Профілактика – запорука здоров’я

27 січня 2020 року
     Звернутися до студентів і працівників Національного університету біоресурсів і природокористування України змушує ситуація, пов’язана з загрозою поширення захворювань, які викликаються коронавірусом китайського походження.

     На сьогодні це стало світовою новиною №1. Небезпечна хвороба спричинила глобальне занепокоєння. Раптове виникнення, швидке поширення, не повністю з’ясоване походження, тяжкий перебіг і великі людські втрати – ось що характеризує це захворювання.

  Перші його випадки були зафіксовані в кінці грудня 2019 року в місті Ухань в провінції Хубей в Китайській народній республіці. А вже на сьогодні (всього за місяць) кількість підтверджених діагнозів захворювання на коронавірус сягає три тисячі осіб, близько десяти тисяч госпіталізовано з підозрою на захворювання, а ще близько п’ятидесяти тисяч проходять обстеження. 
    Захворювання вже поширилось на п’ятнадцять країн світу (США, Франція, Південна Корея, Японія, Тайланд, Австралія, Малайзія, Росія та інші) і ця тенденція продовжується. В самому ж Китаї випадки захворювання зафіксовані в 30 округах.

     Ускладнює боротьбу з ним те, що вірус небезпечно мутує, а інкубаційний (прихований) період від зараження до прояву хвороби може тривати до 14 днів. Та і ефективної вакцини проти нього поки що не створено. Вже доведено, що джерелом зараження в ряді випадків були тварини і морепродукти. Але хвороба може передаватися людині від людини.

     Головними клінічними ознаками захворювання є лихоманка, слабкість, сухий кашель і погіршення стану протягом десяти днів з розвитком пневмонії – запалення легень.
     Головними санітарно-епідеміологічними заходами є ізоляція і карантин, дезінфекційні заходи і профілактика респіраторно-вірусних захворювань і грипу.

     Всесвітня організація охорони здоров’я для широкої громадськості розробила стандартні рекомендації:

  • часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами;
  • під час кашлю та чихання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою. Використану хустинку варто негайно викинути та вимити руки;
  • уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку чи кашель;
  • якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте йому історію подорожей;
  • не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження, молока, морепродуктів, екзотичних фруктів та овочів;
  • обмежте закордонні подорожі, замовлення та отримання посилок, товарів і продуктів харчування з Китаю.

     Сьогодні уряд створив окремий штаб при Міністерстві охорони здоров’я для оперативного реагування на можливе поширення коронавірусу в Україні.

     Інформуємо Вас про те, що ректорат, постійнодіюча комісія та штаб цивільної оборони університету слідкують за ситуацією, підсилені дезінфекційні заходи в гуртожитках та навчальних корпусах, ведеться необхідна профілактична та інформаційно-роз’яснювальна робота.

Для оперативної консультації телефонуйте за номером 527-81-03.

В’ячеслав Крупка,
завідувач оздоровчого центру НУБіП України

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook