Національний фонд досліджень - можливості для науковців

13 січня 2020 року

Національний фонд досліджень (НФД) зможе оголосити перші конкурси для науковців – уряд затвердив всі документи для повноцінного запуску НФД

Національний фонд досліджень зможе оголосити перші конкурси для вчених та надати їм гранти під кращі проєкти. Постанову, яка визначає процедури й умови конкурсного відбору та фінансування, ухвалив Уряд України під час засідання 27 грудня 2019 року.

 

«НФД – це абсолютно нова структура для підтримки українських вчених, створена за аналогом з провідними науковими фондами світу. НФД надаватиме гранти дослідникам незалежно від відомчої належності установ, де вони працюють. Сам Фонд був створений торік, однак треба було ще визначити певні процедури та прийняти низку документів для його повноцінного старту. Сьогодні Кабінет міністрів України ухвалив останній документ урядового рівня, що потрібен для запуску НФД. Тепер Фонд зможе почати внутрішні процедури для оголошення перших конкурсів наукових проєктів», – пояснила Міністр освіти і науки України Ганна Новосад.
Вона також зазначила, що перші конкурси та надання грантів мають відбутися вже весною 2020 року. Для цього в бюджеті 2020-го збільшено фінансування НФД майже вдвічі – до 526 млн гривень.
Фонд надаватиме індивідуальні, колективні чи інституційні гранти.
Рішення про проведення конкурсу та його умови прийматиме Наукова рада НФД, до якої входять 30 провідних українських вчених з наукових установ та вишів. Після цього створюватиметься комісія конкурсу – не менше 7 осіб з числа визнаних науковців галузі.
Оголошення про конкурс розміщуватимуть на сайті Фонду. В ньому обов’язково вказуватимуть тематику, обсяг фінансування та тривалість проєктів, критерії їхнього відбору та оцінювання, вимоги до учасників, умови, час та місце конкурсу, перелік та спосіб подання документів, контакти тощо.
Термін подання заявок має бути не менш як 30 днів.
Проєкти, що відповідатимуть всім умовам, відправлятимуть на розгляд експертів – їх буде не менш ніж 3. За підсумками експертизи комісія конкурсу формуватиме рейтинговий список проєктів та надаватиме пропозиції щодо переможців та обсягу фінансування їхніх робіт.
Остаточні результати затверджуватиме Наукова рада НФД, після чого їх оприлюднюватимуть на сайті Фонду. Після ухвалення рішення про надання гранту між НФД і переможцем укладатиметься договір. Гранти можна буде отримати як на повну, так і на часткову вартість робіт – залежно від того, чи фінансується проєкт з інших джерел.
Після завершення проєкту грантоотримувач подаватиме Фонду заключний звіт. Цей документ разом з результатами проєкту та звітом про використання бюджетних коштів розміщуватимуть на сайті Фонду для вільного доступу.
Нагадуємо, що на початку грудня Уряд ухвалив Порядок, що регулює використання коштів НФД. Прийнята постанова дала «зелене світло» процедурам, без яких неможливо проводити відбір проєктів.

Довідково: Національний фонд досліджень було створено 4 липня 2018 року. Його головною функцією є грантова підтримка досліджень та розробок українських вчених. Для відбору робіт НФД оголошуватиме конкурси. Всі подані проєкти обов’язково проходитимуть незалежну експертизу, зокрема із залученням іноземних експертів.

Докладніша інформація

Джерело

Підготував В. Трокоз

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook