Садівники НУБіП в пошуках інноваційних технологій

12 березня 2020, 12:34

Щорічні професійні семінари для садівників в Уманському університеті садівництва відвідують як великі товарні виробники фруктів, так науковці і викладачі. Адже саме тут є унікальна нагода не лише познайомитись з новинками галузі, а й зустріти справжніх гуру в питаннях обрізки, захисту плодового саду, побачити новітні інструменти і матеріали, які роблять працю садівника продуктивнішою і загалом приємнішою.

Не пропустили чергову зустріч і співробітники кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка на чолі з Борисом Мазуром.

 

Більшість доповідей цьогорічного семінару була присвячена інтегрованому захисту плодових, ягідних  насаджень і розсадників від шкідників та хвороб.  Після рекордно теплої зими, а точніше повної її відсутності, накопичення патогенів у садах і ягідниках зашкалює. Один з найавторитетніших фахівців із захисту рослин професор УНУС Юрій Яновський виклав власну обґрунтовану стратегію захисту саду у вегетаційному сезоні 2020, а також презентував свій довідник з інтегрованого захисту садів і ягідників, який став підсумком багаторічної праці автора.

Один з найприємніших моментів будь-якого форуму садівників – зустріч з нашими випускниками, які стали знаними і успішними фахівцями галузі.  Вчорашній студент, а нині керівник відділу захисту рослин компанії EFT Group Василь Бондаровський доповів про особливості  хімічного прорідження зав’язі за допомогою нових високотехнологічних препаратів на основі екзогенних гормонів, що дозволяє отримати плоди найвищої якості без додаткових витрат ручної праці.

Цікавою була виставка – презентація компаній, які займаються виготовленням різноманітного обладнання (так званих аксесуарів) для сучасних насаджень. Швейцарська компанія «Фелко» - знаний виробник ручних інструментів – презентувала новий акумуляторний секатор для обрізування дерев.

Після теоретичної частини всіх учасників чекав цікавий майстер клас з обрізування плодоносного інтенсивного саду, який провели досвідчені технологи В.О. Осадчий та А.М. Чаплоуцький.

Поїздка в Умань ще раз довела, що садівнича спільнота України  - це люди, по-справжньому захоплені своєю справою, які щедро діляться досвідом та постійно перебувають у пошуку всього нового і  прогресивного.

По закінченню «обов’язкової програми», була нагода побувати в чарівній «Софіївці», поспілкуватись з колегами – викладачами, обговорити майбутнє садівничої науки і освіти.

 

Наталка Шевчук,
доцент кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка НУБіП України
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook