Нове видання про кафедру відтворення лісів та лісових меліорацій

14 листопада 2019 року

 6-8 листопада 2019 року відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Відтворення лісів та лісова меліорація в Україні: витоки, сучасний стан, виклики сьогодення та перспективи в умовах антропоцену» присвячена 100-річчю кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій. До цієї події науково-педагогічними працівниками кафедри було підготовлено та видано брошуру «Кафедра відтворення лісів та лісових меліорацій: сторінки історії та сьогодення». У цьому інформаційному виданні досить детально наведена історія становлення кафедри, основні здобутки та перспективи її розвитку у навчальній, науковій та виховній роботі, міжнародній діяльності, поліпшенні матеріально-технічної бази тощо.

Як відомо, кафедра відтворення лісів та лісових меліорацій у нинішньому складі функціонує з липня 2016 року. Вона була створена шляхом об’єднання кафедр лісовідновлення та лісорозведення і кафедри лісової меліорації та оптимізації лісоаграрних ландшафтів. Тому в ході підготовки брошури використані наявні історичні матеріали цих кафедр, а також матеріали книги професора В.Є. Свириденка «Кузня лісогосподарських кадрів» (2005) та книги професора В.М. Маурера «Уклін доземний вчителям» (2018).
Розпочинається брошура вітальним словом директора ННІ лісового і садово-паркового господарства, професора П.І.Лакиди та передмовою завідувача кафедри, професора В.М. Маурера. На особливу увагу заслуговує розділ, у якому досить детально висвітлені історичні витоки кафедри, коротка довідка про її завідувачів та їхній персональний вклад у розбудову підрозділу. Тут згадуються відомі вчені – професори А.П. Тольський, І.О. Яхонтов, В.Е. Шмідт, М.М. Степанов, Б.Й. Логгінов, В.О. Бодров, П.Г. Кальной, М.І. Гордієнко, А.В. Цилюрик, О.І. Пилипенко, Ф.М. Бровко, В.М. Маурер, В.Ю. Юхновський, доценти – Р.Т. Кравченко, М.М. Ягніченко, І.М. Сазонов, П.І. Герасименко, М.О. Штофель та інші. Завдяки наведеній інформації можна констатувати, що історія виникнення й розвитку кафедри безпосередньо пов’язана із становленням вітчизняної лісокультурної та лісомеліоративної справи, розвитку лісівничої освіти в Україні.
Сьогодення кафедри представлено сучасним навчальним процесом та навчально-методичною роботою, лабораторною базою, науковими досягненнями, роботою студентських наукових гуртків, науково-дослідними об’єктами у Боярській ЛДС, здобутками у міжнародній діяльності та виховній роботі. Завершується брошура сучасним складом кафедри та короткою довідкою про кожного науково-педагогічного працівника, співробітника та аспіранта.
Сподіваємося, що дане інформаційне видання сприятиме кращому розумінню та усвідомленню того непростого і важливого шляху, який пройшла кафедра відтворення лісів та лісових меліорацій протягом своєї 100-літньої історії та головних завдань і перспектив на майбутнє з врахуванням викликів і вимог сьогодення.

Віктор Маурер
завідувач кафедри, професор
Сергій Дударець
доцент кафедри

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook