23 ЛИСТОПАДА СТУДЕНТИ 1 КУРСУ 10 ГРУПИ РАЗОМ З КУРАТОРОМ, АСИСТЕНТОМ КАФЕДРИ БОКОТЬКОМ Р.Р. ВІДВІДАЛИ ПАМ'ЯТНИЙ ЗНАК ЖЕРТВАМ ГОЛОДОМОРУ 1932–1933 РОКІВ В УКРАЇНІ

24 листопада 2019, 10:00

23 листопада в Україні відзначають День пам’яті жертв голодоморів 1932–1933 років. У цей день о 16:00 пройшла акція «Запали свічку пам’яті». Щоб долучитися, достатньо запалити свічку на своєму вікні. День па́м'яті жертв голодомо́рів – щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада. Традиційно в цей день громадяни відвідують поминальне богослужіння і покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам'ятників жертвам голодоморів в Україні.

Це день в Україні де вшановується пам’ять мільйонів людей, які загинули внаслідок голодомору 1932-1933 років. Меморіальні заходи тривали протягом дня. О 16-й годині пройшла загальнонаціональна хвилина мовчання.

Точна кількість зморених голодом українців не відома й досі. Цифра коливається від 4 до 7 мільйонів. Науковці продовжують досліджувати цю трагічну сторінку історії.
Цього дня на території Києва приспустили прапори та обмежили розважальні заходи, внесли зміни до програм комунальних засобів масової інформації.
Як сказав Митрополи́т Епіфа́ній, митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної церкви України: "Голодомор… Скільки страждань у цьому слові. Живучи сучасним життям, нам подекуди важко повною мірою осягнути глибину трагедії, яку пережили наші співвітчизники у минулому столітті, зрозуміти весь масштаб дії зла і злочинів проти людяності: коли розстрілювали за п’ять колосків, виганяли на смерть запухлих від голоду дітей, забирали у селян останнє, доводили їх до відчаю, смерті, коли країну, яка здавна славиться своєю родючою землею і працьовитим народом, перетворили на суцільну братську могилу безвинних жертв штучного голоду... Все це сталося через втілення в життя настанов безбожної, антилюдської ідеології більшовизму і сталінізму. Слава Богу, сьогодні ми можемо говорити правду і маємо це робити голосно, бо зло не повинне приховуватися, як це робилося раніше, впродовж десятиліть, режимом радянської влади. Ми маємо згадувати жертв Голодомору-геноциду, прямо називати винуватців трагедії для того, щоби це найжорстокіше сплановане масове вбивство людей ніколи більше не повторилося".

Страшна пам’ять про ті лихі часи живе у кожному з нас, на ментальному рівні. Недарма українцям досі соромно викидати хліб та будь-яку їжу. Бо в нашій історичній пам’яті є біль від голодної смерті рідних та близьких. Аби уявити масштаб трагедії, дослідники підрахували, що на те, щоб вшанувати хвилиною мовчання кожного із мільйонів загиблих у Голодоморі, знадобиться майже 5 000 діб, або понад 13 років...
Вшануймо спільною молитвою пам’ять усіх жертв Голодомору – тих, хто загинув, хто терпів, хто постраждав. І нехай подібна біда на нашій землі ніколи не повториться знову!
Вічна пам‘ять і вічний спокій душам загиблих від Голодомору-геноциду 1932–33 років!

Куратор 10 групи 1 курсу Р. Бокотько,
староста групи Н. Демидюк,
заступник старости групи Є. Казміріді

 
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook