Студенти факультету аграрного менеджменту обговорили можливості трансформаціі COVID-19 у COVID- ekonomic на платформі E-Learning

21 березня 2020 року
   У зв'язку з карантином, в рамках вивчення предмету «Операційний менеджмент», завідувачка кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту факультету аграрного менеджменту, член-кореспондент НАН України, доктор економічних наук, професор Лідія Шинкарук та доцент кафедри, кандидат економічних наук Тетяна Власенко провели другий етап обговорення (перший етап https://nubip.edu.ua/node/71425) проблеми впливу COVID-19 на економіку, використовуючи платформу E-Learning та в рамках Viber групи.
   В межах завдання студентам запропоновано написання есе «Можливості трансформаціі «COVID-19 у COVID-ekonomic». Пандемія COVID-19 спричинить зміни, які змусять говорити про світ “до” і “після”, певні наслідки можна буде дізнатися лише з часом, але деякі – уже очевидна реальність і молоде покоління повинно уміти їх ідентифікувати, аналізувати і переосмислювати. За словами генерального директора Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедроса Аданома Гебреісуса, “Ми не просто боремося з епідемією, ми боремося з інфодемією. Інфодемія – це лавина дезінформації, нагнітання й залякування у бажанні мас-медіа підняти власні рейтинги, псевдонаукових порад та інтерпретацій, що накриває світ і серйозно ускладнює боротьбу з реальною проблематикою зупинення та подолання хвороби».
   До вищезазначеного хочемо додати, що для глибини негативних проявів трансформації COVID-19 у COVID-ekonomic, інфодемія має суттєвий вплив, окрім заходів, задекларованих урядами багатьох країн, в тому числі й України.
   Як результат обговорення, сформовано наступну базу інформаційних матеріалів для аналізу ситуації, яка буде корисна не лише студентами:
"(Епідемія коронавірусу) вже не регіональне питання, це глобальна проблема, яка вимагає глобальної реакції" Крісталіна Георгієва, Голова МВФ. У Міжнародному валютному фонді вже заявили про те, що вплив спалаху COVID-19 сповільнить зростання світової економіки до рівня нижче 2,9%.
  За інформацією джерел Bloomberg, президентка Європейського центрального банку (ЄЦБ) Крістін Лагард заявила, що Європа може зіткнутися з серйозним економічним шоком, який перегукується із світовою фінансовою кризою 2008-го, якщо світові лідери не вживатимуть термінових заходів проти спалаху коронавірусу.
   Урядом Америки запропоновано пакет заходів розміром до 7,5% від ВВП. Загальна сума допомоги для подолання кризи перевищить $ 1,5 трлн. https://cutt.ly/DtkywTs. На надзвичайні витрати на програми громадської охорони здоров'я -$8,3 млрд. Пряма фінансова допомога американцям з метою запобігання безробіттю до $ 1000 для стимулювання попиту. Платники податків отримають більше гнучкості для відстрочки платежів, + 90 днів до звичайних термінів і зниження податків. Детальніше: https://cutt.ly/TtlETPN, https://cutt.ly/UtlEUuO, https://cutt.ly/6tlEUNW.
   Уряд Великобританії – пакет заходів розміром до 15% ВВП. Великобританія виділить 300 млрд дол на стимулювання економіки. Державні банківські кредити на суму £ 330 млрд. фунтів стерлінгів будуть надані компаніям, які зіткнуться з кризою грошових потоків, незалежно від розміру. Паби, клуби, кінотеатри, ресторани, театри та інші місця відпочинку з оціночною вартістю менше £ 51 000, будуть мати право на грошові гранти £ 25000. Громадяни зможуть отримати трьохмісячну відпустку по іпотечних кредитах. Детальніше: https://cutt.ly/3tlEDF6.
   Китай виділив на боротьбу з коронавірусом $10 млрд і запустив масштабну програму стимулювання виробництва за рахунок податкових стимулів і пільгових кредитів https://cutt.ly/ztkytdo.
   ЄС анонсував виділення близько 40 млрд євро. та обговорює загальний обсяг допомоги до 410 млрд євро. https://cutt.ly/DtkyuJU.
   Уряд Німеччини – лише на укріплення європейської згуртованості визначив пакет заходів - 25 млрд. евро. Пакет заходів ЄЦБ щодо спрощення вимог до банків і підвищення їх ліквідності. Міністерства торгівлі запропонувало 3-х етапний план підтримки економіки. Детальніше: https://www.deutsche-handwerks-zeitung.de/…/150/32542/399587.
   Польща оголосила про створення спеціального антикризового фонду в розмірі 52 млрд. дол. для підтримки економіки, підприємців і населення країни в зв'язку з пандемією, а раніше було оголошено про виділення 1 млрд. дол. США на боротьбу з коронавірусом.
   Італія виділить до 25 млрд євро та уряд обговорює пропозицію щодо податкових пільг компаніям, виручка яких впаде на 25%.
   Узбекистан - антикризовий фонд з капіталом $ 1 млрд створюється з 20 березня 2020 року і антикризовий фонд з капіталом 10 трлн сумів (більше $ 1 млрд) для подолання негативних наслідків пандемії коронавіруса COVID-19.
   ЄБРР - 1 млрд євро на боротьбу з корона вірусів. https://cutt.ly/Ptkye2p.
   МВФ виділить $ 1 трлн на порятунок країн, що розвиваються https://cutt.ly/Ptkye2p и $50 млрд країнам, які постраждали від корона вірусу.
   Якщо Україна виділить на боротьбу з корона вірусом 3% ВВП, то це складе $4,5 млрд. На сьогодні Верховна Рада прийняла законопроект № 3219 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)». Уряд України виділяє ще 70 млн грн. на індивідуальний захист населення та частково відшкодують оплату комуналки. Міністерством фінансів України розробляються зміни до законодавства, в тому числі до закону "Про Державний бюджет України на 2020 рік" . Ці зміни мають на меті забезпечення фінансування першочергових заходів, спрямованих на локалізацію та ліквідацію спалахів коронавірусної хвороби; запобігання негативним наслідкам, спричиненим виникненням і поширенням коронавірусу; вжиття антикризових заходів для підтримки економіки", - йдеться у повідомленні. Крім того, зазначається, що, зокрема, мова йде про створення стабілізаційного фонду, з якого буде здійснюватися відповідне фінансування. Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) готовий переспрямувати певні кошти, які виділяються на програми в Україні, на заходи з подолання коронавірусу, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.
   На основі вище перелічених інформаційних ресурсів на наступних заняттях буде обговорено можливості і ризики трансформації COVID-19 у COVID-ekonomic в Україні в рамках управління виробничими процесами.
 
 
    На навчально-інформаційному порталі університету (https://elearn.nubip.edu.ua/course/view.php?id=2045) студенти мають можливість відкрити електронний навчальний курс, ознайомитися з навчальним матеріалом, виконати завдання та відправити його на перевірку, пройти електронне тестування.
 
 
Лідія Шинкарук,
завідувачка кафедри виробничого
та інвестиційного менеджменту,

Тетяна Власенко,
доцент кафедри виробничого та
інвестиційного менеджменту
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook