Вивчення сучасних методів формування та обрізування крони дерев у інтенсивних насадженнях яблуні на практичних заняттях з дисципліни «Плодівництво»

19 березня 2020 року
     11 березня 2020 року на дослідно-демонстраційному полі агрономічного відділення ВП НУБіП «Мукачівський аграрний коледж» відбулося практичне заняття з дисципліни «Плодівництво» (майстер-клас) по вивченню сучасних методів формування та обрізки крони в інтенсивних насадженнях яблуні, де студенти мали змогу на практиці вивчити різні методи обрізки та формування крони під керівництвом викладача, кандидата сільськогосподарських наук Наталії Шахнович.

     Метою практичного заняття є оволодіння технікою формування та обрізування з різними типами крони дерев яблуні в інтенсивному саду.

     Сучасні насадження потребують швидкого отримання обігових коштів, тому все більша кількість садів закладається на карликових та напівкарликових підщепах. Крону плодових дерева яблуні на карликових підщепах формують в залежності від типу насаджень, підщепи та сорту, а ранньовесняна обрізка плодових дерев є частиною даного процесу. Найбільш поширеними та технологічно затребуваними є формування по типу «вільноростуче веретено», «грузбек» та «французька вісь».

     Крона типу «французька вісь» рекомендована для інтенсивних насаджень яблуні, яка є модифікацією стрункого веретена (грузбек). Це найбільш перспективна форма крони для сучасних високопродуктивних насаджень. Даний тип крони застосовують у більш загущених яблуневих садах на карликових підщепах – з відстанями між деревами у ряду 0,6-1,5м, а також в насадженнях на напівкарликових підщепах з 1,5-2-метровими відстанями в ряду. Її початкове формування на кронованих саджанцях здійснюється переважно без застосування секатора.

     За необхідності гілки у кронованих саджанців відгинаються до пониклого положення, а некроновані саджанці «на крону» не зрізують. Дані прийоми дозволяють послабити силу росту дерева та отримати раннє плодоношення. Для формування вісеподібної крони у загущених насадженнях найбільш придатними є високоякісні саджанці з достатньо великою кількістю відносно коротких гілок у кроні з генеративними бруньками на кінцях, які відходять під тупими кутами відходження від провідника, зокрема типу «кніп–баум». Найбільш придатними для такого типу крони є сорти, які плодоносять на 1-2 річній деревині, а саме: Гала, Гала Маст, Голден Депішес, Джонаголд, Катя, Кортланд, Ренет Симиренка, Чемпіон, Фуджі та інші сучасні сорти. Відповідно недоцільно за такого типу крони застосовувати сорти, які плодоносять на багаторічній деревині.
     Формування крони проводять з обмеженим застосуванням секатора. Бічні гілки у кроні відгинають таким чином, щоб вісь відігнутої гілки була спрямована до основи штамбу сусіднього дерева.

     На проведеному занятті студенти засвоїли практичні навички обрізки та формування крони за сучасними технологіями вирощування яблуні в насадженнях інтенсивного типу та вже на завершення самостійно проводили обрізку дерев, а також активно надавали запитання, на що отримували змістовні відповіді.

Наталія Шахнович,
викладачка агрономічних дисциплін
Ольга Гудзовата,
завідувачка агрономічним відділенням 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook