Продовжується зимовий цикл екскурсій для учнів Голосіївського ліцею № 241

28 січня 2020 року
      Саме в День Соборності України перед учнями 9-Б класу Голосіївського ліцею № 241, відкрила двері Верховна Рада України в рамках екскурсії, організованої 22 січня 2020 р. доцентом кафедри теорії та історії держави і права юридичного факультету Іриною Єрмоленко.

     З правовими питаннями ми зустрічаємося часто. Право, закони, супроводжують людину все її життя. Щоб уміло і правильно користуватися своїми правами і добре виконувати свої обов’язки, не порушуючи прав і законних інтересів інших, потрібно знати закони і мати освіту за фахом правник. Саме професія юриста дає людині фундаментальні та високого рівня знання, які потрібні для захисту її конституційних прав і свобод.
     Верховна Рада України – єдиний законодавчий орган державної влади України, який має колегіальну будову і складається з чотирьохсот п'ятдесяти народних депутатів України (однак фактична чисельність депутатів 9-го скликання – 423), обраних строком на 5 років на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування. А потрапити до Парламенту України нам допоміг один із народних обранців – Микола Кучер.

     Учні ознайомилися з приміщенням Верховної Ради України, її архітектурною спадщиною, дізналися багато цікавих нових фактів, що пов’язують історію нашої держави і сьогодення роботи Верховної Ради України, почули від екскурсовода про політичний устрій України та його складові, отримали інформацію про розміщення у сесійній залі політичних фракцій і груп, організацію роботи парламенту, основи законотворчого процесу, здобутки на шляху до відкритості та прозорості у роботі законодавчого органу, поточну роботу народних депутатів України.
     Також, на власні очі побачили Прапор Незалежності України, який був внесений до сесійної зали в день проголошення Незалежності України, 24 серпня 1991 року. Як наголосила екскурсовод, що саме синьо-жовтий стяг – це святе знамено боротьби за Незалежність України, це символ тисячолітньої традиції українського державотворення.

     Окрім того, учні побували на балконі сесійної зали парламенту, звідки мали змогу побачити саму сесійну залу парламенту, де ухвалюються закони України, а також завітали до кулуарів Верховної Ради України, де проходять брифінги народних депутатів.

     24 січня 2020 р. було продовжено цикл екскурсій. У рамках програми з профорієнтаційної роботи доцент кафедри теорії та історії держави і права Ірина Єрмоленко та старший викладач кафедри теорії та історії держави і права Олена Попова разом із учнями випускних класів Голосіївського ліцею № 241 здійснили екскурсію до Конституційного суду України, який є єдиним органом конституційної юрисдикції в Україні і забезпечує верховенство Конституції, як Основного Закону держави на всій території України.

     Завдяки цій екскурсії учні відвідали музей Конституційного Суду України, дізналися від історії становлення до сучасного функціонування Конституційного Суду України, про порядок роботи, а також учні змогли побачити унікальні подарунки з інших країн, які знаходяться в музеї.

     Наступним етапом в екскурсійному заході було відвідання бібліотеки Конституційного Суду України, в якій знаходяться та зберігаються дивовижні книги, юридична література різних галузей права. Також учні мали змогу відвідати зали засідань в яких розглядаються справи.
     Ці заходи пройшли в активній та дружній атмосфері, учні проявили значну зацікавленість до поданої інформації, відкрили для себе багато нового та побачили саме серце законотворення України. Вони щиро подякували за надану можливість щодо отримання та збагачення своїх знань.
     Окремо висловлюємо подяку народному депутату України Миколі Кучеру, його помічникам за допомогу в організації екскурсії до Верховної Ради України, за теплий і дружній прийом.

Олена Яра,
декан юридичного факультету

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook