Спілкуючись з кіньми, ми стаємо добрішими: першокурсники-ветеринари захоплюються шляхетними тваринами

14 листопада 2019, 14:10

Зачаровують й окриляють ці розкішні породисті тварини, яких так люблять у світі. Коні родом із України мають попит. Вони викликають захоплення своєю ставною красою, міццю, укладеною в сильних копитах, силою м’язів й гривою, що розвивається за вітром. Міцні й витривалі, вони вільно беруть найвищі бар'єри під овації глядачів. Студенти першокурсники, майбутні ветеринарні лікарі, разом із доцентом Веронікою Василівною Чекалюк вивчають світ природи крізь призму журналістики, цікаві теми з життя тварин перетворюються на неймовірні тексти, оповідання та есе, замітки й аналітичні, наукові статті.

«Кінь у творчості» - це одне із досліджень Марини Шкумат, любительниці коней, майбутньої ветеринарки.

Марина каже, що нікого не здивуєш, якщо почнеш розповідати про працелюбність коней. Усі знають, що коні носили на своїх спинах рицарів в обладунках, тягли плуг і гинули на війнах. А чи замислювались ви, як часто коні надихають митців? Як часто вони з’являються у фільмах, книгах та на картинах? Насправді, якщо почати шукати інформацію на цю тему, можна дуже здивуватись! Коні завжди привертали увагу скульпторів, художників і письменників.

У світі існує близько ста тисяч скульптур, присвячених коням, більш ніж п’ять сотень фільмів і серіалів та безліч зображень коней! Із давніх часів коні були улюбленим об’єктом митців. Потрібно лише згадати про зображення на стінах в печері Ласко, про символ поетів – пегаса, про єдинорога – символа шляхетності, щирої любові та духовної чистоти.

Також, не слід забувати про книги, яких написано дуже багато. Вони поділяються на наукові, енциклопедії та художні.

Говорячи про книги, не можна не згадати фільми, адже значна їх частина відзнята за книгами. Наприклад, «Чорний красень» створено за однойменною книгою А. Сьюелл і розповідає про життя очима коня у дев’ятнадцятому столітті. «Бойовий кінь», «Спіріт – душа прерій», «Фаворит» та інші є такими прикладами. У цих фільмах коні є головними героями і події розгортаються навколо них. Всі розуміють, що без головного персонажа нічого не вийде, але навіть коли коні відграють епізодичну роль вони суттєво впливають на фільм. Спробуйте уявити собі будь-який історичний фільм без вершників на конях, другу частину «Володара перснів» чи «Попелюшку». «Я люблю свій фах, люблю коней і пишаюся тим, що я студентка НУБіП. На парах і під час роботи гуртка «Юний журналіст» ми з колегами-студентами спілкуємося про природу й вивчаємо володіння університету. Наші музеї та парки, особливо, конюшня  надихають на творчість і любов до професії».

Коні є невід’ємною частиною життя і творчості людини. Ми поважаємо їх за працелюбність і захоплюємося грацією. Ці тварини надихали і продовжують надихати людей у різних куточках світу. Вони є скрізь, треба лише озирнутись навколо.

«Не підходьте до конеї, коли вас охоплюють гнів, нетерплячість, страх… Будь-яка людська емоція перешкоджає ефектного спілкування з конем», - зазначає Джоджо Мойес у творі «Танцююча з кіньми».

Пишіть, читайте, відкривайте світ природи.

 

Автор: Шкумат Марина, студентка факультету ветеринарної медицини, 1 курс, 6 група, гурток «Юний журналіст»

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook