Свою Україну любіть: відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція, присвячена Максимові Рильському

20 лютого 2020 року

20 лютого 2020 року на гуманітарно-педагогічному факультеті розпочала роботу Всеукраїнська науково-практична конференція «Соціокомунікативний простір України: історія та сьогодення», присвячена 125-річчю від дня народження особливої постаті в літературі та культурі ХХ століття – Максима Тадейовича Рильського – поета, перекладача, фольклориста, літературознавця, мовознавця, публіциста, відомого громадського діяча.

Конференція зібрала науковців, освітян, студентів і школярів із багатьох закладів освіти різних міст нашої країни.

Особливим гостем заходу став онук митця, заслужений журналіст України, очільник родинного фонду Рильських «Троянди і виноград» – Максим Георгійовича Рильський.

Зі словами вітання до учасників конференції звернувся ректор нашого університету Станіслав Ніколаєнко. «Це й не дивно, що науково-практична конференція, проходить у стінах нашого університету, – наголосив ректор, – адже неподалік університету розташований музей-садиба Максима Тадейовича, де він провів останні 13 років свого життя. Це дозволяє нашим студентам не тільки дізнатися про життєвий шлях поета, а й зануритися у творчу атмосферу, таку, яка панувала і півстоліття тому».

До вітальних слів долучився й онук відомого письменника Максим Рильський. Він звернувся до присутніх, зокрема до молоді, словами свого діда:

Всім тілом, всім серцем, всім розумом жить
У гордій, у творчій, у світлій напрузі,
Зібрати з усіх широчин і довгот, і століть
Живе й животворне, як мед на всесвітньому лузі!

Приємним сюрпризом для учасників конференції став виступ-вітання учнів загальноосвітньої середньої школи імені М. Т. Рильського села Романівка ― малої батьківщини Максима Рильського ― із заступником директора школи з навчально-виховної роботи. Вони провели віртуальну екскурсію улюбленими місцями дитинства великого поета під назвою «Рожева моя Романівка».

Першим відкрив пленарне засідання професор Василь Шинкарук доповіддю «Феномен природи у поетичній творчості Максима Рильського», наголосивши, що ім’я Максима Рильського назавжди закарбоване в історії української культури, а феномен природи посідає чільне місце у його поетичній творчості.

Микола Жулинський у своїй доповіді «Слово про Україну Максима Рильського» поділився з присутніми спогадами з власного минулого, пов’язані з Максимом Тадейовичем та його родиною.

Іван Чиж у своєму виступі підкреслив своєрідність і філософічну глибинність поетичного мислення Максима Рильського, патріотичну спрямованість його поетичної творчості, провівши паралелі із сьогоденням.

Максим Стріха спрезентував учасникам конференції Максима Рильського як перекладача музичної світової класики.

Приємним подарунком для присутніх, зокрема і для Максима Георгійовича, став відеорепортаж про життя та творчість Максима Рильського, що його створили під керівництвом викладачів кафедри журналістики та мовної комунікації студенти 2-го курсу спеціальності «Журналістика».

Серед учасників і почесних гостей конференції – представники шкіл, гімназій, ліцеїв із різних областей України. Тому проведена конференція, окрім того, стала одним із сучасних методів профорієнтації, спрямованих на поширення інформації про університет і гуманітарно-педагогічний факультет загалом та кафедру журналістики та мовної комунікації зокрема.

  

Пленарне засідання продовжилося після перерви. Із цікавими науковими доповідями, які висвітлювали різні грані творчості Максима Рильського, виступили правнук Максима Рильського Назар Рильський, заслужений журналіст України Олександр Савенко, професор Василь Стрілець, доценти Тетяна Охріменко та Вʼячеслав Прилюк, голова районного товариства «Просвіта» імені Т. Г. Шевченка м. Деражні Ольга Ковпак та інші.

 

Доповіді, озвучені на пленарному засіданні, викликали зацікавленість, стали предметом активного обговорення та жвавих дискусій.

Проведена конференція стала зразком унікального поєднання наукової теорії, творчого підходу та медійного пошуку.

Тетяна Семашко,
професор кафедри журналістики та мовної комунікації
гуманітарно-педагогічного факультету,
Марина Когут,
студентка спеціальності «Журналістика»

Фото: Олександр Каплаух

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook