Кафедра конярства і бджільництва гідно представила факультет тваринництва та водних біоресурсів на міжнародному форумі «HORSE AND I»

4 грудня 2019 року

     26 – 27 листопада 2019 року на базі кінно-спортивного комплексу «EQUIDES CLUB» пройшов міжнародний форум співдружності конярів «Horse and I» під сумісним патронатом президента Федерації кінного спорту Київщини Андрія Білого та засновницею Благодійного фонду «Ukrainian Horse Union» Наталії Присяжнюк. Факультету тваринництва та водних біоресурсів на форумі представили доцент кафедри конярства і бджільництва Сергій Осадчий та асистент кафедри Тетяна Юсюк.

   На форумі, окрім коневласників і конярів України, були присутні президент Європейської федерації кінного спорту Тео Плугмайкерс, головні ветеринарні лікарі Федерацій кінного спорту Італії Джанлуїджі Джованьйолі, Федерації кінного спорту Туреччини Алі Тескін Оздемір, посол Аргентини в Україні пані Елена Летісія Терескі Мікусінські.

    Перший день Форуму розпочався із привітального слова президента Федерації кінного спорту Київщини Андрія Білого, який привітав усіх учасників, висловив подяку за небайдуже ставлення співдружності конярів до проблем, які існують у даній галузі і побажав усім плідної роботи. Він наголосив, що такі заходи дають поштовх до вирішення нагальних проблем у конярстві на рівні усіх ланок, від конюхів до ведучих спеціалістів.

   З вітальним словом виступила посол Аргентини в Україні пані Елена Летісія Терескі Мікусінські, яка наголосила, що здивована на скільки дружні і єдині конярі з різних регіонів України, що всі переймаються єдиною проблемою.

    Президент європейської федерації кінного спорту Тео Плугмайкерс розповів присутнім про стан конярства у Нідерландах, ветеринарні заходи, які використовують у кінному спорті та у племінному конярстві.

   Загалом перший день форуму пройшов у доповідях ведучих ветеринарних лікарів України та Європи, які були присвячені нещодавній епідемії коней в київському регіоні вірусній ринопневпонії коней. Також були представлені доповіді, щодо етичного поводження з кіньми, етики у спорті та багато інших.

Перший день завершився спільним фото учасників форуму особистими подяками від президента Федерації кінного спорту А. Білого.

27 листопада робота форуму розпочалась з вітання та найщирішими побажаннями головного ветлікаря Федерації кінного спорту Туреччини Алі Тескін Оздеміра з днем народження.

     Потім Андрій Білий закликав усіх приєднатись до робочих секцій, а експертам секцій разом з присутніми розробити до кінця дня документ стратегії розвитку конярства, який буде прийнятий за основний у першому читанні.

    Секцій у цей день було три: Ветеринарія, Етика і Освіта. Доцент кафедри конярства і бджільництва Сергій Осадчий та асистент Тетяна Юсюк були запрошені експертами до секції «Освіта».

   Робота секції розпочалась з виступу доцента С. Осадчого, який розповів про проблему освітньої підготовки у галузі конярства в Україні і вказав, зокрема, що підготовкою спеціалістів з конярства вищого рівня займається факультет тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України. У своїй доповіді він наголосив, що найкращі спеціалісти на рівні міністерств, державних відомств, асоціацій і федерацій галузі конярства є випускниками факультету.

Доповідь викликала шквал запитань у слухачів. Більшість з них  навіть і не чули про факультет і, завжди думали, що конярів вищого рівня готують ветеринарні факультети.

  Серед експертів були присутні випускники факультету тваринництва та водних біоресурсів президент Асоціації кіннозаводчиків України Тетяна Ільницька, випускниця ОС Бакалавр НУБіП України та інженер-спеціаліст із спеціальності «Іпологія і кінний спорт» Університету природничих наук в Любліні Дарʼя Соболєва підтвердили на своєму прикладі професійність наукової та практичної підготовки з галузі конярство на факультеті тваринництва та водних біоресурсів. Серед присутніх випускниця магістратури минулого року Ольга Ульянова розповіла усім у деталях як проходять практики, лабораторні заняття і наголосила, що навіть ті хто боїться коней потім переймаються любов’ю до цієї тварини.

    День закінчився питаннями страхування коней та ліцензуванням спеціалістів з конярства різного рівня.

    На загальному зібранні були підведені підсумки роботи всіх робочих секцій. По секції «Освіта» було прийнято про подання до розгляду Міністерством освіти офіційного документа про підвищення рівня підготовки спеціалістів з галузі конярства на рівні ОС Бакалавр, і створення спеціалізації з конярства на базі факультету тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України; про підготовку робітничих професій на базі або НУБіП України або регіональних технікумів.

 

    Закрив роботу форуму президент Федерації кінного спорту Київщини Андрій Білий прощальним словом, подякував усіх за плідну роботу і наголосив, що це був початок, а надалі такі форуми будуть проводитись постійно для спільного вирішення тієї чи іншої проблеми галузі конярства.

    Висловлюємо велику подяку декану факультету ТВБ доценту Вадиму Миколайовичу Кондратюку, керівництву університету та президенту Федерації кінного спорту Київщини за надану можливість гідно представити факультет ТВБ і університет на такому форумі!


С. Осадчий,

доцент кафедри

конярства і бджільництва

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook