Студенти юридичного факультету взяли участь у Дні писемності та мови

11 листопада 2019, 23:38

"Нації вмирають не від інфаркту.  Спочатку їм відбирає мову."

(Ліна Костенко)

 

Кожного року 9 листопада в Україні відзначають День писемності та мови. І Національний університет біоресурсів і природокористування України не оминає це свято уже 3 рік поспіль і організував цілий лекторій зі студентів, які зачитували свої поезії.

Ініціаторами й організаторами вперше став юридичний факультет з допомогою активу університету,  а саме: Анастасія Василевська, студентка другого курсу, заступник голови СО юридичного факультету і координатор Юридичної клініки НУБіП України «Захист та справедливість», Геннадій Ржевський – директор ННЦ з виховної роботи і соціального розвитку, Микола Кучерявий – студент четвертого курсу ННІ лісового і садово-паркового господарства, який є Студентським мером Києва.

Свято проходило на Алеї слави, щоб кожен студент чи викладач міг приєднатися до заходу просто визирнувши на вулицю. А трибуною для декламування віршів став «камінь поезії». Це була платформа для талановитих студентів, тих, хто пише вірші, тих, хто закоханий у поезію. Студенти охоче декламували вірші і власні, і відомих українських поетів. 

Розпочати захід надали право Геннадію Миколайовичу, який  наголосив на важливості поезії в сучасному світі, адже нація без мови не зможе вижити.

Анастасія Василевська, одна з організаторів лекторію поезій, також пише ліричну поезію. Вона наважилася поділитися поетичними рядками написаними ще у шкільному віці :

 

Я за мир в усьому світі,

Хай не буде в нас війни,

Щоб росли щасливі діти,

Щоб батьки у них були.

 

Нехай сонце ясно світить,

Мирне небо хай буде,

Щоб усі народи в світі

Мир цінили над усе.

 

Нехай гради не стріляють,

І гармати не гудуть

Нехай будуть всі веселі,

Мир настане там і тут!

 

Мир для мене – то важливо

В цей важкий нелегкий час.

Хай настане для всіх спокій,

Бо наш мир врятує нас.

 

До читання віршів охоче долучилися студенти першого курсу юридичного факультету Богдан Єгоров, Аліна Володіна, студент першого курсу факультету конструювання та дизайну Віктор Кирилюк, студентка-журналістка гуманітарно-педагогічного факультету Олена Борова. Студенти першого курсу спеціальності «Журналістика» Віталіна Канцеляренко, Валентина Сивків, Дарія Радчук та інші декламували вірші українських поетів.

Кожен студент зміг відкритися на повну і почав ділитися не лише своїми рядками , а й історією створення своїх поезій.

 «Писати вірші я почав ще у першому класі. Спонукали до цього різні ситуації, навіть виконання домашніх завдань. Іноді не виходить створити вірш зразу, за один раз, тому цей процес займає у мене набагато більше часу. Я вважаю, що це того вартує, адже, досягаючи певних вершин у житті, до кожного з нас приходить натхнення, і ми можемо створювати поезію» – поділився роздумами Віктор Кирилюк. 

Аліна Володіна зачарувала всіх, хто долучився до цього заходу, своїм віршем про юнацьке кохання :

 

Не вертайтесь туди, де ходили.

Там нічого вже більше немає.

І якщо навіть ніби любили,

Пам’ятайте, любов не минає...

 

Якщо ви наодинці зостались,

Зрозумійте, це був вам урок.

Як би довго думки не лишались,

Заспокійтесь. Зробіть один крок.

 

Відшукайте малесеньке диво,

Яке змусить вас далі іти.

Зовсім скоро доволі, можливо,

Доведеться *те саме* знайти...

 

Оминути свято до Дня української писемності і мови не зміг і Сергій Кваша – перший проректор з навчально-виховної роботи. Він був задоволений тим, що студенти не нехтують літературною спадщиною і поповнюють її скарбницю своїми віршами, зауваживши, що ще Вольтер у свій час сказав: "Чужу мову можна вивчити за шість років, а свою треба вчити все життя".

Свято поезії було надзвичайно душевним, що ніхто не пройшов повз ліричного каменю.

Хочемо щиро подякувати усім учасникам та організаторам за свято душі та підтримку!

Василевська Анастасія

Студентки 2 курсу

Юридичного фаультету

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook