Про досвід навчання за програмою «Erasmus +» в Латвійському університеті наук про життя та технології.

24 грудня 2019 року
    Мене звати Загородній Олег, я студент першого року магістратури агробіологічного факультету.
Влітку цього року мені випала можливість спробувати свої сили та подати заявку на участь у програмі «Erasmus +» . Ця програма дає можливість студентам з різних країн світу скористатися можливостями академічної мобільності та повчитися в університетах за кордоном з отриманням стипендії, що дозволяє покрити витрати на проживання.

 

    Якщо відверто, для мене рішення взяти участь у програмі було досить спонтанним, адже на час подачі заявок я саме вступив на магістратуру рідного НУБіП та вже не перший рік працював в одній з агрохімічних компаній. Тож потрібно було приймати рішення і я зробив його на користь навчання в Латвії. І не прогадав! Весь процес подачі документів, співбесід та інших організаційних моментів мені дуже допомогли організувати фахівці міжнародного відділу університету.
    І вже зовсім скоро я отримав лист-запрошення до Латвійського університету наук про життя та технології. Захоплива пригода розпочалась!

 

    Навчання розпочалось не відразу з початку вересня, а через тиждень. Перші декілька днів нам організували ознайомчі поїздки Латвією, а також різні активності, аби студенти з багатьох країн познайомились між собою, більше розповіли про себе, показали традиції своїх народів. Тому в нас були різні тематичні вечірки, в тому числі коли всі учасники готували національні страви. Після цього довелося всіх вчити готувати борщ з пампушками.

    На цьому наші подорожі не завершились, звісно.
    Майже щотижня нам організовували тематичні поїздки на різні господарства, ферми, сади та ягідники, у державні інститути та лабораторії. На практичну частину був зроблений дуже великий акцент. За результатами цих поїздок ми писали різні роботи, виконували завдання. Від виконання цих завдань значною мірою залежала фінальна оцінка. Варто сказати, що власники господарств дуже привітні та легко відкривали для нас свої виробничі секрети, розповідали про елементи технологій, ділились невдачами.

 

 

   Також варто згадати те, що заняття дещо відрізнялись від типових пар в Україні, тож доводилось спочатку звикати до того, що вони тривають 4-5 годин з переплетенням лекційної та практичної частини. Ми активно користувались комп’ютерами на заняттях, ними оснащені більшість аудиторій. Було багато завдань, які передбачали підготовку проектів, як групових так і особистих, з виконанням презентацій, тож вдалося удосконалити свої навички як підготовки самих презентацій, так і доповідей англійською мовою.


   Звісно, часто досить напружене навчання, студенти поєднують з яскравим дозвіллям. Спорт, вечірки, караоке, подорожі Європою та багато іншого. Також завдяки місцевій студентській організації вдалося побувати в Естонії, Фінляндії та Швеції за дуже помірні кошти.

 

 

    За семестр навчання в Латвії вдалося здобути величезну кількість нових знань та навичок, попрацювати в міжнародних колективах, які мають абсолютно різні підходи до життя. Але найважливіше – це друзі з усіх континентів та десятків країн.

Загородній Олег,
студент першого року магістратури
агробіологічного факультету

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook