок високого вмісту білка, допомагає наростити м'язову масу.

3. Молоко покращує роботу шлунку, сприятливо впливає на його слизову оболонку і є ефективним засобом при печії.

4. Молоко покращує роботу серцево-судинної системи.

5. Молоко допомагає при застуді. Для хворого горла склянка гарячого молока (особливо з медом і маслом) – найкращі ліки.

6. Тепле молоко з медом вважається ефективним засобом від безсоння, не будучи снодійним засобом. Випите на ніч молоко заспокоює організм, знижує секрецію шлункового соку шляхом впливу на рецептори. Цей напій також має здатність втамовувати спрагу.

7. Молоко завдяки збалансованому складу і високій перетравності поживних речовин корисне для дітей (на мій погляд це один з найвагоміших аргументів про користь молока).

Цікавий факт.

Вчені припускають, що молоко, сир і сироватка сприяють довголіттю. Яскравим доказом цього твердження слугує англійський селянин Томас Парр, який прожив до 152 років і вживав виключно молочні продукти. Даний факт мене неймовірно приголомшив, хоча історичні дані можуть бути не дуже точними. Звичайно на тривалість життя людей впливає не лише раціон, а багато й інших факторів, зокрема генотип, стан довкілля тощо.

Тепер ми знаємо про всю користь молока, однак періодично виникають ствердження про зворотне: коров’яче молоко небезпечне для здоров’я. Як же так вийшло, що загальновизнаний корисний напій став раптом шкідливим?

Що з молоком не так?

Спробуємо зрозуміти в чому проблема!

Не так давно англійські вчені приголомшили майбутніх мам, оголосивши сире (незбиране) молоко небезпечним продуктом для породіль. Справа в особливій речовині – ерготіонеїні, яку раніше помилково приймали за антиоксидант. Насправді ж ця речовина здатна викликати у вагітних прееклампсію – стан, небезпечний як для дитини, так і для самої матері. Досить невтішне оголошення, але вживання молока багатьма вагітними жінками, які народили здорових дітей є доказом того, що не все так однозначно. Небезпечні речовини можна знайти у більшості продуктів харчування, але збалансоване харчування дозволяє мінімізувати їх шкоду.

В ході різних досліджень були визначені категорії людей, яким пити молоко протипоказано.

Алергіки. Молочний антиген "А" може викликати свербіж, висип і навіть напад бронхіальної астми.

Люди з дефіцитом лактази. До них відносять представників деяких народів, а також людей старше 50 років. Щоб розщеплювати молочний цукор (лактозу), організму потрібен фермент лактаза. Чим старша людина, тим гірше у нього виробляється лактаза, а у літніх людей, які тривалий час не вживали молока, її вироблення практично припиняється. Тому незбиране молоко дорослі не завжди можуть вживати без ризику розладу травлення.

Існує багато теорій, які стверджують, що молочні продукти стимулюють розвиток ракових клітин. Але в одній з публікацій в якій проаналізовано результати 61 дослідження доведено, що ферментовані молочні продукти (тобто, кисломолочні продукти) навпаки знижують ризик виникнення онкологічних захворювань стравоходу, сечового міхура та товстого кишківника на 15%.

Існує досить багато інших теорій відносно шкідливості молока та молочних продуктів на організм людини, але також існує й багато фактів, які їх спростовують.

Спробуємо зробити висновки!

Висновки:

По-перше: Користь і шкода молока залежать в основному від того, наскільки добре організм переносить лактозу та деякі білки. Якщо алергії на молоко немає, то при раціональному вживанні воно принесе користь і зміцнить організм.

По-друге: Не слід довіряти всім голосним заявам зробленим на основі наукових публікацій. Їх результати зазвичай стосуються вузької проблематики, а не широкого спектру питань використання молока в харсуванні. Факти, встановлені в дослідженнях часто вилучають із контексту публікацій і подають як самостійні, беззаперечні ствердження. Краще самим прислухайтесь до свого організму. Якщо Ви п'єте молоко та відчуваєте себе добре, тоді воно Вам, на здоров'я!!!

І по-третє: Якщо маєте сумніви на рахунок того , чи варто вживати молочні продукти чи ні, то я впевнена, що кисломолочні продукти (кефір, ряжанка, сир, які не містять лактози) підуть на користь як дітям так і дорослим.

Залишайтесь Здоровими!

 

Студентка 3 курсу СТН,

спеціальність технологія виробництва

і переробки продукції тваринництва,

факультет тваринництва та водних біоресурів

Анна Калініченко


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook