Виїзний навчально-науковий семінар здобувачів другої вищої освіти у Боярській лісовій дослідній станції

24 лютого 2020 року

 

Підготувати висококваліфікованих магістрів лісового господарства в аудиторіях, навіть якщо вони здобувають другу вищу освіту і працюють за фахом, дуже складно. Пізнати і зрозуміти Ліс, як одну з найскладніших екосистем, можна тільки поєднуючи теоретичне навчання з реальними семінарами у лісі. Саме цьому і слугують виїзні науково-практичні та навчально-наукові семінари зі студентами магістратури, які не перший рік проводить кафедра відтворення лісів та лісових меліорацій на базі передових підприємств і наукових установ лісової галузі. У цьому році до їх проведення вперше долучилися і здобувачі ОС «Магістр» лісового господарства як другої вищої освіти. Семінар з дисципліни «Екоадаптаційне відтворення лісів» на тему: «Наукова спадщина Боярської лісової дослідної станції та її сучасне значення» за організаційно-методичного забезпечення кафедри і керівництва відокремленого підприємства та активної участі слухачів магістратури відбувся у минулий четвер.
Семінар вступним словом відкрив заступник директора Боярської ЛДС з наукової роботи, кандидат сільськогосподарських наук О.М. Мельник. У своєму інформативно наповненому виступі він зупинився на історії становлення, сьогоденні та планах установи на близьку і далеку перспективу. Особливу увагу він звернув на наукових здобутках науковців і виробничників станції та співробітників кафедр інституту, які були отриманні за результатами досліджень, проведених у лісовому фонді установи.
Олександра Миколайовича підтримав завідувач кафедри В.М. Маурер. У своєму виступі він зазначив, що понад 100-річна лісокультурна спадщина Боярської лісової дослідної станції є неоціненним скарбом для молодих вчених, оскільки містить досвід лісівників попередніх поколінь і тому потребує належної уваги, відповідного відношення та комплексного використання.
Наукові дослідження у лісових дачах станції у різні роки проводили: винахідник садивного бурава М.А. Розанов (до 1917 р.), Є.В. Алєксєєв (1923-1932рр), Д.І. Товстоліс (1924-1938 рр.), Є.П. Вотчал (1923-1936 рр.), З.С. Голов’янко (1930-1956 рр.), М.М. Ягниченко (1927-1953 рр.), В.Е. Шмідт (1936-1941 рр.) та багато ін. Неодноразово на підприємстві бував та надавав консультації щодо науково-дослідної роботи академік Г.М. Висоцький та інші видатні вітчизняні і зарубіжні науковці та лісівники-практики.
Наукові об’єкти лісокультурної спадщини ВП НУБІП України «Боярська ЛДС» пов’язані з іменами таких відомих лісівників як: П.Г. Кальной, Д.Д. Лавриненко, Б.Й. Логгінов, М.І. Гордієнко, М.І. Ониськів, Ю.М. Савич, В.Е. Шмідт, М.В. Юр, Г.С. Корецький, П.Г. Кроткевич та низки інших.
Без сумніву, проведення таких семінарів за участі майбутніх дипломованих фахівців лісу сприяє збереженню лісокультурної спадщини, передачі вікового досвіду минулих поколінь лісівників, який є запорукою, а не рідко і алгоритмом успішного розв’язання сучасних проблем відтворення лісів з урахуванням глобальних викликів сьогодення. Окрім цього більшість з них і нині слугують методичним взірцем та міцним фундаментом сучасної лісокультурної науки і практики.
Практичну частину семінару розпочали з ознайомлення з унікальним не тільки для БЛДС, а і для України об’єктом – еколого-географічними культурами сосни звичайної, які були закладенні за ініціативи проф. П.Г. Кального у 1981 р. Дослідні культури репрезентують 10 суборових кліматипів сосни, серед яких окрім українських (поліських, лісостепових і степових) є і білоруський (Гомельська обл.) та російський (Воронізька обл.). Цінність культур сосни, в умовах глобального потепління, зростає з кожним аномальним роком, а аналіз росту і стану різних клімати пів, залежно від посушливості кожного року, уже сьогодні може бути науковим обґрунтуванням для удосконалення вітчизняного лісонасіннєвого районування у контексті адаптування майбутніх сосняків до змін довкілля.

Продовжили практичну частину семінару у майже 130-річному сосново-дубовому насадженню, яке за складом, формою і структурою та своїм розвитком максимально наближене до корінного для дубово-соснового деревостану багатого (за Д.Д. Лавриненко) свіжого субору. На його прикладі розглянули дію основних екологічних законів, які забезпечують стійкість гомеостазу лісового ценозу та унеможливлюють деградацію лісів. Водночас на об’єкті ознайомилися з нехарактерним зимовим цвітінням ліщини, яке в умовах діяльності підприємства слугує біологічною ознакою доцільності початку лісокультурних робіт.

Неабиякий інтерес в учасників семінару викликав науковий об’єкт який для вивчення особливостей природного поновлення сосни в умовах свіжого сугруду, закладеного у 2011 р. співробітниками Боярської ЛДС та науковцями кафедри. Об’єкт свідчить, що ґрунтовні знання щодо природи лісових екосистем, законів їх розвитку дозволяє у зонах з успішним природним поновленням лісотвірних порід не тільки суттєво зменшити витрати на відтворення лісів за рахунок використання природного поновлення, а і сприяти підвищенню їх біологічної стійкості. Останнє надзвичайно важливе з урахуванням сучасної деградації сосняків, яке зумовлене масовим всиханням сосняків.

Завершували практичну частину семінару культури сосни звичайної, закладені в умовах свіжого субору на лісових ділянках з різною підготовкою зрубів. Дослідні культури створенні у 1978 р. за ініціативи двох кафедр: лісових культур (нині відтворення лісів та лісових меліорацій) і механізації лісогосподарських робіт та лісоексплуатації. Не менш унікальний для України об’єкт, ніж попередні, який дозволив завершити гостру у другій половині минулого століття наукову дискусію між прихильниками екологізації і апологетами механізації робіт з відтворення лісів. Він дозволив здійснити наукову оцінку лісівничої та екологічної ефективності різних способів очищення або не очищення зрубів від пнів і тим самим підтвердив, що у діяльності лісівника (якщо він справжній лісівник), починаючи від відтворення лісу і до лісокористування пріоритетами мають слугувати потреби Лісу.

На завершення учасники семінару ознайомилися з базою Дзвінківського навчального центру. Сказати про непересічне враження очевидців від побачених, обладнаних усім необхідним для якісного проходження практики та проживання навчальних класів, актової зали, гуртожитку, не сказати нічого. Більшість слухачів-учасників семінару щиро жалкувало, що у часи їх навчання про такі умови можна було тільки мріяти.
Загальним підсумком проведеного семінару, який загалом тривав понад 6 годин, була плідність його роботи та важливість побаченого і почутого для майбутніх магістрів. Одним з головних побажань здобувачів другої вищої освіти було проведення якомога частіше таких семінарів, які дозволяють краще зрозуміти специфічні особливості фаху.

Олександр Кайдик
доцент кафедри 
відтворення лісів та лісових меліорацій

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook