Факультет землевпорядкування підсумовує результати за 2019 рік: міжнародна діяльність

25 грудня 2019 року
     2019 рік підходить до логічного завершення, трудові колективи факультетів та інститутів підбивають підсумки, аналізують, що вдалося зробити, а над чим ще доведеться працювати і розставити наголоси на майбутнє. Цією заміткою факультет землевпорядкування розпочинає серію публікацій, що оповідатимуть про виконану роботу колективом факультету у 2019 році за окремими напрямами діяльності. Тож розпочнемо з міжнародної.

     Протягом року, що добігає до кінця, на факультеті землевпорядкування було реалізовано чимало міжнародних заходів. Вони, головним чином, проводилися за такими напрямами як: організація міжнародних конференцій (семінарів) на базі факультету, участь у зарубіжних івентах співробітників і студентів, а також у міжнародних програмах стажувань. Зокрема, 29-30 березня 2019 р. кафедра земельного кадастру стала організатором міжнародної науково-практичної конференції «Системна взаємодія кадастрів: проблемні питання методологічного, інституційного та інформаційного забезпечення». Її головною метою було обговорення сучасного стану і перспектив взаємодії кадастрів та реєстрів, напрацювання пропозицій з удосконалення системної взаємодії кадастрово-реєстраційної системи, містобудівного, лісового, водного та інших галузевих кадастрів. Свою зацікавленість заходом проявили не лише представники закладів вищої освіти, але й виробничники та громадські організації. Однією з ключових була доповідь професора Ольґерда Кемпи (Вроцлавський природничий Університет, Польща).

     У звітному році проведено три міжнародні семінари. Учасники з європейських країн охоче ділилися зі студентами і професурою досвідом проведення землеустрою, станом земельних відносин, земельної політики та оцінювання ґрунтів. Скажімо, міжнародний науково-практичний семінар «Досвід проведення землеустрою та регулювання земельних відносин у Східній Європі» відбувся за участю представника французької агенції з регулювання земельних відносин та розвитку сільських територій, директора «Terres d’Europe», члена Європейської організації з розвитку сільської місцевості Робера Левека. Він детально ознайомив учасників із механізмами регулювання земельних відносин у Франції. А от до дня Університету – 31 травня 2019 р. проведено міжнародний науково-практичний семінар «Земельна політика в Німеччині та Україні на тлі зростання конкуренції в землекористуванні та концентрації сільськогосподарських земель в Європі» за участю депутата Європейського парламенту доктора Петера Йара.
     Також у травні важливою подією для землевпорядників Східної Європи стала міжнародна науково-методична конференція «Baltic Surveying’19», що проводилася у м. Каунас (Литва). Від факультету участь у ній взяли декан Тарас Євсюков, завідувач кафедри землевпорядного проектування Андрій Мартин, доценти Олександр Шевченко та Людмила Гунько, а також старший викладач Людмила Кольоса. У продовження співпраці із країнами Балтії, наші колеги також взяли участь у 18-й міжнародній конференції «Engineering for Rural Development», 22-24 травня 2019 р. м. Єлгава (Латвія).

     У липні 2019 р., в нідерландському м. Утрехт, завідувач кафедри землевпорядного проектування Андрій Мартин взяв участь у панельній дискусії «Зростаюча концентрація сільськогосподарських земель у Центральній та Східній Європі: причини, виклики, наслідки» у рамках міжнародної конференції «Землеустрій в час змін: LANDac 2019». Того ж місяця, за участі професора університету штату Пенсільванія Річарда Стейхауера, доцентів Юрія Кравченка та В'ячеслава Богданця відбувся семінар-тренінг «Підхід до опису ґрунтового профілю у США: польовий практикум» для студентів І курсу факультету землевпорядкування. Усі залишилися задоволеними.
     Наприкінці серпня 2019 р. у м. Бургас (Болгарія) відбулася IV Міжнародна наукова конференція "Сonserving soil and water 2019", яку відвідала доцент кафедри геоінформатики і аерокосмічних досліджень Землі Антоніна Москаленко. На пленарному засіданні вона виступила з доповіддю «Geoinformation mapping for providing the rational use and protection of soil». Завідувач цієї ж кафедри, професор Світлана Кохан, 17-20 вересня 2019 р. брала учать у 9-й міжнародній науково-технічній конференції у м. Люблін (Польща).
     У жовтні на міжнародній конференції «Property in Space 5», що відбувалася 16-18 жовтня 2019 р. у м. Каліш (Польща) наш факультет представляли старший викладач Богдана Ярова та асистент Ірина Колганова.

     Не можна оминути й результати співпраці за програмами європейських партнерів ERASMUS+ (Вроцлавський природничий Університет, Польща) – завідувача кафедри землевпорядного проектування Андрія Мартина і 30-денне наукове стажування, у цьому ж університеті, за стипендіальною програмою професора Станіслава Толпи доцента Антона Кошелі. Подібні стажування продовжують гарну традицію діалогу українських дослідників із зарубіжними фахівцями у сфері землеустрою та оцінювання земель.

     Продовжується співпраця із університетами Туреччини за програмою MEVLANA. Зокрема, протягом 18-30 листопада 2019 р. в університеті ім. Ситки Кочмана м. Мугла (Туреччина), за цією програмою проходила міжнародне стажування старший викладач кафедри геодезії та картографії Богдана Ярова. Протягом двох тижнів вона читала пізнавальні лекції студентам, знайомилася з особливостями освітнього процесу та підготовки докторів філософії, а також відвідувала семінари та лекції, які проводили місцеві викладачі.

     За підтримки офіційного представництва швейцарської компанії Leica Geosystems ПрАТ «Систем Солюшнс» студентка факультету землевпорядкування Юлія Чіфліклій (яка виграла конкурс студентських наукових робіт), з 13 по 22 вересня 2019 р. здійснила поїздку до м. Штудгарт (Німеччина) на спеціалізовану виставку-конференцію в сфері геодезії, геоінформатики та землеустрою INTERGEO 2019. Крім того, 16 студентів факультету землевпорядкування проходили практичне навчання за кордоном за програмами Karl’s та Enno Glantz (Німеччина).

     Серед тих, хто цього року найбільше виявив себе у напрямі міжнародної діяльності, варто відзначити декана факультету Тараса Євсюкова, завідувача кафедри землевпорядного проектування Андрія Мартина, доцентів Антона Кошеля, Олександра Шевченка, Людмилу Гунько, старшого викладача Богдану Ярову та багатьох інших колег, які брали участь у міжнародних заходах за кордоном та в Україні, публікували матеріали у зарубіжних наукових журналах та організовували на базі факультету упродовж року багато цікавих та інформативних подій.
     Отож сміливо можна стверджувати, що міжнародна діяльність – один із пріоритетних напрямків розвитку факультету землевпорядкування, який впливає на імідж як факультету, так й університету загалом та на його роль на світовому ринку освітніх послуг. А діяльність в цьому напрямку дає довгострокові перспективи, які розкриватимуть нові грані роботи факультету.

В'ячеслав Богданець,
доцент кафедри геодезії та картографії,
координатор міжнародних програм факультету

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook