День працівника сільського господарства відзначили у навчально-дослідному господарстві «Великоснітинське» ім. О.В.Музиченка

15 листопада 2019 року
     День працівника сільського господарства традиційно відсвяткували у кращому університетському навчально-дослідному господарстві – «Великоснітинське» ім. О.В.Музиченка. Відзначаючи його виробничі успіхи, віншували кращих працівників. Та і є за що.

  

     Урожайність ранніх зернових збільшилась тут порівняно з минулим роком на 8 ц/га. Соняшника зібрали на 300 т більше, ніж минулоріч: в цьому році урожайність вища на 3,8 ц/га і становить 34,8 ц/га (по Київській області цей показник 28,7 ц/га). Удався у «Великоснітинському» і озимий ячмінь: з площі 100 га його зібрали більше 600 т, урожайність 60,4 ц/га. Для порівняння: торік ячмінь ярий збирали з урожайністю 41,4 ц/га. Тож під урожай 2020 року площу посіву озимого ячменю збільшили вдвічі. У Миронівському інституті пшениці придбали насіння вітчизняного високопродуктивного сорту Паладін миронівський, що більш адаптований до умов України, ніж німецький сорт Майнбрід, який вирощувався раніше. А щоб зберігати вирощене зерно, реконструюють виробниче приміщення під зерносклад на дві тисячі тон. Достатньо заготовили і кормів для тваринництва. Це щодо виробництва. А за навчальною складовою у господарстві щороку проходять виробничу практику до двох тисяч студентів.

     Ці успіхи і відзначив у вступному ректор Станіслав Ніколаєнко, який зранку оглянув ще й поля та виробничі об’єкти господарства. Очільник університету підкреслив, що «Великоснітинський» повинен бути зразком господарювання, адже наші студенти, які проходять тут практику, працюють потім по всіх регіонах України.

     А перший проректор Ігор Ібатуллін додав: ми довели, що державна власність може конкурувати з приватною. Декан механіко-технологічного факультету Ярослав Михайлович у вітаннях колективу перейшов від прози життя до пісенного вернісажу. Вітальні слова колективам господарств висловив і директор Великоснітинського Микола Журавель.

     До професійного свята у «Великоснітинському» НДГ Почесними грамотами НУБіП України нагороджені тракторист-машиніст Дмитро Дзядевич, фельдшер ветеринарної медицини Світлана Гора, бухгалтер Алла Колісніченко. А відзнаками господарства – оператори машинного доїння Любов Никитчук та Марія Мороз, тваринники Галина Римар, Олександр Горбатюк та Галина Карасьова, Раїса Дзядевич, Валентина Тхоржевська, трактористи та водії Віктор Мельник, Петро Шевчук, Анатолій Юлійник, Анатолій Ровський, Василь Буркут, вагар Алла Ткач. Відзначені за сумлінну працю колективи працівників зернотоку, ремонтно-будівельної бригади, бухгалтерії, гуртожитку, їдальні.

     Загалом НДГ НУБіП України у 2019 році отримали такі результати: зернових та технічних культур зібрано біля 18000 т (що більше минулого року на 400 т), урожайність ранніх зернових – 48,6 ц/га (на 3 ц/га вище минулорічної. По Україні цей показник 47,8 ц/га). Заготовили необхідні високоякісні корми: забезпеченість кукурудзяним силосом 125%, сіном – 179%. Під урожай 2020 року посіяно біля 1900 га озимих зернових культур, що більше минулого року на 300 га. Підготовлено ґрунту під зиму понад 3000 га, практично 100% площ.

     Відзначаючи працю трудівників й інших навчально-дослідних господарств, керівництво НУБіП нагородило Почесними грамотами також тракториста-машиніста Михайла Махибороду, головного енергетика Олександра Мартинова, головного бухгалтера Наталію Кубрак («Агрономічна дослідна станція»), завідувача машинного двору Анатолія Костецького («Ворзель»), заступника директора Олександра Мельника та провідного економіста Василя Мельника (Немішаївський агротехнічний коледж), завідувача лабораторії переробки сільськогосподарської продукції Дмитра Пунтуса (Ніжинський агротехнічний інститут).

 

 

Ірина Артемчук,
ст. науковий співробітник НДЧ

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook