Тільки разом ми створимо кращий світ: 8 березня, гендерна рівність і економічні виклики сучасності

8 березня 2020 року

    В Україні 8 березня найчастіше асоціюється з цукерково-квітковим днем, коли чоловіки згадують, що поряд з ним знаходяться прекрасні творіння Божі. Жінка завжди привертала особливу увагу чоловіків, які створювали її образи, що уособлювали поетичний ідеал у гармонійній єдності тіла, розуму та душі, і прагнули здійснювати подвиги в її ім’я. Проте на практиці таке відношення до жінки як раніше, так і зараз, є поки що недосяжним ідеалом.
    Тому для одних 8 березня – це свято весни і краси, а для інших – день боротьби за рівність статей. Міжнародний жіночий день – це час для усвідомлення досягнутого прогресу і закликів до змін. Тисячі жінок на всіх континентах збираються разом, щоб відсвяткувати свій День, і згадують десятиліття своєї боротьби за рівність, справедливість, мир і розвиток.


Україна


Іспанія


Сполучені Штати Америки


Південна Корея


Бангладеш


Єзидські жінки в Іраці


Білорусь


Федеративна Республіка Німеччина

      Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що незважаючи на прогрес в області прав жінок, досягнутий в останні десятиліття, чоловіки, як і раніше, продовжують домінувати в світі. При збереженні поточних темпів ліквідації гендерної нерівності її буде ліквідовано через 170 років. Таким чином, проблема гендерної рівності та подолання усталених культурних дискримінаційних стереотипів є однією з найактуальніших проблем сучасності. Усвідомлення її наявності та усунення бар’єрів, що перешкоджають формуванню рівноправних відносин між чоловіками і жінками, відповідають цілям гуманістичного розвитку суспільства.
     Нерівне ставлення до індивідів, засноване на гендерній дискримінації, призвело до негативних наслідків в різних сферах суспільства, зокрема в економіці. Забезпечення рівних прав і можливостей чоловіків і жінок є правильним не тільки з морально-етичної позиції, але й з точки зору економіки, яка є суттєвим важелем розвитку планетарного соціуму. Згідно з доповіддю, оприлюдненою «World Bank Group» за підтримки уряду Канади, світове багатство, за умов рівних доходів жінок і чоловіків протягом їхнього життя, могло б зрости на 23 620 доларів на людину на загальну суму 160 трлн доларів. На думку К. Георгієвої (World Bank CEO), гендерна нерівність дуже дорого коштує для усього світу через недостатню представленість жінок на ринку праці, нерівні з чоловіками доходи, ефект «скляної стелі», що мають негативний вплив на світову економіку. У регіонах з високим відсотком населення похилого віку недостатню представленість жінок на ринку праці необхідно буде компенсувати мігрантами, що призведе до турбулентності в суспільстві.
     Як зауважує С. Вілі, існує багато потенційних змінних, які могли б пояснити цю нерівність – соціальні норми, гендерна дискримінація або проблеми, пов’язані з доглядом за дітьми – але все очевиднішим є те, що цей розрив негативно впливає на все населення. Крім питань гендерної рівності та людського розвитку, дослідження останніх років демонструють руйнівні економічні наслідки для регіонів з великими гендерним розривом в освіті та зайнятості.
   На економічний успіх впливає рівень народжуваності: низький рівень освіти корелює з високими показниками вагітності. Це призводить до ситуації, в якій працездатне населення вже не є спроможним підтримувати достатній економічний рівень для всього суспільства. Зниження рівня життя породжує соціальну напругу, викликає міграційні процеси у благополучніші та стабільніші регіони. Мігранти часто дотримуються звичних рольових моделей і гендерних стереотипів у новому середовищі, тим самим відтворюючи попередню ситуацію. Це замкнене коло негативно впливає на економіку. Незжиті культури чоловічого панування призводять до підпорядкування і навіть відчуження багатьох жінок, а також тих чоловіків, які не відповідають «гегемоністським» формам маскулінності. Це фактично викидає за борт більш ніж половину таланту, досвіду та знань у світі, залишаючи наші суспільства оперувати на рівні до 50 відсотків.
    Все це є викликом сучасному глобальному суспільству і кожній державі та потребує негайних адекватних дій. Найважливішою ознакою ефективності державного управління у сфері вирішення питань гендерної рівності є спроможність державних установ всіх рівнів розробляти ефективні механізми щодо впровадження та застосування політики гендерної рівності, а також розвивати відповідні програми, які визнають різні потреби чоловіків і жінок та адекватно реагують на них.

Тетяна Данилова,
доцент кафедри філософії

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook